Hangi kriteri uygularsanız uygulayın, Gaziantep her koşulda, hiç tartışmasız ilk 10’a girer. Hele hele mutfak, girişimcilik, adam gibi adamlık ve misafirperverlik gibi insani değerler ele alındığında, ilk 3’ün, ilk 5’in tartışmasız adaylarından birisi de o olur. Ama elimizde öylesine bir tablo var ki bunu Gaziantep’e hiç ama hiç yakıştıramadık...
Ben çok şaşırdım. Eminim ki siz de çok şaşıracak ve bu kadarı da olmaz diyeceksiniz!
Bu tablonun ne olduğunu söylemeden önce isterseniz önce şu soruyu size sorayım, bakalım aklınızın ucundan bile geçecek mi?
81 il içerisinde Gaziantep’in 80’inci sırada yer aldığı tablo ne olabilir?
Gaziantep’i ve Gazianteplileri biraz olsun tanıyanların, onları hiç ama hiç bir tabloda sondan ikinci sırada düşünmeleri mümkün değil. Hele hele eğitimde.
Birisi devlet üniversiteleri, milletvekilleri, bakanları, profesörleri, aydınları, çok sayıda markaları ve zenginleri var.
Ama onlar SBS’de yani fen ve anadolu liselerine giriş sınavında 81 il içerisinde 80’inci sıradalar. Geçebildikleri tek kent, kişi başına geliri ve kalkınmışlığı onların onda biri kadar olmayan Şırnak.
Üniversite sıralamaları da pek içi açıcı değil. 33 bin 526 adaydan sadece 5 bin 898’i 4 yıllık bir fakülteyi kazanabilmiş.
Neden en geride?
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek Gaziantep Milletvekili. Türkçeyi 6 yaşında öğrenmiş. Yazları çobanlık yapmış. Köylerinde okul olmadığı için her gün kilometrelerce yol kat ederek komşu köye gidip gelmiş. Çok zor koşullarda öğrenim görmüş. Yani bu noktaya, sadece ve sadece aldığı eğitim sayesinde gelmiş. Bu yüzden de tam bir eğitim gönüllüsü.
Gaziantep’in içinde bulunduğu tablo, onu kahrediyor. Tıpkı Vali Süleyman Kamçı ve Büyükşehir Belediye Başkanı Asım Güzelbey gibi. Bu konuyu konuştuğumuzda hepsi de çok dertliydi. Ama tıkanıp kaldıkları da kesin.
Geçen yıl 67’nci sıradalarmış, 40’lara inelim derken dibi boylamışlar...
Gaziantep, bölgenin en çok göç alan illerinin başında geliyor. Eğitim seviyesinin bu kadar düşük olmasının nedeni olarak da bu gösteriliyor.
Ama bu göç yeni başlamadı. Dahası Gaziantep sıradan bir il değil. Arkasında hem devlet desteği var hem de hayırseverlerin... Bu yüzden hiçbir mazeretleri kabul görmez.
Bu durumu el birliği ile düzeltmek zorundalar, yoksa benim aklıma artık Gaziantep deyince baklavaları, kebapları, girişimcilikleri, gülen yüzleri değil eğitimdeki içler acısı durumu gelecek!..
Demokrat YÖK!
YÖK’ün 19. yıldönümü, kurulduğundan bugüne kadar olduğu gibi, dün de protestolarla kutlandı. Güya kaldırılacaktı. Ama aslanlar gibi yerli yerinde. Hem de herkese meydan okurcasına...
Karar alırken ne hükümetin tavsiyelerine kulak veriyor ne de Çankaya’ya... Tabii eğer arada bir danışıklı dövüş yoksa!..
Gül ve Erdoğan sık sık demokrasiye vurgu yaparak, rektörlük seçimlerinde sandığa saygı gösterilmesini istiyorlar. Peki YÖK ne yapıyor? En çok oy alanları, Çankaya’ya gönderdiği listelerde manipüle ediyor. Neden ve hangi gerekçeyle onu bilen yok.
Eğer sakıncalılarsa bugüne kadar nasıl rektörlük ve hocalık yaptılar? Yok eğer sakıncalı değiller de yandaş adaylar rektör yapılmak isteniyorsa, bu demokrasi kandırmacası niye?..
Açık açık çıkın ve biz, bizden adayları rektör yapacağız deyin ve olsun bitsin. Bir yandan bu manipülasyonu yapıp öte yandan demokrasi dersleri vermek ne Çankaya’yı onure eder ne de YÖK’ü!..
Yasa bu hakkı veriyor, biz de kullanıyoruz diyenlere de bir çift sözümüz var:
YÖK yasasının doğru bir yasa olduğuna inanan kaldı mı ki?..
10 bin yeni kadro
İptal edilen KPSS ve ona bağlı 30 bin öğretmen ataması, ay sonunda gerçekleşecek. Ama görünen o ki 30 bin kadro yaraya merhem olmayacak. Bu yüzden MEB, Maliye’den 10 bin ek kadro daha istedi. Genç Bakış’ta öğretmenlerin bu isteğini Bakan Şimşek’e ilettik. Hayır demedi. Bu bir hesap işi diyerek inceleyeceğini ve şartlarını zorlayacaklarını söyledi. Umarız arkası gelir. Yoksa yüz binlerce işsiz öğretmenin umudu bir kez daha kırılmış olur. Bu konuda egitimajansi.com’da “10 bin kadro için 100 bin imza kampanyası“ başlatıldı ve büyük ilgi gördü.
Özetin özeti: Öğretmenler artık gülmek istiyor...