En iyi Amerikan okulları sıralaması bu yıl sürprizlere sahne oldu. Yıllardır birinciliği kimseye kaptırmayan
Harvard ikinci sıraya düştü. Birinciliğe ise geçen yıl 9'uncu sırada bulunan
California İnstitute of Technology yükseldi. Haftalık
US News and World Report dergisinin 228 ABD üniversitesi üzerinde yaptığı sıralamada öğrenci tercihlerinin büyük rolü oldu. Yeni kuşak gençlerin siyasi bilimlerden çok, mühendisliklere yönelmesi üniversite sıralamasını belirleyen etkenlerin en önemlisiydi.
Dünyadaki gelişmeler paralelinde Türkiye'deki öğretim kurumlarının durumuna göz attığımızda da karşımıza çıkan tablo ABD'dekinden farklı değil. ODTÜ ve İTÜ gibi teknoloji ağırlıklı üniversiteler öne çıkarken, Ankara ve İstanbul gibi köklü üniversiteler sıralamanın çok gerisinde kaldılar.
Avrupa ve ABD'de de üniversite sıralamalarını etkileyen çok farklı değişkenler var. Oysa Türkiye'de herkes tarafından kabul edilen tek ölçü: üniversite giriş sınavındaki taban puanlar. Her ne kadar işverenlerin ve yurtdışındaki ciddi üniversitelerin yüksek lisans programlarına öğrenci alımındaki yaklaşımları da önemli bir kriter olarak kabul edilse de henüz tam şekillenmiş değil.
Bu çerçeveden baktığımızda
Sayısal puan sıralamasında
ODTÜ açık farkla önde gidiyor. Onu sırasıyla
İTÜ, Boğaziçi, Bilkent ve
Hacettepe izliyor.
Eşit Ağırlık'ta ise listenin ilk sırasında
Boğaziçi yer alıyor. EA'da ilk 5'teki diğer üniversiteler de şöyle:
ODTÜ, Marmara, Hacettepe, İstanbul Üniversitesi. Sözel'in ilk 5'inde ise
Marmara, Anadolu, Gazi, Boğaziçi ve
Ankara üniversiteleri bulunuyor.
Bu konuda elimizde iki ciddi çalışma var. Biri ilk 2000'e giren öğrencileri kapsıyor. Diğeri de ilk 2000 dereceyi paylaşan yaklaşık 2 bin 500 öğrenciye yönelik. Bir başka çalışma ise, iddialı üniversitelerin kontenjanlarının ne kadarına ilk 2000'den öğrenci aldıkları şeklinde. Kafaları karıştıran bir başka ayrıntı ise özellikle vakıf üniversitelerinin burslu bölümlerine çok iyi öğrencileri alırken, paralı bölümlerde dökülmeleri...
Üniversitelere yönelik değerlendirmeleri önümüzdeki günlerde çok daha ayrıntılı bir şekilde ele alacağız. Ama gelin şimdi bir de kolejlere göz atalım. Bu konuda karşımıza oldukça değişken bir tablo çıkıyor. Dünün tartışmasız en çok kabul gören okulları
Robert, Alman, Avusturya, Üsküdar Amerikan gibi yabancı kolejler ile
İstanbul Erkek ve
Galatasaray'dı. Bu okular yine ilgi görüyorlar ama eski popülariteleri kalmadı. En iyi öğrenciler artık sayıları her geçen gün artan Türk kolejlerini tercih ediyor. Farklı yöntemlerle öğrenci aldıkları için belli bir sıralama yapmak farklı yorumlara neden olur. Ama görünen o ki, yükseköğrenimde olduğu gibi arkadan gelenler, öndekileri zorlamaya başladı.
Yazara E-Posta: a.guclu@milliyet.com.tr