Abbas Güçlü

Abbas Güçlü

aguclu@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

TEOG kapsamındaki birinci dönem ortak sınavlarda son 24 saate girildi. Uzmanlar, öğrencilerin motivasyonlarını yüksek tutarak bugün dinlenmelerini öneriyorlar. Ancak isteyenler de ders çalışmaya devam edebilir

Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG) sistemi kapsamında düzenlenen iki gün sürecek birinci dönem ortak sınavlar yarın başlıyor. İlk gün öğrenciler Türkçe, Matematik, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi, ikinci gün de Fen ve Teknoloji, T.C. İnkılâp Tarihi ve Atatürkçülük ve Yabancı Dil olmak üzere 6 temel dersten sınav olacaklar. Her testten 20 soru sorulacak ve adaylara soruları cevaplamaları için 40 dakika süre verilecek. Bu süreyi hata yapmadan iyi değerlendirmek ve sınavda başarılı olmak için uzmanlar öğrencilere bir dizi öneride bulunuyor. Bahçeşehir Okulları, Mektebim Koleji, Bilfen Okulları, Oğuzkaan Koleji bölüm başkanları ve rehberlik uzmanlarının bu konudaki önerileri şöyle:

Başarı için yol haritası


TEOG kapsamındaki merkezi ortak sınavlarda 1 milyon 174 bin 427 öğrenci liselere giriş için yarışacak.

Son kontrolleri yapın

Haberin Devamı

-Öğrenciler, geçmiş başarılarına odaklanmalı ve verdikleri emeğin karşılığını alacaklarına inanmalılar.

-Öğrenmeyle ilgili hazırlıklar bitirilmeli. İstenirse sınav gününe kadar konu tekrarı yapılabilir ve deneme sınavları çözülebilir.

-Fiziksel ya da zihinsel yorucu etkinliklerden uzak durulmalı.

-Konuşma ve davranışları ile sınava yönelik kaygıya neden olan kişilerle görüşmekten kaçınılmalı. Görüşmek zorunda kalınıyorsa da sınavla ilgili konuşulmamalı.

-Sınav için gerekli belge ve kalem, silgi, kalemtıraş gibi kırtasiye malzemeleri yedekleriyle hazırlanmalı.

-Sınav sabahı zaman kaybı yaşanmaması için kıyafetler önceden hazırlanmalı. Rahat ve ortamın ısısına göre giyip çıkarılabilecek kıyafetler tercih edilmeli.

Sağlınıza dikkat edin

-Sınavdan önceki gece rahat ve yeteri kadar uyumaya dikkat edilmeli.Uyku tutmaması durumunda sakin olunmalı; endişeye kapılmamalı. Süt ya da bitki çayı gibi rahatlatıcı içecekler içilebilir.

Haberin Devamı

-Gıda zehirlenmesi ya da benzeri sağlık sorunu yaşamamak için dışarıda yemek yemekten ya da normalde tüketilen gıdalardan çok farklı yiyecekler tüketmekten kaçınılmalı.

-Okula ulaşımda her türlü ihtimal göz önünde bulundurularak evden biraz erken çıkılmalı.

-Sınav sabahı süt, yumurta, peynir gibi protein ağırlıklı, bal, zeytinden oluşan bir kahvaltı yapın.

-Sınava giderken üzerinde TC kimlik numarası yazılı nüfus cüzdanınız ve sınav giriş belgeniz yanınızda olmalı.

-Salon görevlileri sınav evraklarını kontrol edip dağıtacak. Cevap kağıdınızdaki fotoğrafın, TC kimlik numarası, ad ve soyadınızın doğru olup olmadığını kontrol edin. Cevap kağıdınıza kitapçık türünü işaretleyin.

-Soru kitapçığında eksik veya silik baskı olup olmadığını kontrol edin ve sorun varsa değiştirilmesini isteyin.

Soruları doğru okuyun

-Sınavda önce bildiğiniz sorulardan başlayın. Soru köklerine dikkat edin. Yapamaz, değildir, olmamalıdır gibi olumsuz ifadeleri ve cevap şıklarını doğru okuyun. Soruları okurken önemli yerlerin altını çizin.

Haberin Devamı

-Sınavda yanlış cevaplar doğru cevapları etkilemediği için hiçbir soru boş bırakılmamalı. Tüm seçenekler okunmadan doğru olduğu düşünülen ilk cevap işaretlenmemeli.

-İşlem hatası yapmamak için soru çözülen alan sayılar ve işlemler birbirine karışmayacak şekilde kullanılmalı.

-Cevabı optik forma işaretlerken kaydırma yapmamak için sorunun cevabı bulunduktan sonra hemen işaretlenmeli.

-Sorulara ‘bu soru çok kolay’ ya da ‘zor’ gibi önyargılarla yaklaşmak hata yapılmasına ya da yapılabilecek soruların atlanmasına neden olabilir.

-Yapılamayan sorunun yanına bir işaret koyup tüm soruları tamamladıktan sonra bu sorulara ikinci turda geri dönebilirsiniz.

-Paragraftan önce soru kökünün okunması paragrafın ikinci kez okunması zorunluluğunu önler. Paragrafta neye cevap aranacağını bilmek zaman açısından avantajdır.

-Cevapları işaretlerken kurşun kalem kullanın. Cevap kağıdına cevaplar dışında hiçbir yazı veya işaret yapmayın.

Sessizlik çağrısı

Üniversiteye giriş sınavlarının yapıldığı günleri ‘kornasız gün’ ilan eden Toyota, 25-26 Kasım tarihlerinde yapılacak TEOG kapsamındaki merkezi ortak sınavlarda da sürücüleri gereksiz yere korna çalmamaya davet ediyor. “Korna Çalma Huzurumu Çalma” sloganlı kampanyayla uzun vadede 25 milyon sürücüye ulaşılması hedefleniyor. Projede Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın desteğini alan Toyota, Türkiye’nin çeşitli illerindeki belediye ve kurumların da desteğini sağlamak için harekete geçmeye hazırlanıyor.

Sınav stresini nasıl yenersiniz?

Sınav yaklaştıkça bastırılan gerginlik, öğrencilerin performansını düşürebiliyor. Bu durumla mücadele etmek için hem bedeni rahatlatıcı hem de zihin açıcı gevşeme tekniklerini yapabilirsiniz:

-Havayı burundan soluyup, ağızdan vererek doğru nefes alabilir ve kaslarınızı çalıştırarak gevşeyebilirsiniz.

- 20 dakika süren egzersiz iki saatlik derin uykunun sağladığı yararı sağlıyor. Önemli olan, kaslardaki gerginliği fark edip, kendi kontrolünüzle ortadan kaldırıp gevşeyebileceğinizi görmek.

-Gevşeme egzersizlerini yatarak ve oturarak yapabilirsiniz. Gözlerinizi kapatın. Gevşeyebildiğiniz kadar gevşeyin. Aklınıza kimi hoş, kimi stres yaratıcı düşünceler gelebilir. Herhangi bir düşünceye kapılıyorsanız dikkatinizi gevşeklik duygusuna yönlendirin.

-Stresli öğrenciler, gevşeme tekniklerini sınav öncesinde yapabilirler. Gözlerinizi kapatarak sakin bir şekilde doğru nefes alıp verin. Kollarınızı iki yana sarkıtın, nefes alırken, ellerinizi yumruk yaparak kaslarınızı gerin. Yumruklarınızı sıkın ve biraz bekleyip açın.

-Derin nefes alıp omuz ve boyun kaslarınızı gerin ve bırakın.

- Derin bir nefes alın ve göğsünüzde tutun. Kaslarınızı gergin tutun ve bırakın. Bu hareketlerden sonra bu durumun yarattığı duyguları gözden geçirin, daha sonra hatırlamak için belleğinize yerleştirdiğinizden emin olun. Yavaş yavaş bedeninizi eski uyanıklık durumuna döndürebilirsiniz.

En iyi lise mi en iyi öğrenci mi?

Bir milyonu aşkın ortaokul son sınıf öğrencisi yarın ve perşembe günü TEOG için ter dökecek.

Peki ne için yarışıyorlar?

Yarıştıklarına değiyor mu?

Çok daha önemlisi, bu yarışın kazananı var mı?.. Gelin şimdi hep birlikte ona bakalım. Yıllardır benzer yazılar yazmaktan biz bıktık ama MEB ve veliler, öğrencileri yarış atı gibi koşturmaktan hâlâ bıkmadılar.

Çünkü böyle gelmiş, böyle gidiyor.

Hemen herkes en iyi liselerin peşinde. Çünkü iyi bir lise, iyi bir üniversite, o da iyi bir gelecek şeklinde olaya bakıyor.

Oysa artık böyle liseler yok denecek kadar az. Ayrıca iyi okullardan daha çok, artık en iyi öğrenciler öne çıkmaya başladı.

Çünkü okullara değer katan onlar.

İyi öğrenciler hangi öğretim kurumunu bitirirse bitirsinler sonuçta hep mutlu sona ulaşıyorlar. Oysa o en iyi diye bilgimiz liselerin öğrencilerinin pek çoğu arada kaybolup gidiyor! En iyi öğrenci derken de sakın ola aklınıza en yüksek puanlı öğrenciler gelmesin! Çünkü onlar hayatın bir yerinde tükenip gidiyor ama ayakları yere basan yaratıcı, girişken, girişimci, soran, sorgulayan, mücadeleci gençler hep ayakta kalıyorlar...

Yanlış, yanlış, yanlış

Baştan aşağı yanlışlarla dolu TEOG Maratonu’nda yarın yeni bir süreç daha başlıyor. Allah öğrenci ve velilere sabır versin. Çünkü belki de hayatlarının en sıkıntılı dönemini yaşayacaklar.

Bu sınava, niye o kadar hazırlandınız ve hazırlanmaya devam edeceksiniz? Önce bu soruyu kendinize sorun, ondan sonra yola devam edin derim. Bu konudaki öncelikleriniz ne olacak?

Örneğin puanınız, örneğin liseden beklentileriniz, örneğin üniversite ve meslek tercihiniz, örneğin hayata bakış açınız, örneğin yabancı dile olan ilginiz ve daha pek çok ayrıntıyı alt alta yazın ve bütün bunları ya da en çoğunu hangisi size sunuyorsa, sizin için en doğru lise de, en iyi lise de odur. Gerisi hikâye!..

Hedef belirleyin, çünkü hedefi belli olan öğrenciler daha başarılı oluyor. Hangi okul olduğu hiç önemli değil.

Önemli olan ben şu, şu, şu okullardan birisine girmek istiyorum deyin yeter. Arkası gelecektir. Çağdaş eğitim sistemlerinde artık öğrencilerin tümü için genel reçeteler değil, her biri birbirinden çok farklı olan gençler için bireysel çözümler öngörülüyor. İşte bu yüzden, başkalarının yönlendirmelerine göre değil, kendi değerlerinize göre, sizin için en doğru olan liseleri hedef alın ve geleceğinizi riske atmayın.

Yoksa, yanlış bir karar, sadece öğrencilik yıllarınızı değil, tüm yaşamınızı bir maceraya dönüştürebilir.

Bu konudaki sorularınızı bize yazabilirsiniz ya da bugünden itibaren her gün Periscope’ta AbbasGucluTr adresinden canlı olarak yaptığımız yayınları izleyebilir ve sorularınızı sorabilirsiniz. Gün içerisindeki anlık detaylara da www.egitimajansi.com adresinden ulaşabilirsiniz.

TEOG maratonu, bu yıl da öncekiler gibi biraz çileli geçecek, bu yüzden öncelikle sabırlı olmanızı öneriyoruz.

Milliyet, daha önceki tüm sınav maratonlarında olduğu gibi yine hep sizlerin yanında olmaya devam edecektir.

Adaylara ek süre verilmeyecek

MEB, yapılacak merkezi ortak sınavlar öncesi illere gönderdiği genelgeyle valiliklerin, okul müdürlüklerinin, öğretmenlerin ve öğrencilerin sorumluluklarıyla ilgili bilgilendirmede bulundu. MEB’in genelgesinde dikkat çeken notlar şöyle:

-Sınav öncesi, sınavın uygulanması ve sınav sonrası aşamalarda güvenlik önlemlerinin alınması için emniyet görevlileriyle gerekli tedbirler alınacak. Sınav evrakının sınav merkezine güvenli dönüşü için tüm araçlar GPS ile takip edilecek.

-Sınav görevlileri, salonda gazete, kitap vb. okumayacak. Öğrencilerin dikkatini dağıtacak şekilde konuşulmayacak. Sınav süresince sınav salonu terk edilmeyecek. Gürültü çıkaracak nitelikte topuklu ayakkabı giyilmeyecek ve cep telefonu gibi cihazlarla sınav salonuna girilmeyecek.

Üst araması yapılmayacak

-Salonlara yerleştirmenin zamanında yapılabilmesi için öğrenciler, ilk ders yazılı sınavı için saat 08.30’dan itibaren salonlara alınacak.

-Her dersin sınavı başladıktan sonra ilk 15 dakika içinde gelen öğrenciler sınava alınacak. Ancak bu öğrencilere ek süre verilmeyecek. Her sınavın ilk 15 dakikası tamamlandıktan sonra derse girmeyen öğrencilerin, yoklama listesinde ve cevap kağıdındaki “Sınava Girmedi” bölümü kodlanacak. Sağlık durumu hariç, sınav başladıktan sonra ilk 20 dakika sınav salonundan çıkılamayacak.

-İkinci gün oturumu tamamlandıktan sonraki gün, isteyen öğrencilere soru kitapçıkları verilecek.

-Okullarda emniyet görevlileri tarafından üst araması yapılmayacak. Öğrenciler sözlük, hesap cetveli, hesap makinesi, çağrı cihazı, cep telefonu, telsiz, radyo gibi iletişim araçlarıyla bilgisayar özelliği taşıyan her türlü cihazla sınava alınmayacak.

-Kopya çektiği belirlenen öğrencinin cevap kağıdı alınarak dışarı çıkarılacak ve öğrenci yoklama listesindeki ‘tutanak’ bölümüne durum işlenecek. İlk 20 dakika sınav binasından ayrılamayacak.

Sayılarla TEOG

-Sınava 1 milyon 174 bin 427 öğrenci girecek. Öğrenciler yurt içinde 970 merkezde, 16 bin 237 okulda, 91 bin 349 salonda, yurt dışında ise 7 ülkede, 14 merkezde, 22 okulda sınava katılacak.

-Oturumlar saat 09.00, 10.10 ve 11.20’de başlayacak. Teneffüs araları 20 dakika olacak.

-Sınavdan önce özel gereksinimlerini belgelendiren ve bilgileri süresi içinde modüle işlenen 1 öğrenci hastanede, 152 öğrenci evde, 9 bin 317 öğrenci tek kişilik sınıfta sınava alınacak.

-Sınavlara, 172 görme engelli ve 400 az gören ile bin 125 işitme, 5 bin 690 zihinsel ve bin 141 ortopedik engellinin yanı sıra 215 süreğen hastalığı bulunan öğrenci katılacak.

-Bu yıl Ermeni okullarında eğitim gören 218 öğrenciye, kendi din kültürü ve ahlak bilgisi derslerinden sınav yapılacak. 42 öğrenci de Musevilere yönelik ayrı bir müfredatta din sorularından sınava girecek. 572 öğrenci ise bu testten muaf tutulacak.

YARIN: TEOG puanları nasıl hesaplanıyor? Liseler hangi puan türüne göre öğrenci alacak.