Abbas Güçlü

Abbas Güçlü

aguclu@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı


ÖSYM, bundan 25 yıl önce rahmetli Altan Günalp tarafından kuruldu. Üniversiyeteye giriş, daha önce hem daha karmaşık, hem de suiistimallere açıktı. ÖSYM ile birlikte tüm söylentiler kesildi. Belki adilane değildi ama kesinlikle objektif ve güvenilirdi. Ne bir torpil, ne de bir öğrenciyi diğerinin önüne geçiren haksızlık söz konusuydu...
Yıllarca bu böyle devam etti. Ne zamanki YÖK bu işlere burnunu sokmaya başladı, kargaşa da beraberinde geldi. Sorular çalındı. Bir gecede tüm kurallar altüst edildi. Çalışana değil tembele, uyanığa prim verildi.
Bu arada ÖSYM'nin üzerindeki sınav yükü de artıkça artı. Sorunsuz sınav isteyen onun kapısını çaldı. En son Devlet Memurluğu Sınavı da ağır yük altında dizleri titreyen bu kurumun üzerine verildi.
Eskiden ÖSYM bir değişikliğe gittiğinde en az üç yıllık bir ön çalışma yapardı. Kılı kırk yorar, bir tek öğrencinin dahi haksızlığa uğramaması için her türlü alternatifi düşünürdü. Oysa şimdi bir dayatma şeklinde kendisine uygulattırılan yeni sistemden o da memnun değil. Sakıncalarını o da görüyor. Ama ağzını açamıyor. Çünkü öyle isteniyor...
24 Ağustos'ta açıklanacak yerleştirme işleminden sonra kıyamet kopacak. Sınavda yüksek puan alanın, okulundan en iyi dereceyle mezun olanın değil, daha vasat durumdakilerin, daha iyi yerlere girdikleri görüldüğünde sisteme olan güven tümden sarsılacak. ÖSYM 25 yıl boyunca tırnaklarıyla kazıyarak oluşturduğu güven ortamını, YÖK'ün dayatmasıyla kendi eliyle yok ediyor. Yazık. Çok yazık!..

Umut tacirleri

Hemen her konuda olduğu gibi tercihler konusunda da umut tacirlerinden geçilmiyor. Kimi TV'den, kimi bilgisayardan, kimi Alo 900'lü hatlardan, kimi de randevuyla tercih sıralaması yapıyor. İlanları, yapanları, yapılanları gördükçe acı acı gülüyorum. Bir tek bunun ticareti olmamıştı. O da oldu. Kazanma şansı kesinlikle olmayan gence hayal satmak ne işe yarar ki? Bir ay sonra her şey ortaya çıkacak! YÖK, umut tacirleri ve dershaneler, gençlerin hayalleriyle oynayıp, bir şeyler kazanabilirler. Ama benim anlamadığım; anneler, babalar ve gençler, kandırıldıklarını bile bile niye bu oyuna alet oluyorlar?..
Tercihler konusunda bazı hatırlatmaları bir kez daha yapmakta yarar görüyoruz:
1. Kazandığınızda gidip öğrenim görmeyeceğiniz fakülteleri kesinlikle listenize almayın. Yoksa gelecek yılki şansınızı da zora sokarsınız.
2. Sıralamayı puan ve yüzdelik dilime göre değil ilgi, istek ve yetenekleriniz doğrultusunda yapın.
3. 02'lik fakültelerden kaçın, 05'liklere öncelik verin.
4. Bulunduğunuz il ve istediğiniz üniversitede sıradan bir bölümde okumaktansa, başka illeri ve üniversiteleri de düşünün!..




Yazara E-Posta: a.guclu@milliyet.com.tr