Türkiye'de bir dönemin bittiğini öğretim kurumları ve resmi dairelere gittiğinizde açıkça hissedebiliyorsunuz. Atatürk'ün hemen yanı başındaki Cumhurbaşkanı Demirel posterleri bir bir inmeye başladı. Boşalan yerlere de Sezer'inkiler asılıyor...
Olayın hala farkında olmayanlar ise çoğunlukta. Duvarlarda hala Demirel posteri var. Cumhurbaşkanı Sezer, bir gün resmi bir kurumu ziyareti sırasında hala duvarda unutulmuş bir Cumhurbaşkanı Demirel posteriyle karşılaşırsa hiç sürpriz olmaz. Evren'den Özal'a, Özal'dan Demirel'e geçişte de poster değişimi aylarca sürmüştü.
Poster olayı Atatürk'le özdeşleşmişti. Atatürk posterleri, heykelleri ülkenin her yerini süslüyordu. Bu konuda yasal bir zorunluluk yoktu. Halk yüreğindeki sevgiyi, Atatürk'ü yanı başında görerek her an onunla paylaşmak istiyordu. İnönü'nün milli şefliği döneminde ise durum daha farklıydı. Herkes aynı coşkuyla asmadı. Sonraki dönemlerde ise cumhurbaşkanları usulen duvarları süsleyemeye başladı.
Evren'e gelinceye kadar resmi dairelerde, okullarda cumhurbaşkanı posterleri olsa da olur, olmasa da olur gözüyle bakıldı. İsteyen asıyor, asmayana da neden asmıyorsunuz denmedi.
12 Eylül'den sonrasında ise resmi dairelere, öğretim kurumlarına resmi yazıyla birlikte Evren posterleri gönderildi. Yazıda posteri kurumunuzun en görünen yerlerine asın denmiyordu ama gereği yerine getirilsin isteniyordu. O günün koşullarında Evren'in posterleri de olur olmaz her yeri süslemeye başladı.
Sonra Özal geldi. O da şovu seviyordu. Onun posterleri de her yerde görülmeye başlandı. Demirel'e gelindiğinde ise zaten var olan posterler daha da yaygınlaşma sürecine girdi. Sadece onunla kalınmadı Demirel'li fotoğraflar yöneticilerin baş köşelerine konuldu.
Demirel, artistlere özendiğinden olsa gerek resmi kurum ve kuruluşları süsleyen cumhurbaşkanlığı fotoğraflarını Erol Atar'a çektirdi. Ne de olsa o profesyoneldi, fotoğraflarını da profesyoneller çekmeliydi. Öyle oldu.
Köşkün yeni sahibi ise her konudaki mütevazılığını ve içimizden biri olma özelliğini bu konuda da gösterdi. Önce fotoğraflarının her yere asılmaması gerektiğini peşinen hatırlattı. Fotoğraflarını da magazincilerin fotoğrafçısı Erol Atara'a değil Çankaya Köşkü'nün Foto Filim Merkezi'ne çektirdi.
Cumhurbaşkanlığı forsu ve Türk bayrağı önünde çekilen biri dik, ikisi yatık bu üç pozdan 500 tane basıldı ve başta valilikler olmak üzere üst düzey devlet kurumlarına dağıtıldı.
Bu arada gelen yoğun istekler konusunda ise adres olarak Basın Yayın Genel Müdürlüğü gösterildi. Filmler onlara verildi. İsteğe göre onlar basıp dağıtacaklar.
Cumhurbaşkanı Sezer, zamanla tüm resmi daireleri süslemesi beklenen Cumhurbaşkanlığı posterinde lacivert takım, beyaz gömlek ve lacivert kravatı tercih etti.
Özetin özeti: Devleti temsil eden cumhurbaşkanını başta öğrenciler olmak üzere herkes elbette çok yakından tanımalı. Ama abartıya kaçmadan. Pek çok ülkede de durum farklı değil. Sezer, eminim bu konuda da taşları yerli yerine oturtacaktır!..
Yazara E-Posta: aguclu@milliyet.com.tr