Abbas Güçlü

Abbas Güçlü

aguclu@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı


Eğitimde fırsat eşitliğine sanal destek geliyor. Sınav sistemini değiştirerek dershanelere olan ilgiyi azaltamayan devlet, şimdi teknoloji destekli interaktif sanal dershaneler ile "garibanların yanında olacak".
Anadolu Üniversitesi'nin geliştirdiği Başbakan Ecevit'in de "harika" dediği projeyle, üniversiteye girişteki sosyo - ekonomik dengesizliğin ortadan kaldırılması hedefleniyor.
Mevcut sistemde dershaneye gidemeyenin üniversiteyi kazanması çok zor. Ücreti bir milyar lirayı aşan dershanelere ise sadece parası olanlar gidebiliyor. Dolayısıyla parası olmayanın üniversiteyi kazanma şansı daha baştan yok gibi.
İşte bu çarpıklığı gidermek için YÖK'ün yaptığı tek sınav operasyonu, tam bir fiyaskoyla sonuçlandı. YÖK Başkanı Gürüz, okul içi başarı puanının üniversiteye girişteki ağırlığını artırarak, dershaneye olan bağımlılığı azaltmayı hedeflerken tam aksi oldu. Dershanelere devam eden öğrenci sayısı geçen yıla göre yüzde 20 daha arttı.
Yeni projenin bir benzerini geçen yıl İsrail'de görmüş ve hayran kalmıştık. Ülkenin dört bir yanına yayılan uzaktan eğitim merkezlerinde öğrenciler, teknolojinin sağladığı olanaklardan yararlanarak en iyi hocalardan ders alıyor, takıldığı yerde interaktif yöntemle anında sorularını yöneltebiliyorlardı. Projeyi bir başka üniversite üstlense daha baştan hayal derdik ama, bu konuda büyük deneyimi olan Anadolu Üniversitesi, sanki başarabilir diye içimizde bir umut var. Tabii eğer hükümetten vaat edilen desteği alabilirse...
Projenin esası ve uygulama yöntemi şu şekilde olacak:
* Üniversiteye giriş sınavı ÖSS'de soru sorulan Türkçe, Matematik, Tarih, Coğrafya, Fizik, Kimya, Felsefe, Biyoloji dersleri, konunun uzmanları tarafından tıpkı dershanelerde olduğu gibi, televizyonda ders olarak anlatılacak. Test çözülecek. Bu dersler günün değişik saatlerinde tekrar edilecek.
* Dersleri izleyen, ancak anlamadığı konu, çözemediği soru olan öğrenciler, her ilde açılacak olan interaktif merkezlere giderek, görüntülü tele konferans sistemi ile sorularını canlı olarak uzman öğretmenlere yöneltebilecek, anında da cevabını alacaklar.
* Sanal dershanede teorik derslerin yanı sıra rehberlik hizmeti de verilecek. YÖK, ÖSYM, üniversite yetkilileri öğrencilerin merak ettikleri konularda açıklamalar getirecek, sorularını cevaplayacaklar. İnteraktif merkezler 24 saat açık olacak. Üniversite adaylarının yanı sıra açıköğretim öğrencilerine de hizmet sunacak.
* Sanal dershanede ayrıca ayda en az bir kez deneme sınavı gerçekleştirilecek ve öğrencilerin kaç puan aldıkları, bu puanla hangi fakültelere girebileceklerine ilişkin değerlendirmeler de yapılacak.
* Öğrencilerin sanal dershaneden yararlanması ücretsiz olacak. Kaçırdıkları dersleri bir kez daha izleyebilecekler. Ayrıca gerektiğinde yazılı materyaller de ücretsiz olarak verilebilecek.
Anadolu Üniversitesi'nin, internet üzerinden altı ayda bir milyon deneme sınavı gerçekleştirdiği göz önünde bulundurulduğunda, ilerisi için umutlu olmamak için hiçbir neden yok. Ama yine de bekleyip görmekte yarar var...


Yazara E-Posta: aguclu@milliyet.com.tr