Türkiye kıpır kıpır. Her ne kadar, hayalciler, hortumcular, Hizbullahçılar, çeteler, politikacılar, futbolcular, magazinciler, medyanın gündemini işgal ediyor olsalar da, Türkiye'nin her yerinde, her an güzel şeyler de oluyor.
Matematikçiler Derneği'nin üç gündür Ankara'da devam eden Matematik 2000 Etkinlikleri de bu güzel şeylerden biri. Sizi matematikle oynamaya çağırıyoruz sloganı ile yolan çıkan matematikçilerin amacı, öcü ders matematiği daha sevimli hale getirmek.
Matematikle ilgili birbirinden ilginç akademik panel ve konferanslar yapılıyor. Benim katıldığım oturumda, Üniversite - Ortaöğretim Giriş Sınavları ve Matematik tartışıldı.
Matematik oldum olası sevdiğim derslerden birisi olmadı. Artık hocalarım mı sevimsiz hale getirdi, yoksa bu konuda yeteneğim mi yok diye kendimi sorgularken, panelin sonunda katılımcıların oy birliği ile bu konuda yetenekli olduğuma karar verildi. Çünkü makineli tüfek gibi konuşup aynı sürede diğer konuşmacılardan iki kat fazla laf etmişim. Matematik kafası olmasa bu kadar sözcüğü kısa sürede bu kadar anlamlı hale getirip, bir o kadar eleştiri yapamazmışım. İlginç bir yaklaşımdı.
Her ne kadar matematiği sevmesem de, karmaşık matematik problemlerini çözemesem de matematik kafam varmış sevindim...
Zaten panelde ortaya konulmak istenen de oydu. Matematik de, Türkçe, Almanca, İngilizce gibi bir dil, rakamlar da, onun anlatımını kolaylaştıran bir araçmış. Kim bu dili daha iyi kullanırsa, hayattaki başarı oranı o kadar artıyormuş. Bizden aktarması. İşte aldığım ilginç notlardan bazıları:
. Matematik'in sözlük anlamı çakıl taşıdır. Matematik onlarla başladı.
. Matematik doğanın dilidir. Matematik düşünmektir. Düşünmesini bilen herkes matematiği başarır. Matematik rakam değildir. Matematik olaylar arasında ilişki kurmaktır. Matematik ölçme, karşılaştırma, yorumlama ve sonuç çıkarmaktır.
. Matematik başka şeydir, matematiği anlatmak başka şeydir. Matematik, iyi anlatılamadığı için sevimsiz hale gelmiştir.
. Türkiye'de matematiğe en büyük katkılardan birini de 1937'de yazdığı Geometri kitabıyla Atatürk yaptı.
. Giriş sınavları başta matematik olmak üzere eğitim sistemini katletti. Mevcut giriş sistemleri kesinlikle değiştirilmelidir.
. Fatih Sultan Mehmet'ten sonra tam 305 yıl pozitif bilimler müfredat programlarından çıkartıldı. Osmanlı İmparatorluğu'nun önemli çöküş nedenlerinden biri de budur.
Özetin özeti: Matematik Derneği'nin matematiği sevdirme konusundaki gayretlerini alkışlıyoruz. Fizik gibi içine girince, farklı yönleri anlatılınca sevmeye bile başlıyorsunuz. Daha da önemlisi: Milenyumda matematik olmazsa olmazların en başında geliyor. Bakalım bu gayretler Osmanlı'nın açığını kapatabilecek mi?!.
Yazara E-Posta: aguclu@milliyet.com.tr