Abbas Güçlü

Abbas Güçlü

aguclu@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Birileri gelip okullarımızın kayıt sistemini yakından izlese, bir daha ne bizi ne de eğitim sistemimizi ciddiye alır!
Fen ve anadolu liseleri ile üniversitelerde kayıtlar bugün sona eriyor. Üniversitelerdeki boş kontenjan sayısı, 60 binden 100 bine yaklaştı. Fen ve anadolu liselerinde ise eğer yeni bir kayıt dönemi açılmazsa, binlerce kontenjan boş kalacak! Kolejlerde yabancı okullar bile dolmadı.
Peki, çözüm için ne yapılıyor?
Koskocaman bir hiç.
YÖK de, MEB de olup biteni sadece seyrediyor. Sanki bu saçma sapan kayıt sistemi onların eseri değilmiş gibi!..

Anadolu liseleri?
Anadolu liselerinde hâlâ çok sayıda kontenjan açığı var. Son dakika değişikliği olmadıysa, işte onlardan bazıları:
İstanbul Lisesi 1, Beyoğlu 4, İstanbul Atatürk 20, Çemberlitaş 7, Nişantaşı 46, Karşıyaka 7, Bornova İngilizce 12, Almanca 20, Fransızca 13, İzmir Anadolu İngilizce 10, Almanca 9, Kadıköy Anadolu 70, Kabataş 38, Yaşar Acar Fen lisesi 47, Çapa Öğretmen Lisesi 20, İzmir Konak 10, Şile Vasfi Topçu Fen lisesi 10, Haydarpaşa 56, Silivri Fuat Sezgin Fen lisesi 20, Şehremeni 48, Hasan Polatkan 40, Bahçelievler 49, Dede Korkut 55, Adile Mermerci 35, Fahrettin Kerim Gökay 35...

Şimdi ne olacak?
MEB’in internet sitesinde yer alan bilgiye göre, bu süreçte izlenecek yol aynen şöyle:
“05-09 Eylül 2011 tarihleri arasında, kayıt yaptıran öğrencilerin bir önceki okullarından boşalan yerler için sıradaki yedek öğrencilere aynı anda kayıt hakkı verilecektir. Söz konusu kayıt dönemi süresince http://oges.meb.gov.tr/ ve https://e-okul.meb.gov.tr İnternet adreslerinin günlük takip edilmesi gerekmektedir...”
MEB ve okul yöneticilerinden aldığımız bilgi de şu yönde:
Anadolu liselerinde 4. yedekten yerleştirme dönemi, bugün saat 17.00 itibariyle son buluyor. Okul müdürleri, yedek listede bekleyen ve kendisine sıra gelen öğrencilerin velilerini arayıp okula kayıt yaptırıp yaptırmayacaklarını soruyorlar. Kayıt yaptırmayacak velilerden bunu belirten bir dilekçe alıyorlar. Eğer veli dilekçe vermezse, o kontenjan boş kalıyor.
MEB ve okul müdürleri, boş kalan kontenjanlara bundan sonra sadece nakil yoluyla öğrenci alınacağını söylüyorlar.
Nakillerde de taban puanın üzerinde puanı olan öğrenciler kabul edilecek.

Uygulamada yaşananlar
MEB, kayıt olmayacak velilerden ille de dilekçe alın diyor. Ama bu hiç kimsenin umurunda değil. İşte bu yönde yaşanan sıkıntıları dile getiren bir başka tespit:
“Bakanlık önceki gün, lise müdürlerine yeni bir yazı gönderdi ve 4. yerleştirmede kayıt hakkı kazanan öğrencilerden kayıt yaptırmak istemeyenlerin velilerinden mutlaka yazılı dilekçe alınmasını, alınmadığı takdirde ismin yedek sırasından silinmeyeceğini ve yerine yedekten kayıt alınamayacağını açıkladı. Velilerin kırsal kesimde oturanları dilekçe vermeye gelemeyeceklerini belirtiyorlar -hem nasıl olsa bir yaptırımı yok- Ancak bu durumda da bir alt sıradaki öğrenci mağdur oluyor. Üst sıradaki öğrenci listeden silinse alttaki öğrenci kayıt hakkı kazanacak, okulda da boş kontenjan kalmayacak. Ama olmuyor. Böyle adaletsizlik olur mu?
Böyle yapacaklarına, sıradaki öğrenciye 1 ya da 2 günlük kayıt hakkı tanınsa, yaptırmadığı takdirde sıra yedektekine gelse, daha akıllıca ve adaletli olmaz mıydı?
Ayrıca, yedek öğrenciler, kaçıncı sıraya indiklerini, sağlıklı olarak takip edemiyor. Benim kızım 30. yedek. Bir üst tercihindeki okul şu ana kadar 19 kişi aldı. Ama arada kayıt yaptırmak istemeyen oldu mu olmadı mı bilmiyoruz. Yani 11. sıraya mı yoksa daha alt sıraya mı indik bilmiyoruz.
Bir de kızımın sınav sonucu için OGES’ten baktığımızda bir üst tercihinde 8 boş kontenjan görünüyor ama okul idarecilerine sorduğumuzda 3 boş kontenjan olduğunu söylüyorlar...”

Bu kontenjanlar nasıl dolacak?
Bu akşam kayıtlar sona eriyor ama hâlâ Fen ve Anadolu liselerinde ciddi boşluklar var. Bundan sonraki sürecin nasıl işleyeceği konusunda ise ciddi kuşkular var. Kılavuzdaki madde, hem çok belirsiz hem de istismara açık. İşte bu yüzden, MEB, bugün yeni bir yol haritası açıklamalıdır. Yarından itibaren nasıl bir süreç işleyecek tek tek anlatmalıdır.
Kayıtlar bitti, artık nakiller yapılacak demek işin en kolayı. Nakillerde, bir okuldan diğerine geçiş var ve bu boş kontenjanları doldurmaz...
Özetin özeti: Bakan Dinçer, farkını işte bu noktada göstermelidir!..