Abbas Güçlü

Abbas Güçlü

aguclu@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı


Üniversiteyi kazananlar belli oldu. Sonuçlar, daha önce de ısrarla vurguladığımız gibi tam bir hayal kırıklığı yarattı. ÖSS'de başarılı olan on binlerce genç, ya son tercihlerine girdi ya da açıkta kaldı. ÖSS'de Türkiye 14'üncüsü olan İpek ilk tercihine giremezken, 185 puanla ÖSS'de yüzde 1'lik dilime giren meslek lisesi mezunu İsmail ancak son tercihine girebildi. 176 puanlı iki öğrenciden ortaöğretim başarı puanı yüksek olan Kaan İTÜ Elektrik'e girerken, Metin aynı fakültenin yakınından bile geçmedi ve ancak supap nitelinde yazdığı son tercihine yerleştirildi.
YÖK ve Milli Eğitim Bakanlığı, lise başarısının yerleştirme puanı içindeki oranını yüzde 7'den, yüzde 20'ye çıkartıp sınav sistemini altüst ederken tam bir fiyasko yaşandı. Türkiye genelinde standart bir eğitim düzeyi olmadığı için okul başarısının objektif bir ölçü olamayacağı yönündeki eleştirilere kulaklarını kapatan YÖK, 5 bin 384 lise birincisinden bin 312'sinin hiçbir yeri kazanamaması karşısında şok oldu.
Bir dayatma şeklinde bu yıl uygulamaya konulan yeni sınav sisteminin yarattığı depremin sonuçları, özellikle gençler ve anne babalar arasında moral çöküntüsü yarattı. İşte daha önce defalarca uyarmamıza rağmen dikkate alınmayan noktalar ve yarattığı sonuçlar:
* Uygulama gelecek yıla ertelenmesi gerekirken ertelenmedi. Sonuç: ÖSS'de başarılı olanlar değil, okullarında şişirme not alanlar avantajlı duruma geldi.
* Her öğrenci kendi başarısından sorumlu olsun dendi ama dikkate alınmadı. Sonuç: Çok yüksek puanlı öğrenciler, okul başarısının düşüklüğü nedeniyle perişan oldu.
* Okullarda parayla not satıldığı, suni şampiyonlar yaratıldığı defalarca vurgulandı. Sonuç: Her dört lise şampiyonundan biri açıkta kaldı.
* Meslek liseleri ve eski klasik lise mezunlarına haksızlık yapıldığı defalarca anlatıldı. Sonuç: İlk bine giren öğrenciler bile kazanamadı. Çoğu, en iyiler yerine sıradan fakültelere girdiler.
* Taban puan sınırlaması getirilsin dendi. O da gözardı edildi. Sonuç: Devlet üniversitelerinin sıradan bölümlerine giremeyenler, 5, 10 bin dolar verip vakıf üniversitelerinin tıp, hukuk ve mühendislik fakültelerine girdiler.
* Yerleştirme puanı açıklanmadan yapılacak tercih listelerinin hayali olacağı ısrarla belirtildi. Sonuç: Adayların aldıkları puanla çok daha iyi fakültelere girebilecekleri görüldü.
Özetin özeti: Gürüz'le dün uzun uzun bir kez daha görüştük. Yüzlerce, binlerce mağdur duruma düşen öğrenci olduğunu kabul ediyor. Ama hala yaptığı hatanın doğruluğunda ısrarlı. Dediğim dedikçi devlet kurumlarının İzmit depremindeki hallerini gördük. YÖK de onlardan farklı değil. Ama ona kim dur diyecek? Ankara'dakiler mi? Güldürmeyin ne olur!..


Yazara E-Posta: a.guclu@milliyet.com.tr