Abbas Güçlü
8 yıllık kesintisiz eğitim yasa tasarısı, Cumhuriyet tarihimizin en büyük reformlarından biriymiş.
Ecevit öyle diyor. Laik eğitim açısından mı, yoksa İslami eğitim açısından mı? O belli değil. Bir de ona açıklık getirse çok memnun olacağız.
Ecevit'in çağdaş eğitimden yana olduğu konusunda zerre kadar kuşkumuz yok. Ama hep iyi niyetinin kurbanı oluyor. 1974'te öyle oldu. Şimdi de öyle olmak üzere.
Tasarı, irtica çığırtkanlarının istediğinden çok daha fazlasını veriyor. Ama memnuniyetlerini gizlemek için, hala "din elden gidiyor" yaygarası koparıyorlar. Onlar da çok iyi biliyor ki, imam hatiplerden 300'nün orta kısmı kapanacak ama, bunun karşılığında 30 bin Kuran kursu açılacak.
Taslağın 4. maddesi çok önemli. Aynen şöyle:
"(Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi) dışındaki din eğitimi ve öğretimi veya Kur'an kursları ve hafızlık eğitimi, kişilerin kendi isteğine, küçüklerin de kanuni temsilcisinin isteğine bağlıdır. Bu kurslar ve eğitim, örgün eğitim kurumları dışında, Diyanet İşleri Başkanlığı'nca verilir ve Milli Eğitim Bakanlığı'nın denetim ve gözetimine tabidir. Diyanet İşleri Başkanlığı bu konudaki talepleri karşılamak için gerekli önlemi alır."Bu maddenin son cümlesi çok önemli. Diyanet İşleri Başkanlığı talepleri karşılamak için önlem alır. Yani, Kuran kursu taleplerini yerine getirir. Bu yasadan sonra gelecek baskıyı düşünün.
Hemen her ilden, ilçeden, köyden, mahelleden mezradan bir tek kişi de olsa çıkıp, "Ben Kuran kursu istiyorum" dediğinde, Diyanet buralara kurs açacak. "Neden?" diye soranlara da, yasayı gösterecektir. Yani Diyanet'in eline müthiş bir koz verilmiştir.
Konumu gereği Milli Eğitim Bakanlığı laik eğitimi, Diyanet İşleri Başkanlığı da dini eğitimi savunacak ve yaymak için çaba gösterecektir. Yani eğitim iki başlı olacaktır. Tevhid - i Tedrisat Yasası bu yüzden çıkartılmıştır. Şimdi onu yok sayarak böyle bir adım atmak herşeyden önce bu devrim yasasına aykırıdır.
Ayrıca Milli Eğitim Bakanlığı din eğitimi verme konusunda yetersiz midir ki, bu konu Diyanet İşleri Başkanlığı'na devrediliyor. Yoksa, bu konuda Milli Eğitim Bakanlığı ve üniversitelere güvenmiyorlar mı?
Özetin özeti: 8 yıldan daha büyük gürültü, Kuran kurslarında kopacak. Ne tarikatlar ellerindeki Kuran kurslarını kaptırmak isteyecek, ne de Diyanet, dini eğitimin yaygınlaşmasına dur diyecek...
Vatandaşın fazladan isteyeceği dini eğitim konusunda, en sağlıklı çözüm, imam hatipler, yüksek islam enstitileri ve ilahiyat fakültelerinin yaz aylarında açacakları yaz okularıdır.
Yazara EmailA.Guclu@milliyet.com.tr