Eğitimde ne zaman reform söz konusu olsa, ortalık toz duman oluyor. Umarız yine öyle olmaz.
Bu kez ilköğretim yönetmeliği değişiyormuş. Bilmem kaçıncı kez yine değiştirildi. Büyük bir tantanayla getirilen performans ödevleri kaldırılmış, sınıfta kalma da tarihe karışmış. Okula başlama yaşı ise esnek hale getirilmiş. Oh ne güzel!..
MEB kurmayları, eğitim yazboz tahtasına, öğrenciler de kobaya döndü, diye yazınca üzüldüklerini söylüyorlar. Haklılar, keşke bu tabirleri hiç kullanmak zorunda kalmasak. Bu olup bitenleri kendileri nasıl ifade ederler, gerçekten merak ediyorum...
Performans ödevlerinin kaldırılmasını değil ama disipline edilmesi gerektiğini defalarca yazdık, çünkü bu ödevleri öğrenciler değil veliler yapıyordu. Getirirken, bunu hiç düşünmedikleri belliydi. Ama hepten kaldırmak yerine, öğrencilerin yapacağı boyutlara çekilebilirdi...
Aynı şekilde, sınıfta kalmanın kaldırılması da önemli bir adım ama çözümü ne olacak?
Üç yıl sonra hâlâ okuma yazma öğrenemeyen öğrenci ile dünya tarihi okuyan aynı sınıfta ders yapmaya devam mı edecek? Edecekse, öğretmen çıtayı hangisine göre belirleyecek?..
Okula başlamada sadece takvim değil, pedagojik olgunluk da dikkate alınmalıydı.
Çok önemli kararlar yeterince irdelenmeden şipşak alınıyor ve maalesef uzun ömürlü olmuyor. Keşke önce değiştirip sonra düşünüleceğine, önce düşünülüp sonra karar alınsa!..
Neler değişecek?
Yeni düzenlemeler şöyle olacakmış:
- İlkokulda sınıf tekrarı olmayacak. Yeterlik düzeyine ulaşamamış öğrencilere, velinin yazılı talebi üzerine, okul müdürü ve sınıf öğretmeninin kararıyla bir defaya mahsus olmak üzere sınıf tekrarı yaptırılabilecek.
- Özürsüz olarak aralıksız 10 gün devam etmeyen çocuğun velisi bir yazıyla uyarılacak. Buna rağmen özürsüz olarak 30 gün devam etmeyen ve devam ettiği halde üst üste (özel okullar için) iki aylık ücreti yatırılmayan çocukların kaydı silinecek.
- Yemek ve dinlenme için verilen 40-60 dakika olarak uygulanan öğle arası en az 40, en çok 90 dakika olarak belirlendi.
Tam gün eğitim yok!
- Okul öncesi eğitim kurumlarında günde 50’şer dakikalık aralıksız 6 etkinlik saati süresince ikili eğitim yapılacak. Çocuk sayısının 10’dan az, 20’den fazla olmaması esas olacak. Çocuk sayısı fazla olduğu takdirde ikinci grup oluşturulacak.
- Kayıtlar, haziran ayının üçüncü haftasının ilk işgününde başlayacak. Kayıt işlemi, ulusal adres veri tabanındaki adres bilgileri esas alınarak, e-okul sistemi üzerinden yapılacak. Herhangi bir belge talep edilmeyecek.
Okula başlama yaşı?
- Anaokuluna 36 ayını tamamlayan ve 66 ayını doldurmayan çocukların kaydı yapılacak. Ana sınıflarına ise 48 ayını dolduran ve 66 ayını doldurmayan çocuklar kaydedilecek.
- Kenar bölge ve kırsal kesimdeki ekonomik durumu yetersiz ailelerin çocuklarının okul öncesi eğitimden yararlandırılması amacıyla gezici otobüs içerisinde ücretsiz okul öncesi eğitim hizmeti veren gezici sınıflar açılabilecek.
- Kaynaştırma uygulamaları yoluyla eğitimlerine devam eden çocuklar ile üstün yetenekli çocuklara ihtiyaç duydukları alanlarda destek eğitim hizmetleri verilmesi için okullarda destek eğitim odaları kurulacak.
Atılma yok!
Mecburi ilköğretim çağı dışına çıkmadıkça, öğrencinin okulla ilişiği kesilmeyecek. Öğrenci veya velisinin istemesi halinde okula devam eden, mecburi ilköğretimi tamamlayan veya ilköğretim çağı dışına çıktığı için öğrenimini tamamlayamayan öğrenciye, durumunu gösterir öğrenim belgesi düzenlenecek.
Okul öncesi eğitim!
- Çalışan anne ve babaların taleplerini karşılamak için belirtilen sayıda her yaş grubundan başvurunun olması halinde, okul müdürlüğünce Okul Öncesi Eğitim Programı doğrultusunda, çocuklar için önem ve öncelik arz eden konuları kapsayan ve valiliklerce onaylanacak program çerçevesinde iki ayı geçmemek üzere yaz aylarında da eğitim yapılacak. Bu eğitimde okul öncesi eğitimden yararlanamayan ve gelecek yıl ilkokula başlayacak çocuklara öncelik tanınacak.
Özetin özeti: Değişen dünya koşulları ve gelişen nesillerle birlikte, eğitim sisteminin de ona göre yeniden dizayn edilmesi çok doğal. Ama sanki bizdeki gidişat da gündem de çok farklı!..