Bayram tatilleri, eziyet mi yoksa dinlence mi? Bir bilen varsa bize de söylesin.
Ulaştırma Bakanlığı, böylesi günlerde neden, bir koordinasyon merkezi kurmaz ki!
Bu o kadar zor mu?
Daha da önemlisi, her şeyi kendi haline bırakmak ne zamandır doğru düzgün bir hizmet anlayışı?...
Ulaştırma Bakanlığı, bilişim ve telekomünikasyondan müthiş işler başardı. Özellikle de duble yollar konusunda. Ama nedense, bayram öncesi ve sonrasında, koordinasyon konusuna, bir türlü el atmadı. Atacağa da benzemiyor.
- Bazı seferler günler öncesinden bittiyse neden ek sefer konulmuyor?
- Bazı yollar saatler öncesinden tıkandıysa, neden altarnatif yollar önerilmiyor?
- Vapur ve feribot seferlerinde saatlerce beklemeye neden olacak kuyruklar oluştuysa, araçlar neden kara yollarına yönlendirilmiyor?
- Kazalar ya da bakım-onarım nedeyiyle bazı yollar tek şerite düştüyse, sürücüler, neden bu konuda bilgilendirilmiyor?
- Bazı yollar tümden kapatıp, farklı güzergahlar belirlendiyse, bu konuda neden hiç açıklama yapılmıyor?
- Fırsat, bu fırsattır diye ücretlerin astronomik fiyatlara yükseltilmesine seyirci kalmak ne kadar doğru?
Bu konuda şunu şöyle yapsaydınız, bunu böyle yapsaydınız diye akıl veren çok çıkacaktır. Peki biz yaptık diyelim, ya başkaları? İşte asıl sorun da zaten bu. Keşke akıl ve sistemin daha öne çıktığı düzenlemeler yapılsa. Onca yol ve onca kapasite artırımından sonra, hala aynı sıkıntıların yaşanmasının, başka bir izah tarzı olabilir mi?..
Kayıt Maratonu
Kayıt maratonuna kaldığımız yerden devam edeceğiz. Üniversite kayıtları bu hafta içerisinde gerçekleşecek. Her ne kadar pazartesinden cumaya kadar devam etse de, özellikle büyük üniversitelerde, her fakültenin kayıt tarihi farklı. Bu yüzden, herkesin kendi kayıt tarihi öğrenmesinde sonsuz yarar var. Yoksa, üniversite şansınızı hepten kaybedebilirsiniz.
Bu arada çok önemli bir hatırlatmada daha bulunmak istiyoruz:
ÖSYM tarafından herhangi bir fakülteye yerleştirildiseniz, kayıt yaptırıp yaptırmamanız, hiç bir şeyi değiştirmez. Yani gelecek yıl OÖBP’niz yarı yarıya düşecektir. Bu yüzden, eğer çok iyi hazırlanamayacaksınız, elinize geçen fırsatı değerlendirmeniz, ileride ah keşke kayıt yaptırsaydım diye pişmanlık duymanızı ortadan kaldırabilir...
Fen ve anadolu liseleri ile kolej kayıtları da yarından itibaren yine son hızla devam edecek. Bu noktada sakın pes olma noktasına gelmeyin. Çünkü söz konusu olan çocuklarınız geleceği!..
Tablet tartışmaları!
Türk eğitim sisteminde reform hareketleri hep sancılı oldu. Atılan adımların kimi başarılı oldu kimi de bizzat reforcuların kendileri tarafından rafa kaldırıldı.
Bazıları enine boyuna tartışıldı, bazıları da adeta dayatıldı. Şimdi sevindirici olan, tablet dönemini tartışacak zamanın ve hoşgörü ortamının olması.
İşte eleştirinin, eleştirisine gelen bir başka eleştiri:
“M. Gözüaydın, isminden de tahmin edileceği üzere bir tablet bilgisayar girişimcisi. Her ne kadar öyle değilmiş, sadece duyarlı ve eğitimli bir vatandaşmış izlenimi bırakmaya çalışmasına rağmen..
Yorumlarını, hayretle okudum. Ben de bir mühendisim, hem de yüksek lisanslı olanından. Ancak seneler süren eğitimim boyunca farkettim ki, öğretmen-öğrenci ilişkisi, eğitimin temelidir.
Eğer eğitim, tabletlere yüklenecek yetersiz yazılımlara bırakılırsa, daha da kötü hale gelir. İnsanların büyük bir çoğunluğu eğitimi kendi motivasyonlarıyla, bir yönlendirici figürün ihtiyacına gerek kalmayacak biçimde yürütemezler.
Zihinsel ve fiziksel gelişimlerini tamamlamamış olan çocuklar ve gençler söz konusu olduğunda, yönlendirmenin önemi daha da büyür.
Eğer ölçülebilirse, internet ve bilgisayarlara dayalı bir şekilde yürütülen uzaktan eğitim sistemlerinin başarı derecesi, bu konuda bir fikir verecektir. Kanımca uzaktan eğitim sistemleri örgün eğitim kadar başarılı değillerdir.
Bilgisayar teknolojileri, tablet pc’ler ve internet sadece eğitimi zenginleştirmek, interaktif ve verimli hale getirmek için birer araç olarak kullanılmalıdır.
Seviye Belirleme Sınavı SBS ile çocukların ve eğitim sisteminin düzenini yeterince bozuldu. Bu yüzden bundan sonra hiçbir yenilik, pilot uygulama ve çalışmalarla etkileri ve sonuçları gözlenmeden, genele yayılmamalıdır.”
Özetin özeti: Doğru söz ne denilir!..