Abbas GÜÇLÜ
BİRKAÇ gündür Anadolu liseleri, kolejler ve fen liselerinin üniversite giriş sınavlarında elde ettiği başarıları yayınlıyoruz. Başarı oranı yüksek olanlar, başarılarının bir kez daha tescillenmesinden fazlasıyla memnun. Ama istediği başarı oranını tutturamayanlar kırmızıyı görmüş boğa gibi herkese saldırıyor.
Avrupa ve ABD'de okulların başarı sıralamasını belirleyen çeşitli rating kuruluşları var. Öğrenci, öğretmen ya da veli okul seçimi yaparken bu rating sıralamasına özellikle dikkat eder. Aynı şekilde işverenler de yeni birini işe alırken ratinge özel önem verir.
Batılı rating kurumları, sıralama yaparken sadece öğrencilerin başarı durumunu ele almaz. Onun yanında öğretmen ve mezunların, kısa ve uzun vadeli başarı ve başarısızlıklarını da dikkate alır. Öğrencilerin yabancı dil düzeyleri, dünyaya bakış açıları, bitirme süreleri, bir sonraki eğitim kurumu ve işyerindeki başarıları, sosyal konulardaki performansları gibi değişik kriterler de o okulun rating sıralamasını belirleyen etkenler arasında yer alır.
Türkiye'de güvenilirliği böylesine kanıtlanmış rating kuruluşları olmadığı için, başarının ölçütü olarak Anadolu liseleri, kolejler ve üniversite giriş sınavları kullanılıyor. Yüzde 100 geçerliliği olan bir liste mi hayır! Eleştirilebilecek çok yönü olsa da şu andaki en objektif ölçütlerden birisi. Bizim yayınlamamızın nedeni de bu.
Çeşitli mazeretler var: Örneğin
"mezunlarımızın bir bölümü yurtdışına gidiyor." Bu durum sadece birkaç okul için sözkonusu değil, aynı kulvardaki pek çoğu için geçerli.
"Puan türlerine göre sıralama yapılsa, sıralama çok daha farklı olur." Olabilir. Ama yayınlanan listenin özelliği ÖSS ve ÖYS'deki genel başarı. Bir başka yakınma konusu ise, Türk kolejlerindeki başarı oranlarının düşüklüğü.
"En iyi öğrencileri yabancı okullar ve Anadolu liselerine gidiyor. Bize döküntüler kalıyor. O öğrencilerle bu kadar başarı bile fazla" diyorlar. Ama haksızlar. O öğrencileri alırken, başarı düzeylerinin o kadar olduğunu biliyorlardı.
Bazı okullar da, bugüne kadar yarattıkları başarının balondan öte bir şey olmadığı açığa çıktığı için rahatsız. Az öğrenci mezun edenle, çok öğrenci mezun edenin aynı kefeye konulmamasını isteyenlerden tutun, bu listeleri yayınlamakla özel okulculuğu öldürdüğümüze kadar daha pek çok itiraz var...
Anadolu liselerinde, kolejlerde başarı oranları yüzde 20'lere kadar düşüyorsa, bunun hesabını birileri vermeli. Bu konuda eğer bir suçlu aranıyorsa, herhalde en sonuncusu biz oluruz. Batılı eğitim kurumlarında olduğu gibi yapın daha objektif liste onu yayınlayalım!...
Yazara EmailA.Guclu@milliyet.com.tr