Abbas Güçlü

Abbas Güçlü

aguclu@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, oturduğu makamın gerektirdiği tarafsızlık konumunu ne kadar koruyor? Bu soruyu, önceki gece memleketi Kayseri’de Erciyes Üniversitesi öğrencilerine sorduk. Tıklım tıklım dolu salonun üçte ikisi tarafsız olduğuna inanmıyor. Öğrenciler, referandum konusunda da iktidardan çok farklı düşünüyor.
Kayseri’ye gidip de et sorununu konuşmamak olmazdı. CHP ve anayasa değişikliğinin tartışıldığı programda çok kısa da olsa o da tartışıldı. İşte satır başları:

Prof. Dr. Süheyl Batum - Anayasa Profesörü
- Akademisyenlikten çok memnunum. Ama iki yıl önce Türkiye’nin bu gidişatından huzursuz olduğumu söyledim ve muhakkak siyaset yapmak lazım dedim. CHP ve Demokrat Parti gel bizimle birlikte ol dedi. Başkanlık mühim değil.
- İktidarın istediğini, iktidarın isteği zaman söyleyen hiçbir basın organına özgür denmez.
- Darbe anayasasının Türkiye’ye giydirdiği gömlekte yargının denetimsiz bırakılması, bazı kişilerin dokunulmazlık altında denetlenememesi gibi yanlışlar var. Bu değişiklik bunlara hiç dokunmuyor. E hani darbe anayasası değiştiriliyordu?
- Adalet Bakanı ve müsteşarın HSYK’da olup o kurumu yönetmesi, atama taslaklarının onlar tarafından yapılması HSYK’nın işleyişini bozan unsurlardı ve bunların tamamı hâlâ duruyor. Üstelik iktidar gönderdiği üyelerle HSYK’da çoğunluğu sağlayabilecek, kendisine bağlı yargıçları bile oraya atayabilecek konuma geldi. Yani biz yargıyı alıp iktidara bağlamak için değişiklik yapıyoruz. İstenen tarafsız yargı filan değil, kendi istedikleri gibi kararlar veren yargı.
- Anayasa Mahkemesi’ne atanan 17 üyenin 17’sinin ataması tek siyasal güce bırakılmamalı. Çünkü iktidarı denetleyecek olan Anayasa Mahkemesi. Hiç olmazsa bu üyeleri Meclis seçseydi.
- Referandum 60 gün mü, 120 gün mü? tartışması var. Anayasamızın 67. maddesine konulan bir hüküm, “Seçim kurallarında yapılan değişiklikler 1 yıl içerisinde uygulanmaz” diyor ve 79. maddede “Anayasa değişiklikleri ya da kanunlar halkoylamasına sunulduğunda seçimlere ilişkin kurallar uygulanır” hükmü var. Yani referanduma gidildiğinde de aynı değişikliğin bir yıl için geçerli olmaması gibi bir durum ortaya çıkıyor. Fakat hükümet ben aynı kanaatte değilim, süreyi 60 güne indiriyorum dedi. Şimdi YSK 60 gün mü, yoksa anayasanın hükmü gereği 120 gün mü olduğuna karar verecek.
- Anayasa Mahkemesi’nin bu paketin HSYK ve Anayasa Mahkemesi’nin yapısıyla ilgili hukuk devletine ters olan bazı hükümlerini iptal etme ihtimali var. Eğer Anayasa Mahkemesi o tartışmalı hükümleri iptal ederse iktidar bu paketi referanduma sunmaz.
Can Ataklı - Vatan gazetesi yazarı
- Anayasa ilk defa değişmiyor. Bugüne dek 70 maddesi değişti. Askerin PKK ile mücadelede en güçlü olduğu yıllarda Anayasa’nın giriş bölümünü oluşturan ve Anayasa’ya ruhunu veren bölümündeki “12 Eylül Ruhu ve kutsal devlet anlayışı” Anayasa’dan çıktı. Üstelik bu değişiklik koalisyon döneminde yapıldı.
- Bu paket aslında 3 madde için hazırlandı. Parti kapatma maddesi kazara düştü. Eğer Anayasa Mahkemesi ve HSYK ile ilgili maddeler de düşseydi herkes biliyordu ki iktidar bu paketi olduğu gibi geri çekecekti.
- Bugün Baykal’ın yaşadığı olaya bakarsanız 7 yıldır ilk defa Başbakan’ın belirlediğinin dışında bir gündemle karşı karşıyayız. İlk defa hem kendi dışında hem de aleyhine gelişen bir polemik başlıyor.
- Tam Anayasa Mahkemesi’ne gideceği sırada CHP Genel Başkanı’nın başına böyle bir iş açarsın, frenlersin, referandum konusunda mağlup başlarlar, seçime doğru dürüst hazırlanamazlar ya da komployu CHP’nin içerisine sokarsın ve Baykal’dan kurtulmak için yaptılar dersin. İşte bunun adı komplo.
- Baykal topu çok usta bir siyasetle iktidara attı. Aslında Baykal açıklamasında iktidarı suçlamıyor, sen yaptın demiyor. Bunu sen bilirsin, bilmek zorundasın diyor.
- Ben ilkokuldayken dünyada kendi kendisini doyurabilen 7 ülkeden biri Türkiye derlerdi. En çok bununla övünürdük. Şimdi dışarıdan süt, et, mısır alıyoruz. Çok üzülüyorum.
- Çok eminim ki bugün AKP’nin kurmayları Anayasa Mahkemesi’nin değişikliği iptal etmesini istiyordur. Birincisi mağduru oynamak, ikincisi referandum çok tehlikeli olduğu için.
Şaban Ünlü - Kayseri Ticaret Borsası Başkanı
- İthal ete her zaman karşıyım. Ama hükümetin et darlığını geçirmesi için üç adım atması gerek. Birincisi, Türkiye’nin sadece ihtiyacı kadar etli hayvan veya et alması, ikinci etapta besiciye zayıf hayvan alması, üçüncü etapta da besiciyi desteklemesi lazım. Ya da Et Balık Kurumu hayvan alır keser ve yüzde 30-40 ucuza satar ve kurum zararı gösterip halka ucuz et yedirebilir.
Yrd. Doç. Dr. Savaş Sarıözkan - Erciyes Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi öğretim üyesi
- Eti yüksek fiyata tüketmemizin nedeni üretici değil. Bizim verdiğimiz paranın ancak yüzde 50’si üreticiye gidebiliyor. Geri kalanı aracılara gidiyor. Şu anda üreticinin eti kestirdiği fiyat 12 milyonken markette 25 milyon.
- Dünyada ülkeler arası gelişmişlik kriterlerinden biri de kişi başına düşen hayvansal protein tüketimidir. Avrupa Birliği’nde 70, ABD’de 75 g iken, Türkiye’de bu oran günlük 25 g civarında.
Özetin özeti: Gençlerin gündemi ile Ankara’nın gündemi ve olaylara bakışı birbirinden çok farklı.

Kayseri’den Gül’e ‘tarafsızlık’ temennisi