Abbas Güçlü

Abbas Güçlü

aguclu@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

       MİLLİYET bütün yazı Güneydoğu'da geçirdi. Terörün gölgesinde yasak kentler haline gelen Şırnak, Batman, Diyarbakır, Siirt, Şanlıurfa, Van ve Hakkari'de bölgenin sorunlarını yerinde tespit edip gazete manşetlerine taşıdı.
       Milliyet'in attığı bu cesur adım, 20 yıla yakındır silahların susmadığı Güneydoğu için yeni bir başlangıç oldu. "Haydi Güneydoğu'ya" kampanyası, politikacıların yaptığı gibi bir şov harekatı değildi. Kamuoyu da tüm kişi, kurum ve kuruluşlarıyla tıpkı Milliyet gibi Güneydoğu'yu bağrına bastı. Milliyet'in ardından Güneydoğu'ya birbiri sıra heyetler gitti. Kimler yoktu ki: Sanatçılar, işadamları, sanayi ve ticaret odaları, bankalar, öğrenciler, diplomatlar...
       Hemen herkes Güneydoğu için bir şeyler yapma yarışı içindeydi. O dönemde telefonlarımız, fakslarımız hiç susmadı. Yurt içinden, yurt dışından hemen herkes gönlünden koptuğunca bir şeyler yaptı. Kimi sadece sıcak duygularını dile getirdi, kimi de kitap, giyecek, okul malzemeleri, para bağışında bulundu.
       Milliyet öncülüğünde gerçekleştirilen "Şark'ı Söylüyoruz" konserleri ise bugüne kadar Türkiye'de gerçekleştirilen benzeri konserlerin en muhteşemi oldu. Sezen Aksu'dan Nilüfer'e, Tarkan'dan Ajda'ya pek çok sanatçı konser verdi.
       Konserlerden hiçbir sanatcı para almadı. Amaç, masraflar dışındaki tüm gelirin Güneydoğu için harcanmasıydı. Bu çerçevede Diyarbakır'da yapılan Güzel Sanatlar Lisesi'ne katkının yanı sıra, diğer illere de çeşitli eğitim birimleri yapılarak destek sağlanması kararlaştırıldı.
       Milliyet olarak işin parasal yönüne hiç karışmadık. Türkiyenin en saygın vakıflarından Türkiye Eğitim Gönülleri Vakfı, hem işin mali yönünü, hem de Güzel Sanatlar Lisesi dışında, diğer illerde yapılacak eğitim birimlerinin proje çalışmalarını gerçekleştirdi.
       Diyarbakırdaki Güzel Sanatlar Lisesi yıllardır Milli Eğitim Bakanlığı'nın yatırım projeleri arasında yer alıyordu. Milliyet bu olayı benimseyince çalışmalar bir anda hızlandı. Önce bakanlık kaynak ayırdı. Ardından kampanyalar düzenlendi. Bakan Uluğbay'la yaptığımız görüşmelerde "Biz zaten bu okulu yapıyoruz. Ama kampanyalarla sağlayacağınız destek bize güç verecektir. Bitimini hızlandıracaktır" dedi.
       Güzel Sanatlar Lisesi'nin temeli Başbakan ve Cumhurbaşkanı'nın da katılımıyla eylül ayında atıldı. İnşaat hızla devam ediyor. Gelecek öğretim yılına da yetişecek. Bu arada Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı da diğer Güneydoğu illerinde yapılacak eğitim birimleriyle ilgili çalışmalarını tamamladı.
       Koserlerden masraflar dışında 50 milyar lira civarında para kaldı. Vakıf bunun 20 milyar lirasını önümüzdeki hafta içinde Diyarbakır Valiliği'ne gönderecek. Ayrıca Milliyet'in bağışladığı 10 milyar lira da yine ihtiyaç hissedildiğinde okul için harcanacak. Kampanya çerçevesinde toplanan paralar da zaten Diyarbakır Valiliği'nin hesabına yatırılmıştı. Sezen Aksu'nun bu amaçla bağışladığı villası ise aylardır satışta ve tüm geliri liseye bağışlanacak. Ayrıca Milli Eğitim, bizlerin de sürekli devreye girmesiyle kaynak aktarmaya devam ediyor.
       Durum böyleyken Diyarbakır'ın şovmen valisi Nafiz Kayalı, diğer Güneydoğu illerini yok sayıp, bütün kaynakların kendisine aktarılmasını isteyip, Milliyet'in Güneydoğu için yaptıklarını unutup, sağda solda ileri geri konuşması, o bölge için büyük bir ayıptır. Vali okulun bir an önce bitmesini istiyorsa, vilayet konağının restorasyonu için harcadığı milyarları buraya aktarsın ve okul inşaatının maliyet analizini bir kez daha yapsın.
       Milliyet'in Güneydoğu'ya maddi ve manevi desteği böyle valilere rağmen hep devam edecektir.




Yazara E-Posta: a.guclu@milliyet.com.tr