Milli Eğitim Bakanlığı’nın liselere yönelik yeni projesi takdire şayan. Ancak yeni sorunları da beraberinde getirirse hiç şaşırmamak gerekir. Özellikle de meslek liseleri konusunda.
Bakan Çubukçu diyor ki anadolu lisesini kazanamayan meslek lisesine yönlendirilecek!
Böyle bir mantığı kabul etmek mümkün değil. Bilişim Çağı’nın yaşandığı bir dönemde, meslek adamlarına her zamankinden daha fazla görev düşerken, ülkemizin en önemli meselesinin iyi yetişmiş ara insan gücü olduğu dile getirilirken, eğitimde dikiş tutturamayanları, meslek liselerine yönlendirmek ya da meslek liselerini sınav kazanamayanların buluşma noktası olarak lanse etmek, bu kurumlara atılacak en büyük “kazık“ olur.
Bakan Çubukçu’nun da bunu, bu şekilde düşündüğünü hiç sanmıyoruz. Bu yüzden aşağıdaki açıklamasını, yeni bir açıklama ile daha anlaşılır hale getirmesinde sonsuz yarar var.
Sınavsız giriş
Çubukçu, MHP Giresun Milletvekili Murat Özkan’ın “genel liselerin kaldırılmasına” ilişkin soru önergesini yanıtlarken, 2013-2014 eğitim ve öğretim döneminde genel liselerin kapatılarak anadolu ve meslek liseleri uygulamasına geçilmiş olacağını kaydetti. Çubukçu yeni sistemde meslek liselerine ilişkin şunları söyledi:
“Genel liseler üniversiteye öğrenci hazırlayan okullardır. Genel liseyi bitirdiği halde el berecisi de olmayan öğrenciler vasıfsız eleman olarak toplumda iş bulmakta zorluk çekmekteler. Bu nedenle 2013-2014 öğretim yılına kadar anadolu liselerine giremeyen öğrenciler, eğitim-öğretimlerini genel liselerde sürdürecekler. 2013-2014 öğretim yılından sonra meslek liselerini tercih ederek bu okullarda eğitim-öğretimlerine devam edecekler. Mesleki ve teknik öğretim kurumlarına sınavsız girilecek.”
Yukarıdaki sözlerden anlaşılan iyi öğrenciler fen ve anadolu liselerine yönelecek, sınav kazanamayanlar ise meslek liselerine gidecek. Oysa meslek liseleri de tıpkı fen ve anadolu liseleri gibi seçkin öğrencileri almak zorunda. Zaten önlerini açtığınızda bu da mümkün olacaktır. Örneğin elektrik bölümüne giden bir öğrenci, meslek lisesini bitirdiğinde elektrik mühendisliğine girişte de avantajlı konuma gelirse, neden anadolu lisesi yerine meslek lisesini tercih etmesin ki!
Bunun örneklerini katsayı dayatması gelmeden önce fazlasıyla gördük. Çok iyi anadolu liselerine girebilecekken, meslek liselerini tercih eden öğrenciler dün vardı, bugün de olacak. Bu yüzden kazanan oraya, kazanamayan buraya gibi sınıflandırmalara girmek hiç doğru değil.
Zaten Bakan Çubukçu’nun da bunu kastettiğini hiç sanmıyoruz!..
Üçüncü seçenek yok mu?
İlköğretimi bitiren bir öğrenci fen ve anadolu liseleri sınavını kazanamadı ve meslek lisesine de gitmek istemiyorsa, ne olacak?
Bakanlığın açıklamasında “durumları değerlendirilecek” deniyor. Bize gelen duyumlar ise açık liseye yönlendirilecekleri şeklinde.
Eğer böyle bir uygulamaya gidilirse bu da çok yanlış olur. Çünkü 15 yaşındaki bir çocuğu örgün eğitimin dışına atmak hataların en büyüğü olur.
Yani olaya bu açıdan bakıldığında, mahalledeki klasik liseleri arama noktasına gelirsek hiç şaşırmamak gerekir.
En azından çocukların sokakta kalmalarını engelliyordu diyenler çok olacaktır...
Zorunlu eğitim 13 yıla çıkarsa!
Yeni sistem, zorunlu eğitimde de sorunlar yaratabilir. Örneğin sınavı kazanamayan öğrenciler sistem içerisinde nasıl tutulacak? Altyapı, Bakan Çubukçu’nun ifade ettiği gibi 30 kişilik sınıfları ve tam gün eğitimi kaldırır mı?
Daha da önemlisi bir mesleki teknik eğitim politikamız var mı?
Mesleki eğitimde hangi alanlara ağırlık verilecek?
Bu alanlara yönelik atölyeler yeterli mi?
Öğrencilerin staj ve mezunların istihdamları konusunda çalışmalar yapıldı mı?
Aslında bu konuda sorulacak o kadar çok soru var ki, değil bu köşe, gazetenin tamamı yetmez. Yani mesleki teknik eğitim ciddi bir iştir ve alınacak öğrenciler de seçilmiş öğrenciler olmalıdır.
Batılı ülkelerde en iyi öğrenciler de mesleki eğitime yönlendirilirken bizde neden aksi düşünülmektedir. Öğrencilere, işsiz bir mühendis olacaklarına, iyi bir teknisyen olmaları neden telkin edilmemektedir.
Özetin özeti: Fen ve anadolu liselerine gösterdiğimiz özeni ve ilgiyi, meslek liselerinden de esirgememeliyiz. Çünkü gelecek orada ama yıllardır meslek lisesi öğretmeni bile alınmıyor!..