Gençlerin en büyük sorunu işsizlik. Meslek seçimi konusunda birinci öncelikleri, kolay ve uzun vadeli iş bulabiliyor olmaları. İstekleri, hayalleri hep daha sonra geliyor. İşte bu çerçeveden bakıldığında, severek yapılacak, iş garantili ve çok iyi bir kariyer olanağı sunan mesleklerin sayısı çok fazla değil...
İsviçre’deki turizm okulları
İsviçre’deki turizm okullarını gezerken, hele bir de öğrencilerle görüşürken, uzunca bir süredir aradığım sorunun cevabını buldum gibi oldum.
Gençlere olduğu gibi kendime de şu soruyu soruyordum:
Bugün için liseyi bitiriyor olsam hangi mesleği seçerdim?
Hem iş garantisi olsun, hem dünyayı gezeyim, hem de bu işi keyifle yapayım?
Abbas Güçlü olarak, tercihim yine gazetecilikten faklı bir meslek olmazdı. Ama arayış içerisinde olsaydım, tercihim turizm sektörü yönünde gerçekleşseydi hiç şaşırmazdım.
Turizm, bütün dünyada olmasa da Türkiye’de en hızlı büyüyen sektörlerin başında geliyor. Görünen o ki daha da büyüyecek ve bu sektöre yönelik en büyük ihtiyaç ise yetişmiş insan gücü.
Peki, Türkiye’de turizm sektörüne eleman yetiştiren çok iyi fakülte ya da yüksek okulları var mı? Evet demek çok zor. Hele hele İsviçre’dekileri gördükten sonra...
İki gündür İsviçre’deki turizm sektörüne öğrenci yetiştiren okulları geziyorum. Dünyanın en iyi otelcilik okullarından bazıları burada. Çok sayıda olmasa da bir miktar Türk öğrenci de var ve onlarla da görüştüm.
Türkiye’deki ve dünyanın pek çok ülkesindeki üniversiteleri gezdim, gezmeye de devam ediyorum. Buradaki öğrenci mutluluğunu başka yerde görmedim desem yalan olmaz.
Bulaşık yıkıyorlar, yer siliyorlar, patates soyuyorlar ama müthiş mutlular. İçlerinde Türkiye’nin en popüler liselerinden mezun olanlar da var, 5 dil bilenler de. Çok zengin olanlar da var, çok iyi üniversiteleri bırakıp buraya gelenler de.
Hemen hepsinin ortak bir tutkusu var o da severek yapacakları bir iş ve mükemmel bir kariyer planlaması. Buna inanıyorlar çünkü önlerinde fazlasıyla örnek var.
Peki, söylediklerinde inandırıcılar mı? Ya da bir süre sonra bu sevdadan vazgeçerler mi?
Bıraktıkları izlenim kesinlikle hayır yönünde. Zaten istatistiklere bakıldığında, ayrılan ya da fire oranı çok yüksek değil!..
Geleceğin mesleği mi?
Türkiye iyi öğrencilerin turizme yönelmesi her zaman şaşkınlık yarattı. Zaten puanları da çok yüksek değil. Ama İsviçre’deki okullara gelen öğrencilerin profiline baktığınızda, böylesi bir durumun bize özgü olduğu ortaya çıkıyor. O kadar çok öğrenci ve yönetici ile görüştük ki, hemen hepsi mesleğine âşık. Yani memnunlar.
Bu kadar eziyet çekip de bu kadar yüksek memnuniyetin olması ise geleceğe yönelik hayallerinin yüksek olması...
Hemen hepsi beş yıldızlı otellerde genel müdürlük ya da kendi işini kurmayı hayal ediyor. Zaten pek çoğu daha mezun olmadan en iyi yerlerde staj yapıyor ve iş teklifleri alıyor. Çünkü sektör müthiş büyüyor...
Tutku olmadan olmaz...
Okul yöneticilerine ısrarla sorduğum ilk soru şu oldu:
Peki, her öğrenci bu okullarda ya da sektörde başarılı olabilir mi?
Kesinlikle hayır dediler.
Peki, öncelikleri ne?
Birinci öncelikleri bu mesleğe yönelik aşırı tutku, ikincisi güler yüz ve sabır, üçüncüsü ise insanları sevmeleri ve onlara hizmet etmek istemeleri.
Gerisi iyi bir öğrenimle tamamlanabilir diyorlar...
Neden turizm dediler?
Okullara yönelik ayrıntıları yarın sizlerle paylaşacağım. Ama öncelikle sohbet ettiğimiz öğrencilerin izlenimlerini ve memnuniyetlerinin gerekçelerini vurgulamak istiyorum. Glion Turizm Otelcilik Okulu’nda tanıştığımız Ayşe Şahingöz İsviçre’de liseyi bitirmiş, stajını Türkiye’de yapmış tam bir Türkiye sevdalısı. Okulu bitirip Türkiye’de çalışmak istiyor. Aylin Arabacıoğlu ise Saint Benoit mezunu. O da okula isteyerek gelmiş ve sektörde e tepelere yükselmeye kararlı.
Les Roches’deki Emine Geylan ve Ebru Büyükbayrak ENKA mezunu. Her ikisi de mesleği çok seviyorlar. Ve yakın çevrelerini şok edercesine bu sektöre yönelmişler. Zeynep Kurt Koç Mezunu ve o da çok iddialı, özelikle bu sektöre yönelmiş. Hadi Vahab, Emir Göksel de iyi liselerden mezun olup iyi bir gelecek için turizmi en iyi referans olarak görenlerden. Ebru Macarrao ise sektöre 20 yıl önce girmiş, şimdi hocalık yapıyor..
Özetin özeti: Kafası karışık olup hâlâ gelecek planı yapmayanlar, turizme yönelik arayış içerisine girerlerse eminim ki aradıklarından çok daha fazlasını bulacaklardır...