Abbas Güçlü

Abbas Güçlü

aguclu@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

       TÜRKİYE pek çoğumuz için her konuda cennet bir ülke. Örneğin kara paracılar için. Örneğin, hukuka aykırı her türlü iş yapanlar için...
       Türkiye gibi vergi kaçırılan ikinci bir ülke bulmak, gerçekten çok zor. Yine Türkiye gibi kasten adam öldürenlerin, hırsızlık yapanların, devleti dolandıranların, devleti yıkmak için örgüt kuranların, hiçbir cezai müeyyideye tabi tutulmadan elleri kolları serbest dolaştıkları başka bir ülke bulmak kolay değil.
       Ne hukuk devletinin gereklerini yerine getirebiliyoruz, ne de demokrasinin. Bütün bunların sorumlusu ise eğitim. Daha doğrusu yanlış eğitim.
       Tüm çağdaş ülkelerin eğitimdeki temel hedeflerinden biri de kendi çizdikleri çerçevede ülkesini, kendisini, demokrasiyi, çevreyi, insanları seven iyi bir vatandaş yetiştirmek. Genelde de başarılılar.
       Oysa bizim eğitim sistemimiz iyi bir vatandaş yetiştirme konusunda tam bir fiyasko içerisinde. Ülkeyi seven, demokrasi kurallarına uyan, hukuk devletinin gereklerini yerine getiren, vergisini kuruşuna kadar ödeyen, komşusunu ve çevresini düşünen insanlar bulmak o kadar zor ki!..
       Bu yüzden siyasetçinin de, mühendisin de, esnafın da, gazetecinin de, işadamının da, doktorun da, hakimin de, polisin de çağdaş normlara uyanını bulmakta zorluk çekiyoruz...
       Diplomaya endeksli eğitim sistemi olunca, amaç öğrenme değil, not oluyor. Öğrenci kendisini nasıl daha iyi yetiştireceğini değil, nasıl bir an önce diploma alacağının arayışı içinde. Bu nedenlede "diplomalı cahiller"in sayısı her geçen gün artıyor.
       Diplomama böyle prim yapar da ticaretini yapan çıkmaz mı?.. Her yıl Türkiye'nin çeşitli illerinde onlarca diploma çetesi yakalanıyor. İlköğretim diplomasından üniversiteye kadar ne isterseniz, hepsinin sahtesi mevcut. Doktor mu, mühendis mi, eczacı mı, yoksa öğretmen mi olmak istiyorsunuz? Bastırın parayı alın diplomayı.
       Daha mütevazıysanız. Ortaokul lise diplomasıyla da yetiniyorsanız onun da kolayı var. Verin parayı alın diplomayı.
       Önceki gün Ankara'da yine böyle bir diploma çetesi yakalandı. Üç yıl boyunca yüzlerce kişiye diploma pazarlamışlar. Bakanlık da diplomaları iptal etmiş. Kimin haberi olduysa!..
       Önceki yıllarda Hacettepe Üniversitesi'nde ortaya çıkarttığımız bir diploma çetesi de yüzlerce insanı, hiç okula gitmeden üniversite mezunu yapmıştı. Davası yıllarca sürdü. Ama sahte diplomalılar halen ellerini kollarını sallayarak geziyor.
       YÖK ve Milli Eğitim Bakanlığı, nüfus cüzdanlarını yeniledikleri gibi, diplomaları da mevcut kayıtlara göre bir yenileseler, emin olun on binlerce sahte diploma ortaya çıkacak. Refahyol hükümeti döneminde sahte mezuniyet belgesi alanların bakanların en yakınlarındaki kişilere kadar uzuandığını yine bu köşede uzun uzun yazmıştık. Sonuç sıfır elde sıfır.
       Diğer çeteler gibi diploma çeteleri de güçlenerek, faaliyet alanlarını genişleterek yaşamlarını sürdürüyorlar. Hepimizde bir güzel seyrediyoruz...



Yazara E-Posta: a.guclu@milliyet.com.tr