Yüz binlerce işsiz öğretmen atama bekliyor. Buna rağmen şubat ataması ertelendi. Önceki gece, işte bu konu tartışıldı ve işsiz öğretmenlerin dramı ekrana getirildi. Parçalanmış öğretmen aileleri, hiçbir işe yaramadığı gerekçesiyle diplomalarını yırtan öğretmenler, hüngür hüngür ağlayan öğretmen çocukları ve anne babalar...
CHP’nin son dönemde parlayan yıldızlarından öğretmen kökenli Yalova Milletvekili Muharrem İnce, yaşanan tüm sıkıntıların yönetim zafiyetinden kaynaklandığını iddia etti ve Bakan Çubukçu’ya hodri meydan çekti.
Son yılların en çarpıcı programlarından biri oldu. Videosunu abbasguclu.com.tr’den izleyebilirsiniz. İşte programdan bazı satır başları.
Muharrem İnce (CHP Yalova Milletvekili)
- Ne kadar öğretmen açığı olduğu belli değil. Birçok rakam var. Sınıf ortalaması 22 ve tam gün eğitim dikkate alınmadığı takdirde öğretmen açığı gizlenmiş olur.
- Teknik üniversiteler gibi sadece öğretmen yetiştiren eğitim üniversiteleri kurulmalıdır.
- Hodri meydan; Nimet Çubukçu istediği zaman kurmaylarını alıp gelsin. Ben de yalnızca belgelerimle geleceğim. Tüm bu sorunları Genç Bakış’ta birebir tartışalım.
- Eğitimin en son, en kolay sorunu paradır. Para var. Ama plan yok, program yok. Bakanlık hantal. Bakanlıkta sadece 3 şey önemli: Bakan’a sadakat, tarikata bağlılık, sünnete uygun bıyık.
- Danıştay diyor ki, öğretmenlik asli ve devamlı bir iştir. Sözleşmeli olarak yapılamaz. Devlet taşeronluk yapamaz.
- Eğitimden hiç anlamayan bakanlar atanıyor.
- 7 yılda en çok kamu zararı yapan kurum MEB. Söz veriyorum, önümüzdeki dönemde o kamu zararlarının hepsini o bürokratlara rücu ettireceğiz.
- Kartal İmam Hatip Lisesi Müdürü memuriyetinin 4. ayında vekil müdür, 8. ayında asil müdür olmuş. Sayın Çubukçu’dan bunun açıklamasını istiyorum.
Akif Akkuş (MHP Mersin Milletvekili)
- Öğretmen atamalarındaki sıkıntılardan biri de eğitim fakültesi mezunları dışındaki kişilerin, kurslardan mezun olanların öğretmen olarak atanması. Atamalar konusundaki bu şişkinliğin önemli bir sebebi de bu.
- Eğitimcinin hangi branşta eğitim aldığı bilinmeli ve ona göre değerlendirilmeli. KPSS imtihanları branşa göre ya da en azından çok yakın branşlar dikkate alınarak yapılmalı.
- KPSS neden yeniden yeniden yapılıyor? Cebinde yol parası olmayan çocuklardan 50’şer lira alınıyor? Böyle bir anlayışla hareket edilmez.
- Resim, müzik ve beden eğitimi öğretmenlerinin atamaları zaten çok azken şimdi neredeyse ortadan kalktı. Çünkü dersler 1 saate indirildi ve öğretmen ihtiyacı kalmadı. Peki bu kişiler belediyelerde ya da farklı kurumlarda değerlendirilemez mi? Acaba Milli Eğitim böyle bir arayış içerisine girdi mi?
Necdet Tekin (Eski Milli Eğitim Bakanı)
- Yıllardır bir Talim Terbiye Kurulu başkanı bile atanamıyorsa, bu kurul kurmay görevini yapamıyorsa, bakanın istediği her şey kuruldan eksiksiz geçiyorsa eğitim planlaması yapılamaz.
- Biz Milli Eğitim’i AKP’ye teslim ederken de elbette öğretmen ihtiyacımız vardı. Ama öğretmenlik bu kadar dejenere edilmemişti.
- Emekli olan, ölen ve ayrılanlar dışında hemen hemen hiç artı kadro yaratılmıyor.
- Öğretmen yetiştirmede MEB’in esamesi okunmuyor.
- Devlet, MEB kanalıyla hukuksuzluğa hizmet ediyor. Hukuk karar veriyor, bakanlık uygulamıyor.
- 2002 yılından bu yana Yönetici Atama Yönetmeliği 50’den fazla değiştirildi. Eski yöneticiler zorla, adeta sürüklenerek görevlerinden alındı.
- Bir meslekte fazla miktarda değişik rütbelerle, insanları yaftalarsanız, o meslek bozulur. Öğretmenlikte de öyle oldu.
Salih Çelik (MEB Müsteşar Yardımcısı)
- Sayın Bakanımızın gayretleriyle 2009 bütçesinde öngörülen, atamaya esas olan kadroların atama işlemleri bitmişken yeniden 10 bin sözleşmeli öğretmen alındı ve okulöncesi öğretmenlerimizin atamasını gerçekleştirdik. Daha sonra 2009 yılında 10 bin kadro daha aldık. 6 bin kişiyi de boşalan sözleşmeli kadrolara atadık. Yani 2009 yılında atanması gündemde olmayan 26 bin öğretmeni eğitim sistemimize kazandırdık.
- Bugün Türkiye’nin hiçbir yerinde öğretmeni olmayan okul, sınıf yok.
- 2010’da, 10 bini haziranda ve 30 bini ağustosta olmak üzere 40 bin kadro kullanacağız. Haziran ayında 2008-2009 KPSS puanlarıyla değerlendirerek 10 bin kadrolu öğretmen atayacağız. Yani kamuoyundaki “2008 KPSS puanları heba oluyor” yaygarası kesinlikle doğru değil. Ayrıca 40 binin dışında 6785 kadro aldık. Sözleşmeli öğretmenlerden eğitimin üst bölgelerinde çalışan 6785 öğretmenimiz de 2010 yılında kadroya geçecek. Sözleşmeli öğretmenler peyderpey kadroya geçecek ve artık sözleşmeli öğretmen uygulaması olmayacak.
- Üniversiteden mezun olan öğretmenlere KPSS uygulanmasını kişisel olarak doğru bulmuyorum.
Özetin özeti: Öğretmeni ve bu güzide mesleği, bu kadar yıpratan başka bir ülke herhalde yoktur!..