Abbas Güçlü

Abbas Güçlü

aguclu@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı


Öğrenci açısından, sadece Türkiye'nin değil dünyanın en büyük üniversitelerinden biri olan Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi'yle ilgili ilginç bir profil araştırması yapıldı.
700 bin öğrencisinden 270 bininin katıldığı Türkiye'nin en kapsamlı anketinde, Açıköğretim'le ilgili pek çok veri elde edildi. Rektör prof. Dr. Engin Ataç, elde edilen bilgilerin kendilerini de çok şaşırttığını ve Açıköğretim imajının çok farklı bir boyut kazandığını söyledi.
Anket sonuçlarına göre, Açıköğretim asker kaçaklarının ve kademe yükseltmek isteyenlerin atlama tahtası değil, aksine kendini geliştirmek isteyenlerin arayışına cevap veren gerçek anlamda bir yükseköğretim kurumu.
İşte 270 bin açıköğretim öğrencisinin katıldığı araştırmanın sonuçları:
* Açıköğretim'de öğrenim görenlerin yüzde 62.2'si 24 yaşın üzerinde. Yani askerlik çağı dışında.
* Öğrencilerin yüzde 60'ı erkek, yüzde 40'ı bayan.
* Yüzde 79'u çalışıyor. Bunların yüzde 46'sı kamuda, yüzde 54'ü ise özel sektörde görev yapıyor.
* Öğrencilerin yüzde 2.8'i, yani 15 bini özürlü. 2.7'si yani 15 bine yakını da mahkum.
* Yüzde 26.8'i Açıköğretim'e bir üniversite diploması için, yüzde 29'u terfi, yüzde 8'i mesleki bilgisini artırmak, yüzde 14.2'si kültürünü artırmak, yüzde 22'si kendini kanıtlamak, yüzde 5'i daha iyi iş bulmak, yüzde 5.7'si fırsatı değerlendirmek, sadece ve sadece yüzde 1.6'sı da askerliğini ertelemek için Açıköğretim'de öğrenim görüyor.
* Açıköğretim öğrencilerinden 73.5'i hiçbir şekilde üniversite kursuna gitmemiş.
* İddia edilenin aksine Açıköğretim öğrencilerinin 89.9'u AÖF'te okumaktan memnun. Bunu önemli bir etkinlik olarak görüyor. Önemsiz görenlerin oranı ise yüzde 10.1...
* Açıköğretim'i tercih eden öğrencilerin yüzde 8'i daha önce, örgün öğretim veren fakültelerden mezun olmuş. 10.8'i de daha önce bir başka fakülteyi yarım bırakmış.
* Açıköğretim'i başka seçenek olmadığı için seçenlerin oranı 20.7'de kalırken, kendi isteğiyle kaydolanların oranı ise yüzde 63.3 oldu.
* Puanı sadece AÖF'e yettiği için öğrenim görenlerin oranı ise sadece 10.2. Aralarında ilk 5 bine girenlerin de bulunduğu adayların yüzde 90.8'i isteselerdi başka fakültelere de girebilirlerdi.
Sonuçlar oldukca ilginç. Demek ki öğrenciler Açıköğretim'i oldukça ciddiye alıyorlar. Umarız onlara sunulan olanaklar da giderek daha ciddi boyutlara gelir.
Çeşitli yaş ve sosyal gruplardan 270 bin öğrencinin katıldığı bu Türkiye'nin en büyük anketinde, öğrencilere siyasi tercihleri ve seçimlerde hangi partiye oy verecekleri de soruldu. Rektör bu konuyu polemik yaratmaması için açıklamıyor. Yazma izni koparabildiğim tek bilgi, RP'nin ilk sırada olmadığı.




Yazara E-Posta: a.guclu@milliyet.com.tr