Abbas Güçlü

Abbas Güçlü

aguclu@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı


Üniversite hayaliyle yanıp tutuşan yüz binlerce genç var. Başvuranların sayısı bu yıl 1.5 milyonu aşacak. Ama ortada öyle bir sınav sistemi var ki, ne isteyen istediği yere girebiliyor, ne de üniversiteler istedikleri öğrenciyi alabiliyorlar.
Gençlerin umutla beklediği ek yerleştirme için toplam 42 bin kontenjan vardı. Ama sadece üçte biri doldu. Üçte ikisi açıkta kaldı. Yani bir yanda bir milyonu aşkın genç üniversiteli olma hayali kurarken, öte yanda on binlerce kontenjan bir daha doldurulmamak üzere boş kaldı...
ÖSYM verileri, yine birbirinden ilginç. Ek yerleştirmede 42 bin kontenjan için 61 bin aday başvurdu. Sonuçta devlet üniversitelerindeki 23 bin kontenjandan 10 bini, vakıf üniversitelerindeki 8 bin kontenjandan 6 bin 600'ü, KKTC üniversitelerindeki 10 bin kontenjanın da tamamına yakını boş kaldı.
Çıkan sonuç: KKTC ve özel vakıf üniversiteleri için tehlike çanları çalıyor. Eğer ciddi önlemler alınmazsa ileride tıpkı kolejler gibi bir bir kapanabilirler. Devlet üniversitelerinin ise artık diplomadan başka bir şey vermeyen bölümlerini kapatma zamanı geldi de geçiyor. Bu konuda ÖSYM ve YÖK'e de önemli görevler düşüyor. Onlar da bir an önce altın değerindeki her kontenjanı en iyi şekilde değerlendirmenin bir yolunu bulmalılar...

12 yıla çıkar mı?

MGK'dan sonra MEB de, 12 yıllık zorunlu eğitime sıcak baktığını açıkladı. Bakan Bostancıoğlu, Niğde'de yaptığı konuşmada olağanüstü bir gelişme yaşanmazsa 12 yıllık zorunlu eğitimi gelecek yıl uygulamaya koyabiliriz dedi.
İlk akla gelen elbette, 8 yılı başardınız da, sıra 12 yıla mı geldi olabilir. Ama yine de böyle bir gayretin içine girdiği için Bakan'ı kutlamak gerekir. Göç yolda düzelir diye bir atasözü var. Geciktirilmeden başlayacak bir pilot uygulama giderek yaygınlaştırılabilir. Ciddi bir eğitim seferberliği ile on yıl içinde bu sorunu çözmemiz için hiçbir neden yok. Yeter ki istensin!..
Bu arada 12 yıllık zorunlu eğitimin tarifinin de iyi yapılması gerekiyor. Örneğin okul öncesi eğitim de bu kapsama girecek mi? 8 yıldan sonrası yine kesintisiz mi olacak? Yönlendirme kaçıncı sınıflarda ve nasıl olacak? 12 yıla hiç itirazımız yok. Hatta alkışlarız bile. Ama detaylar önemli. Projenin ciddiyeti bundan sonra yapılacak açıklamalara bağlı...

ÖSS bir aldatmaca

Bu sözleri, Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşarı, ki aynı zamanda YÖK üyesi Bener Cordan söylüyor. Bener Bey'e günaydın. Şimdiye kadar nerelerdeydi? Yine diyor ki, meslek lisesi öğrencilerini mevcut sınav sistemine sokmak haksızlıktır. Belli ki Bener Bey şokta. Ya artık çektiği vicdan azabı dayanılmaz noktaya geldi ya da yıllardır dile getirdiğimiz doğruları görmekten başka çaresi kalmadı. Ama her şeye rağmen, onun bu noktaya gelmesi gençler ve meslek liselerinin geleceği açısından müthiş önemli bir olay. Darısı YÖK Başkanı Gürüz'e diyoruz. Bakalım onun inadı ne zaman kırılacak?..


Yazara E-Posta: aguclu@milliyet.com.tr