Abbas Güçlü

Abbas Güçlü

aguclu@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Günlük koşuş- turmanın içerisinde pek çok konuyu hafife alıyoruz, gerekli özeni göstermiyoruz. Ta ki ateş düştüğü yeri yakıncaya kadar...
Bugün Dünya Süt Günü, yarın da Avrupa Obezite Günü. Biri içmemiz gerekeni, öteki yemememiz gerekenleri hatırlatmak için düzenleniyor. Ve her ikisi de çok önemli. Avrupa, Amerika’daki obez salgınından öylesine korktu ki önlem üzerine önlem alıyor. Sütle ilgili tüketim rakamları ise korkunç. Oysa bebekler ve gelişim çoğundaki çocuklar için olmazsa olmazların başında süt geliyor.
Anlayacağınız, her şeyin azı da çoğu da zarar ama bütün bu konulara ne kadar önem veriyoruz?
Soma Faciası olmasaydı, iş ve işyeri güvenliği gibi bir kavram aklımıza gelecek miydi? 301 vatandaşımız hayatını kaybetmeseydi, konu günlerce konuşulacak mıydı?..

Sütün önemi?
21 Mayıs’ın Dünya Süt Günü olarak kutlanması 1956 yılında Uluslararası Sütçülük Federasyonu’nun aldığı bir karara dayanıyor.
Süt ve süt ürünleri sadece çocukluk dönemi için gerekli bir besin maddesi olmayıp, her yaşta belli miktarlarda mutlaka alınması gereken bir besindir. Sütü tüketmenin yaşı yoktur.
Araştırmalar gelişmiş ülkelerde 139 litreye ulaşan yıllık kişi başı süt tüketiminin Türkiye’de 25 litreyi geçmediğini gösteriyor. Bu nedenle süt tüketimini artıracak programlara ihtiyaç var. Ayrıca, sütün güvenli ve uygun fiyata tüketiciye ulaşabilmesi, süt tüketiminin artırılması çabalarında önemli bir yer tutuyor.
Özellikle sokak sütü ve işlenmiş süt tartışmalarının alevlendiği son zamanlarda, bazı çevrelerce, “sokak sütü alınması ve evde kaynatılarak tüketilmesinin daha sağlıklı olduğu” yönünde birtakım açıklamalar yapılıyor. Ancak hiçbir denetim ve kontrole tabi olmayan, üretim ve taşıma koşulları bilinmeyen, ayrıca saatlerce soğuk zincir olmaksızın bekleyen kalan bu sütler toplum sağlığını tehdit ediyor.
Yukarıdaki sözler TMMOB Gıda Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi’ne ait. Ama hepsi bu kadar değil. Sütle ilgili olarak akla gelen ilk 30 soruya cevap aramışlar ve hepsi de birbirinden ilginç.
Sütle ilgili bütün sorularınızın cevabını “SÜT VE SAĞLIK” kitapçığının aşağıdaki adresinden indirebilirsiniz:
. gidamo.org. tr
İş ararken dikkat!
Kim ne derse desin, bugün için Türkiye’nin en önemli sorunu işsizlik.
İş artık aslanın ağzında değil, midesinde.
Oradan onu alıp çıkartmak ise maharet istiyor.
KİGEM’in bu konuda önerileri var. Bazılarına katılmasak da hepsi de çok önemli uyarılar ve dikkate değer:
İş aramanız gerektiğinde nasıl bir yol izlersiniz? Doğru bildikleriniz üzerine yanılıyor olabilirsiniz. İş ararken hatalara düşmemek için sıkça yapılan yanlışlara göz atmakta fayda var...
1. İşten atılana kadar beklemeyin
2. Ne istediğinizi bilin
3. Yanınıza kartvizit almayı unutmayın
4. Komik e-mail adresleri kullanmayın
5. Ukala olmayın
6. İnsanları sıkmayın
7. Görünüşünüze dikkat edin
8. Kendinizi gösterin
9. Pasif davranmayın
10. Yalan söylemeyin
11. İnsanlara çıkar için yaklaşmayın
12. Nereden geldiğinizi unutmayın
13. Yapmanız gerekenleri ciddiye alın, ertelemeyin

Çağın hastalığı
Avrupa’da her yıl en az 2.8 milyon kişi obezite yüzünden hayatını kaybediyormuş.
Bu yüzden obezitenin tüm zararlarına dikkat çekmek amacıyla 22 Mayıs Avrupa Obezite Günü olarak ilan edilmiş.
Son yıllarda da obezite ve hipertansiyona savaş açan Amerika’dan sonra Avrupa’nın da bu nokta gelmesi sevindirici. Umarız yeterince ciddiye alınır.

Soma Faciası
Soma’da yaşananların bir daha yaşanmaması için neler yapılması gerekiyor? Genç Bakış’ta bu gece işte bunu tartışacağız. Ama çuvaldızı önce kendimize batırarak!..
Özetin özeti: Yaşam güvencesi ve kalitesi ayrıntılarda gizlidir...