Antalya’da hafta sonu gerçekleşen İnşaat Mühendisliği Eğitimi Sempozyumu’nda üzerinde en çok konuşulan konulardan biri, etkin mühendislik yasası oldu. İnşaat mühendisleri, özellikle, bu konuda öncü olmak istiyorlar. “İyi mühendis, kötü mühendis belli olsun, herkes sınava girsin, yeterliliğini kanıtlasın” diyerek hemen herkese hodri meydan çekiyorlar.
Öyle eski, yeni ayrımı da yapmıyorlar. Tüm mühendisleri kapsayan bir açılımdan yanalar. Yani genç mühendisler için yetkinlik aranacak da kırk yıllık mühendisler için aranmayacak mı sorusuna, gönül rahatlığıyla, “Herkes için aynı kurallar geçerli olsun” cevabını veriyorlar.
Böyle bir teklife ancak şapka çıkarılır. Üstelik her beş yılda bir yeterliliklerinin yeniden saptanmasına da sıcak bakıyorlar. Belli ki deprem sonrası eleştiriler bir hayli canlarını acıtmış...
Sempozyumda inşaat mühendisliği öğrencilerinden öğretim üyelerine, mesleğin duayenlerinden büyük inşaat şirketlerinin temsilcilerine kadar çok geniş yelpazeden konuklar ve konuşmacılar vardı. TMMOB da başkanından yönetim kurulu üyelerine kadar yanlarındaydı.
Mühendislik Fakültesi dekanları da uzun süre önce kendi aralarında örgütlenmiş; başta akreditasyon olmak üzere, çıtanın yükseltilmesi konusunda samimi bir çaba içerisindeler. Yani, üniversite camiasında, sürdürebilir kaliteye en fazla önem veren fakültelerin ve meslek gruplarının başında sanki mühendisler geliyor...
‘Mühendislik 5 yıla çıksın’
Bizim oturumda inşaat mühendisliğinin duayen isimleri vardı. Tuğrul Tankut, Sera İnce, Adnan Akay ve ben. Niye ben? Çünkü genel üniversite eğitimi içinde inşaat mühendislerinin konumu tartışıldı.
Sayfalar dolusu not aldım. İşte onlardan bazı satırbaşları:
- Öğrencilerin yüzde 60’ı ne olup bittiğini anlamadan üniversiteden mezun oluyor.
- Mühendislikte matematik amaç değil araçtır. (Bu konu çok tartışıldı.)
- İnşaat Mühendisliği öğrencilerinin sadece yüzde 9’u kız.
- Hiçbiriniz hepimiz kadar başarılı olamazsınız. Grup çalışması çok önemli.
- Meslek sayısı son 20 yılda 14 binden 30 bine çıktı.
- Mühendislik eğitim 4 yıldan 5 yıla çıksın. Etik değerlere çok daha ağırlık verilsin.
- Mühendislik eğitimi yabancı dille yapılsın (Çok tartışıldı.)
- Mühendislik, bilgiyi ve bilimi, uygulamada kullanma sanatıdır.
- 30 yıl önceki öğrenciler şimdi yok. Muhakeme yetenekleri giderek köreliyor.
- Bilgisayarda bellek sürekli büyüyor. Ama muhakeme yapamıyor!
- Eğitim araçları ve öğrenme yöntemleri dünden bugüne çok değişti.
- ÖSS tümüyle kaldırılsın.
- Nüfus artıyor, doğal kaynaklar giderek tükeniyor. İklim değişiklikleri daha da artacak. Ve tüm bu gelişmeleri mühendisler yakından izlemek ve ona göre önlem almak zorunda.
- Tasarımda iyiyiz, denetimde zayıfız. İnşaat denetimine çok daha fazla önem verilmelidir.
- İnşaat Mühendisliği 70’li yıllara kadar birinci tercihti. Şimdi alt sıralarda.
- Depremde yerle bir olan binaların yüzde 80’inin altında mühendis imzası yok. Kaçak ve denetimsiz yapılaşmanın kesinlikle önüne geçilmelidir.
GDO’lar ve Eker Genç Bakış’ta
GDO’ları üç hafta önce ilk kez biz gündeme getirdik. Çıkarılan yönetmeliğin ne anlama geldiğini tartışmaya açtık. Tartışmalar öylesine alevlendi ki, domuz gribini bile gölgede bıraktı. Ve tartışmaların ucu öylesine kaçtı ki kısırlık, kanser bir yana, insanoğlunun sonunu getireceğini iddia edenler çıktı. Bilen bilmeyen herkes konuştu. Ama söz şimdi Tarım Bakanı Mehdi Eker de. Eker, bu konudaki tüm sorulara ve iddialara, bu gece Bilgi Üniversitesi’ndeki Genç Bakış’ta cevap verecek. Kendinizin ve yakınlarınızın sağlığı için uykusuz kalmaya değer deriz. Kanal D, 00.30
Özetin özeti: Hayatımızı çok yakından ilgilendiren o kadar çok konu var ki, hepsi de birbirinden önemli. Dizilerden vakit bulup biraz da onları izlesek ne iyi olur. Ama nerdeee...