Hıdırellez’de dilek tutmak âdettir. Hatta geceden hazırlık yapılır, sabahın köründe kalkılır ya da gün boyunca dilekler tutulur.
Her yörenin geleneği farklı. Ama ortak olan bir şey var ki herkes bir dilek tutar ve bu dileğin yerine geldiğine inanır. Yoksa bu gelenek dünden bugüne hâlâ yaşar mıydı?..
Evet haydi siz de bir dilek tutun.
Kendiniz için de olabilir, aileniz ya da ülkemiz için de...
Muhtemeldir ki içinde bulunduğumuz seçim atmosferi nedeniyle dileklerin çoğu siyasi olacaktır.
Ayrıca sanki bu kez, futbol takımı tutar gibi değil de hizmet ya da vaatler üzerinden dilek tutulacaktır...
Kimin hangi partiye oy vereceğini sorgulamak ne kadar yanlışsa, kimin hangi dileği tutacağı konusunda ahkâm kesmek de o kadar yanlış olur. Ama en azından nabız tutmak açısından, tuttuğunuz dilekleri bize de yazarsanız, en azından, kim ne dilek tuttu, genel eğilim ne yönde onu görmüş oluruz. Ve eğer içinde genel bir mesaj varsa onu da kamuoyuyla paylaşırız...
Nereden geliyor?
Hıdırellez, Türk dünyasının en bilinen bayramlarından biri. Hızır ve İlyas sözcükleri birleşerek halk ağzında Hıdırellez şeklini almış.
Hıdırellez inanışına göre, Hıdırellez gününde, baharın gelişiyle bolluk ve bereketin artması için çeşitli dilekler gül ağacına asılırmış. Hıdırellez 5 Mayıs gecesi başlayıp ve bir sonraki gün de ikindiye kadar devam eder. Hıdırellez’de dileklerin kabul olması için gül ağacının dibine şekiller çizilir notlar bırakılırmış. Hıdırellez sabahı da o notlar alınıp suya bırakılırmış.
Yani gecenin ya da sabahın köründe gül ağacı arayanlara, gül ağaçlarına bir şeyler takanlara ya da altına çizenlere, suya bir kâğıt parçası atanlara rastlarsanız hiç şaşırmayın...
Eminim ki gün boyu, tutulan dileklere yönelik geri dönüşler gerçekleşecektir. Bakalım en ilginçleri ne olacak?..
Seçimin kaderi?
Seçimin kaderini kim belirleyecek?
Ya da bir başka söyleyişle, oyların rengi neye göre şekillenecek?
Bu konuda Yunanistan seçimleri çok ilginç ipuçları veriyor.
Çocuk, genç, yetişkin, yaşlılar, yerel farklılıklar taşısalar da dünyanın her yerinde aynı.
Sevinçleri, acıları, ilgileri, tepkileri bire bir olmasa da genelde birbirine benzer.
İşte bu yüzden Avrupa’daki son seçimlere baktığımızda yapılan ya da yapılacak olan hizmetler, diğer tüm etkenlerin daha önüne geçebiliyor. Çünkü bıçak kemiğe dayandığında, öncelikler bir anda değişebiliyor. Nitekim son anketler de bunu çok net ortaya koyuyor.
Yani, siyasetin gündemi ile halkın gündemi her zaman birbiriyle örtüşmüyor! Gündemi her zaman Ankara belirlemiyor. Bazen de siyaset, halkın belirlediği gündemin peşine takılmak zorunda kalabiliyor...
İşte bu yüzden, halkın nabzını iyi tutan partiler oylarına oy katarken, halktan uzaklaşanlar ve onların sıkıntılarına çözüm üretemeyenler erimeye devam edecekler!..
MHP’nin vaatleri?
Oktay Vural bu gece Genç Bakış’ta konuğumuz olacak ve MHP’nin seçim beyannamesinin ayrıntılarını açıklayacak. Seçime kadar diğer tüm partileri de konuk edeceğiz ve özellikle eğitime, gençliğe, işsizliğe, bilime yönelik projelerini öğreneceğiz. Çünkü gençleri başka türlü sandığa çekmek mümkün değil.
Gençlerin bizim için ne söylüyorlar ki diye başlayan cümlelerini umarız bu seçimde daha az duyarız...
Özetin özeti: Yapacak, isteyecek, paylaşacak daha çok şeyler var...