Abbas Güçlü

Abbas Güçlü

aguclu@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Bir de hiçbir konuda Avrupalılara nal toplatamazsınız diyorlardı. İşte bal gibi Avrupa şampiyonu olmuşuz.
Ve iddia ediyorum, uzun yıllar hiç kimse bu şampiyon-luğumuzu elimizden alamaz.
Kendi rekorlarımızı yine kendimiz kırarız.
Helal olsun bize...
Hangi alanda mı?
Ne önemi var!
Önemli olan şampiyonluk değil mi?
Alın size şampiyonluk...
Şampiyonluğumuzun sürdürülebilir olması için daha fazla yatırım gerekiyormuş.
Onun da lafı mı olur, elbette yaparız...

Var mı bize yan bakan!
Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Başkanı Tayfun Acarer, aylık ortalama 364 dakikalık mobil kullanım süresiyle Türkiye’nin Avrupa ülkeleri arasında kişi başına en fazla mobil görüşme yapan ülke olduğunu açıkladı.
Acarer, “Bu çok güzel bir şey ama özellikle internette mobil geniş banttaki data artışı şebekeleri zorlamaya başladı. Eğer önlem alınmazsa, hızla fibere geçilmezse, mobil şebekeyi geliştiremezsek, 2-3 sene sonra ararken beklemek zorunda kalacağız” dedi.
Altyapımızın bugün son derece iyi olduğuna dikkati çeken Acarer, “Bunu gururla söylüyoruz ama 2 sene, bilemediniz 3 sene sonra bir tıkanma olacak. Mobil datada bir yılda 15 kat artış olmuş. Düşünün, yüzde 15 değil, bir iken 15 olmuş. Sadece Türkiye’de değil, dünyada böyle. 5 yılda 65 kat artacak deniliyor, buna altyapının hazır olması lazım” dedi.

İnternette de birinciyiz
Acarer, Türkiye’deki aylık internet kullanım oranının 33 saat olduğunu, bu oranın hem Avrupa hem de dünya ortalamasının üstünde yer aldığına işaret etti.
İnsanların sosyal paylaşım sitelerini çok yoğun kullandığının altını çizen Acarer, “40 milyon civarında geniş bant abonemiz var. 36 milyon Facebook, 10 milyon civarında da Twitter abonesi bulunuyor. Birkaç yıl sonra insanların sosyal paylaşım sitelerinde sıkıntı yaşamamaları için altyapının da buna hazır olması gerekir” ifadelerini kullandı.
Acarer, bilişim sektöründe, yazılım alanında mobil çalışanların oranının yüzde 21’den 2 yıl sonra yüzde 31’e çıkacağının öngörüldüğünü aktarmış..
Ne güzel. Bundan daha gurur verici ne olabilir ki!..

Kimleri sevindirdi?
Ceple konuşma ve internet kullanımındaki şampiyonluğumuz en çok kimleri sevindirdi? GSM şirketleri ve internet altyapısı sağlayan firmaları mı, yoksa hepimizi mi?..
Cevaplar kişiden kişiye değişebilir. Ama sonuçta ortada bir değil, hem de iki alanda kitlesel bir şampiyonluk söz konusuysa, demek ki bu konuda büyük bir çoğunluğumuz, mutlu ve gururlu...
Bu noktada asıl önemli olan, telefonla ne konuştuğumuz ve interneti hangi amaçla kullandığımızdır. Eğer bu sürenin onda birini bile doğru amaçlar için kullanıyorsak, paniklemeye gerek yok! Zamanla o oran daha da artacaktır...
Asıl büyük tehlike, bu sıralamalarda son sırada yer almaktı.
Bunun anlamı da teknolojik altyapının yetersizliği ve bizlerin ürkekliği olurdu. Demek ki en azından iki konuda sınıfı geçtik. Altyapımız şimdilik de olsa iyi ve teknolojiyle fazlasıyla barışığız...

İyi mi kötü mü?
Dünya artık bağımlılık haline gelen cep telefonu ve bilgisayar kullanımı konusunda bu süreyi nasıl azaltırız diye kafa yorarken, biz şampiyonluğumuzla övünüp, bu süreyi daha fazla nasıl artırırız, arttığında bu altyapıyı nasıl daha güçlü hale getiririz diye arayış içerisine giriyorsak, sizce de bu işte bir terslik yok mu?
Ya da bugün geyik yapanlar yarın araştırmaya yönelirler diye tesellide mi bulunalım?..
Özetin özeti: Hiçbir şey dışarıdan görüldüğü gibi değildir...