Abbas GÜÇLÜ
SON yıllarda yükselen değerlerin en başında
yaratıcılık geliyor. Yaratan, üreten, farklı bakan, düşünen, düşündüğünü hayata geçiren insanlar, şu anda dünyanın neresinde olursa olsun el üstünde tutuluyor. Ama insanların içindeki bu yaratıcı gücü bulup çıkarmak öyle pek de kolay değil. Önce uygun ortamın sağlanması, ardından da kişilerin, kendilerinin de bir şeyler yapabileceğine, yaratacağına inanması gerekir. Sonraki aşamalarda ise yapılanların, yaratılanların geliştirilmesi ve takdir görmesi çok önemlidir.
Dünyadaki gelişmişlik sıralamasına baktığımız zaman en tepedekilerin en fazla patente sahip ülkeler olduğunu görüyoruz. Bu ülkelerde yaşayan insanlar, diğer ülkelerdekilere göre genetik olarak çok daha zeki ve çok daha yaratıcı mı? Hayır. Sadece onlar araştırmaya, yaratıcılığa çok daha fazla önem veriyorlar o kadar. Son 3 bin yıl içerisinde yapılan buluşların, son yıllarda birkaç yıl içerisine sığdırılmasının altında yatan neden budur. Eskiden araştıran, bulan, farklı olan, engizisyon mahkemelerinde yargılanıyor, hapislere atılıyordu. Şimdi ise takdir görüyor, el üstünde tutuluyor.
Çağdaş eğitim sistemleri insanların içindeki yaratıcılık dürtülerini ortaya çıkarmaya yönelik. Bizim gibi ne yaptığını bilmeyen şaşkın ülkelerde ise yaratıcılığın en büyük engelleyicisi ise maalesef eğitim.
Yaratıcılığın sınırı yok. Yaşamımızı, bugün milyonlarca farklı ürün geliştirerek bu kadar güzelleştiren, yaratıcılık değil mi? Sadece sanatçıların mı yaratıcı olması gerekir? Hayır. Gazetecinin, öğretmenin, mimarın, milletvekilinin, işadamının, çiftçinin kısacası hemen herkesin içinde yaratıcılık dürtüsünün bulunması ve bunları hayata geçirmesi gerekir.
Yılbaşı armağanı olarak bol bol kitap geldi. Bunlardan biri de
"Daha çok okuyan aydınlık Türkiye" kampanyası başlatan
Korkmaz Yigit Eğitim Vakfı'ndan. Yazarı
B. Edward Shlesinger. Yazar
Buluş Nasıl Yapılır? adını taşıyan kitabı için bakın neler diyor:
"Her birimizin içinde gizli bir buluş kabiliyeti vardır; ancak sadece birkaç şanslı kişinin yaratacı olabileceğini düşündüğümüzden pek çoğumuz bunun farkına varamayız. Buluş işine girdikten sonra bu işin içinde bir gizem olmadığını, kadın veya erkek herhangi birinin de elindeki listeyi tüm olasılıklar denene kadar gözden geçirerek buluş yapabileceğini farkettim. Her kesimden ve her yaştan öğretmen ve öğrencilere, buluşa ilişkin basit, pratik ve metodik bir yaklaşım sunmayı, böylece sıradan insanların yaratıcılık kabiliyetini ortaya çıkarmayı uzun süredir arzuluyordum. Elinizdeki kitap bu rüyanın gerçekleşmesini sağladı."
Evet,
Shlesinger bunları söylüyor. Eğer içinizde bir şeyler kıpırdamaya başladıysa TÜBİTAK yayınları arasında yer alan bu kitabı elde etmeye bakın. (0312.427 33 21)
Yazara EmailA.Guclu@milliyet.com.tr