Korkularla yaşıyoruz. Abartılıyor olsa bile... Hemen herkeste baskının her türlüsünü yaşıyoruz algısı hâkim.
Kiminle konuşsanız herkes bir şeylerden korkuyor. Yani fobiler konusunda, eminim ki hepimizin uzun listesi vardır.
Peki, hobiler konusunda da o kadar zengin miyiz? Yaşam kalitesini artırma ve hayatımıza renk katma konusunda yeterince çaba harcıyor muyuz?..
Velilere okul ararken, tercih yaparken, gidip kulüp sayısını sorun, aktif üye sayısına ve faaliyetlerine bakın, ona göre karar verin diyorum. Çünkü öğrenci kulüpleri ve etkinlik çeşitliliği kesinlikle giriş puanlarından çok daha önemli...
Niye? Çünkü artık tüm işverenler sadece işini iyi yapan eleman değil, sosyal yönleriyle de fazlasıyla gelişmiş, aktif gençler peşindeler. Hele bir de kariyer planlaması kapsamına alıyorlarsa önce hobilerine bakıyorlar...
Bana arkadaşlarını değil hobini söyle
Eskiden bana arkadaşını söyle sana kim olduğunu söyleyeyim derlerdi, şimdi aynı öngörüler hobiler üzerinden yapılıyor. Peki, sağlıklı mı, yeterli mi, daha da önemlisi, o hobiler özgün ve sürdürülebilir mi?..
Gelişen teknolojiyle birlikte özellikle de internetten sonra hobiler de değişti. Şimdi sanki her şey ekran üzerinde. Yani bir anlamda artık her şeyin dijitalini tercih ediyoruz.
Belki kolay ulaşır ve hemen yapılır olduğundan belki de çok daha masrafsız ve geniş bir yelpaze sunduğundan!..
Sonuçta, sosyal medya sosyalleştiriyor mu, yoksa asosyalleştiriyor mu tartışmaları yaşandığına ekran başında geçen saatler kısıtlanmaya başladığına göre, dijital hobilerin de sonu gelmek üzere...
Eskiler de demode kaldığına göre peki yeni trend hobiler hangileri?..
Alışkanlık gençken başlar
Hobilerimizi, sanki emekli aktivitesiymiş gibi sanki çok zaman, çok paraya, çok arkadaşa ve sınırsız özgürlüğe ihtiyaç varmış gibi nedense hep erteleriz. Oysa, yaşama renk katma okul öncesinde başlamalı, üniversitede de artık vazgeçilmez bir alışkanlık ve yaşam biçimi haline gelmelidir..
Gençlerin nabzını tutma açısından gelin isterseniz en iyilerden iki üniversitemizin kulüplerine bir göz atalım ve onları önemli ve farklı kılanın sadece akademik başarıları değil sayıları 100’e yaklaşan kulüp ve topluluklar olduğunu da göz ardı etmeyelim...
Boğaziçi Üniversitesi
* Öğrenci Kulüpleri: Atatürkçü Düşünce, Bilim, Bilişim, Briç, Çeviri, Çevre, Dağcılık, Dans, Edebiyat, Eğitim-Araştırma, Elektro Teknoloji, Folklor, Fotoğrafçılık, Gastronomi ve Degüstasyon, Gerçek Macera Oyunları, Güzel Sanatlar, Havacılık, İşletme ve Ekonomi, Kadın Araştırma, Karikatür ve Mizah, Köy-Koop, Mağara Araştırma, Makine Teknoloji, Mühendislik, Münazara, Müzik, Radyo Boğaziçi, Satranç, Sinema, Siyasal Bilimler ve Uluslararası İlişkiler, Sosyal Bilimler, Sosyal Hizmet, Spor Kurulu, Sualtı Sporları, Tarih İncelemeleri, Tiyatro, Türk Müziği, Uluslararası Öğrenci Ağı, Yapı, Yöneylem Araştırma Kulübü.
ODTÜ
* Öğrenci Toplulukları: Amatör Astronomi, Amatör Fotoğrafçılık, Ar-Ge, Arkeoloji, Atatürkçü Düşünce, Avrasya, Avrupa Öğrencileri Forumu, Avrupa Teknoloji Öğrencileri, Balkan, Bilgisayar, Bilim Kurgu ve Fantezi, Bilim ve Teknik, Biyoloji ve Genetik, Biyomedikal Mühendisliği, Caz, Çağdaş Dans, Çevre, Çocuk, Dış Politika ve Uluslararası İlişkiler, Eğitim, Ekonomi, Engelsiz ODTÜ, Felsefe, Fizik, Gastronomi, Genç Girişimciler, Genç Yazarlar, Gıda, Go, Gülmece, Güzel Sanatlar, Havacılık ve Uzay, Havacılık, IEEE ODTÜ Öğrenci, İletişim, İlk-Yar, İstatistik, İşletme, Japon, Jeoloji, Kimya, Kişisel Gelişim, Kitap, Klasik Gitar, Klasik Türk Müziği, Kuş Gözlem, Lodos, Makine ve İnovasyon, Malzeme Bilimleri, Matematik, Medya, Meslek ve İş Etiği, Mimarlık, Moda, Modelleme ve Simülasyon, Münazara, Müzik, Müzikal, Psikoloji, Radyo, Robot, SIAM Öğrenci, Sinema, Siyaset Bilimi, Sosyal Demokrasi, Sosyalist Düşünce, Sosyoloji, Tarih, Tasarım, Tiyatro, Türk Halk Bilimi, Türkçe, Uluslararası Gençlik, Uluslararası Öğrenci, Uluslararası Öğrenci Değişimi, Uluslararası Ticaret ve Lojistik, Uzak Doğu, Verimlilik, Yapı, Yaratıcılık ve Sosyal Yenilik Topluluğu.
* Spor müdürlüğüne bağlı öğrenci toplulukları ise şöyle: Aikido, Briç, Can Kurtarma ve İlkyardım, Dağcılık ve Kış Sporları, Denizcilik ve Yelken, Doğa Sporları, E Sporlar, Eşli Danslar, İzcilik, Jonglörler Topluluğu, Kapoera, Motor Sporları ve Trafik, Satranç, Sualtı, Sualtı Sporları, Tenis.
* Takımlar: Amerikan Futbolu, Badminton, Basketbol, Bilardo, Bisiklet, Briç, Buz Hokeyi, Jimnastik, Eskrim, Frizbi, Futbol, Futsal, Güreş, Hentbol, Judo Takımı, Karate-Do, Karting, Kayak, Korfbol, Kriket, Kürek ve Su Sporları, Masa Tenisi, Okçuluk Takımı, Orienteering, Ragbi, Satranç, Serbest Dalış, Snowboard, Squash, Sualtı Hokeyi, Sualtı Ragbisi, Su Topu Takımı, Tekwon-Do, Tenis, Voleybol, Yelken, Yüzme.
Özetin özeti: Bunları demode buluyorsanız, diğer üniversitelerde çok daha renkli olanlar da var...