Abbas GÜÇLÜ
DEVLETİN, hele hele Milli Eğitim Bakanlığı'nın hantallığı ve beceriksizliği üzerine sayfalar dolusu yazı yazmak mümkün. Peki ya özel öğretim kurumları nasıl? Onlar devletten farklı mı? Sözün özü: Alın birini vurun diğerine...
Aylarca sonra da olsa, Anadolu liselerine nasıl öğrenci alınacağı nihayet açıklandı. Şimdi bütün dikkatler kolejlere çevrildi. Robert, Alman, Üsküdar Amerikan Fransız okulları, Işık lisesi ve diğer Türk okulları nasıl öğrenci alacak?..
Ayrı bir sınavla öğrenci alacakları kesin de, bu sınav nasıl ve ne zaman yapılacak? Hangi okullar bu sınava dahil olacak? İSTEK Vakfı okulları gibi yine birçok Türk koleji sınavsız öğrenci mi alacak? İzmir okulları kendi sınavını kendileri mi yapacak? Yabancı okullar ayrı bir sınav düşünüyorlar mı? Sınavların içeriği nasıl olacak? İlköğretim başarı puanı dikkate alınacak mı? Hazırlık sınıfı bir yıl mı, yoksa iki yıl mı? Daha önce hazırlık okuyanların durumu ne olacak?..
Yukarıdaki sorular yüzünden velilerin kafaları karmakarışık. Bütün bu sorulara cevap vermesi gereken kurum ise
Özel Okullar Derneği Sınav Yürütme Kurulu. Peki cevap verebiliyorlar mı? Hayır.
8 yıl yasası çıkalı neredeyse altı ay oldu. Bu sürede Milli Eğitim Bakanlığı gibi kolejler de yatıp uyumuş. Birkaç gündür sizlerden gelen sorulara cevap arıyoruz. Ama aldığımız cevaplar hep aynı.
"Çalışmalara başladık. Henüz sonaçlanan bir durum yok. Çok farklı görüşler var. Ortak noktaları bulmaya çalışıyoruz..."
Gelin de kızmayın. Bugüne kadar aklınız neredeydi demeyin!
Ortada öylesine söylentiler dolaşıyor ki, içinden çıkılması mümkün değil. Aşağıdaki sorulara Milli Eğitim Bakanlığı ve Özel Okular Sınav Yürütme Kurulu'nun bir an önce açıklık getirmesi gerekir?
* Yabancı okullar ve Galatasaray Lisesi için farklı bir yönetmelik söz konusu mu? Örneğin bu okullar yine eskiden olduğu gibi 5. sınıftan sonra mı öğrenci alacak? Eğer öyle değilse, neden bu yönde görüşler giderek yayılıyor?
* İlköğretim okulu olan özel Türk ve yabancı okullar ile Anadolu liselerinin durumu ne olacak? Öğrenciler bu okula 6. sınıftan sonra mı yoksa 8. sınıftan sonra mı geçecek? Geçişleri merkezi sınavla mı olacak, yoksa sınavsız mı?
* 5. sınıftan sonra hazırlık okuyanların durumu ne olacak? Okuyan muaf mı olacak, yoksa yeterlilik sınavı mı konulacak?
* Fen ve Matematik derslerinin Türkçe okutulması yönünde ciddi girişimler var. Örneğin branş öğretmenlerine yönelik hizmet içi eğitim kurslarının kaldırılması, bazı derslerin yabancı dille okutulmasına veda anlamına mı geliyor?
Sorulara devam edeceğiz...
Yazara EmailA.Guclu@milliyet.com.tr