Ne varsa yine çocuklarda var.
Biz büyükler gibi havanda su dövmüyorlar. Türkiye’nin gerçek sorunlarına çözüm arıyorlar.
Önceki gece Genç Bakış’ta Çocuk Mucitler vardı.
Yani 23 Nisan nedeniyle söz onlardaydı.
Birbirinden ilginç projelerle karşımıza çıktılar.
Hayal ettiler, çalıştılar, çözüm ürettiler...
Bilfen Esenşehir Koleji’nde gerçekleşen programda jüri üyelerimiz ODTÜ eski Rektörü Prof. Dr. Ural Akbulut, ATO eski Başkanı ve CHP Ankara Milletvekili Sinan Aygün ve Çocuk Dostu sanatçı Gülben Ergen’di.
Çocukların yaratıcılıklarını teşvik etmek ve hayallerini tüm Türkiye ile paylaşmak amacıyla gerçekleştirdiğimiz yarışmada tüm projeler birinci ilan edilirken ‘KareKoru’, ‘Kazayı Haber Veren Sistem’ ve Yangın Söndürücü Roket’ projeleri, ayrıca jüri özel ödülü kazandı.
İşte küçük mucitlerin büyük hayalleri...
Deprem kiti
İstanbul Bahçeşehir Koleji öğrencilerinin ‘KareKoru’ projesi hem depremde hayat kurtarıyor hem deprem sonrası hayati ihtiyaçları karşılıyor.
Bir yastık şeklinde tasarlanan proje deprem anında düşebilecek nesnelerden başı koruyor. Yastık bir lastikle başa sabitlendiği için eller boşta kalıyor ve deprem anında daha rahat korunmayı sağlıyor.
Deprem sonrası dışarı çıkıldığında bir yağmurluğa dönüşen KareKoru’nun içerisinde kişiye özel olarak hazırlanmış bir ilkyardım kiti bulunuyor. Ayrıca KareKoru üzerinde yer alan kare kod ile kişinin tüm bilgilerine ulaşılabiliyor. Bu da deprem sonrasında yaşanabilecek panik ve kargaşa ortamında özellikle küçük çocuklar için hayati bir önem taşıyor.
Kaza yaptım, imdat!
İstanbul Beylikdüzü İMKB Ortaokulu’ndan Buse Süt ve Aysu Hacıömeroğulları’nın ‘Kazayı Haber Veren Sistem’ projesinde araca yerleştirilen ve şiddetli çarpma anında devreye giren sistem sayesinde kaza yaptığınızda yeriniz önceden belirlenen numaralara otomatik olarak kısa mesajla haber veriliyor.
Bu sistemle özellikle tenha yerlerde gerçekleşen kazalarda, kaza ilgili birimlere en kısa zamanda haber verilerek, yardımın en hızlı şekilde ulaşması sağlanıyor.
Ayrıca sisteme entegre bir hoparlör sistemi ile 112, 155 gibi birimlerin araçta bulunanlar ile konuşması sağlanarak kazanın boyutu, araçtakilerin sağlık durumu ile ilgili detaylı bilgi alınıyor. Böylece hem yardım ekiplerinin gereksiz yere meşgul edilmesi önleniyor hem de yardım ekipleri ulaşana kadar ilkyardımın başlatılması ve araçtakilerin doğru yönlendirilmesi sağlanıyor.
Yine aynı sisteme eklenen bir panik butonu ile ani rahatsızlanma, taciz gibi durumlarda sürücü sadece bir tuşla kısa sürede yardım talep edebiliyor.
Yangına roketli çözüm
İstanbul Paşaköy Ortaokulu öğrencilerinin ‘Yangın Söndürücü Roket’ projesi ormanların çeşitli kesitlerine yerleştirilecek roketin üzerindeki duman sensörü sayesinde yangını algılayarak devreye giriyor ve bir koordinasyon merkezine yangının çıktığı kesitin koordinatlarını göndererek, merkezin roketi yangın bölgesine fırlatması sağlanıyor.
Proje şimdilik teknik engelleri ve yüksek maliyeti ile biraz ütopik olsa da çocukların hayal gücü ve duyarlılığı ile ilgi çekti ve jüri özel ödülü kazandı.
Akıllı sandalye
İstanbul Enderun Yetenekli Çocuklar Merkezi’nden Ayşe Sena Börk’ün tasarladığı ‘Dik oturtan sandalye’ yanlış oturmanıza asla izin vermiyor.
Arka kısmına yerleştirilen iki sensör sandalyede oturduğunuz süre boyunca sürekli olarak ölçüm yapıyor ve yanlış bir pozisyona geçtiğinizde bir sinyal sesi ile sizi uyarıyor. Doğru pozisyonda oturduğunuzda ise sinyal kesiliyor.
Şofben zehirlenmeleri
Düzce Atatürk Ortaokulu’ndan Ahmet Fatih Şentürk ve Ömer Güner Demir’in ‘Ateş Söner İkaz Başlar’ projesinde şofbene yerleştirilen baca sistemi banyoda zehirlenmelerin önüne geçiyor.
Herhangi bir nedenle şofbenin alevi söndüğünde devreye giren sistem ışıklı uyarı verirken aynı anda çift kanallı baca sisteminin bir bölümü içerideki zehirli gazı dışarı atıyor diğer bölümü ise banyoya temiz hava girişini sağlıyor. Zehirlenmeleri önleyen sistem düşük maliyetli ve kolaylıkla uygulanabilir.
Renk körlüğüne son
İstanbul Ataşehir Bilfen Ortaokulu öğrencisi Batuhan Aktan’ın projesi ‘Renklerin Şifresi’ taşınabilir bir cihaz sayesinde renk körlerinin renkleri tanımasını sağlıyor.
Cihazın üzerindeki sensör renge tutulduğunda renkleri belirten kodlar ekranda beliriyor. Proje geliştirildiğinde, titreşim veya ses özelliği eklenerek görme engellilerin de renkleri tanımasına yardımcı olabilecek.
Projelerle ilgili ayrıntıları, bugün Milliyet’le birlikte ücretsiz olarak alacağınız Milliyet Akademi’de bulabilirsiniz...
Özetin özeti: Ezberci ve dayatmacı eğitim sistemiyle, çocuklarımızın yaratıcılıklarını ne olur köreltmeyelim...