Abbas Güçlü

Abbas Güçlü

aguclu@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Katsayılar kalktı. Bayram yapanlar da var. Ne olup bittiğini henüz anlamayanlar da.
Söylenen şu:
Herkes eşit koşullarda yarışacak.
Peki, bu doğru mu?
Her yönüyle tam bir kandırmaca!
Meslek lisesi mezunları, görmedikleri dersin sınavına girecek, fen ve anadolu liseleri ile klasik liselerden mezun olanlar ise hak mağduriyeti yaşayacaklar.
Örneğin öğretmen liselerinden mezun olanlar, eğitim fakültelerine girdiklerinde artı puan alacak, meslek lisesinden mezun olanlar da yine kendi alanlarıyla ilgili fakülte seçtiklerinde ek katsayı ile ek puan avantajı kazanacaklar.
Peki diğer liselerden mezun olanların kabahati ne?
Örneğin fen lisesinden mezun olan fen fakültesine ya da tıbba gittiğinde, anadolu liselerinin matematik bölümünden mezun olan mühendisliğe gittiğinde neden ek puan alamayacak?
Üstelik meslek liselerinin sınavsız geçiş hakkı da varken!
Umarız bu gelişmeler, bir süre sonra yeni mağdurlar yaratmaz ve meslek lisesi mezunlarının kazanılmış haklarının da heba olmasına yol açmaz!..
Eski meslek lisesi mezunları, örneğin 20 yıl önce, ÖSS’ye girdiklerinde tıbbı, mühendisliği de kazanabiliyorlardı. Çünkü o zaman, şimdi olduğu gibi bilgiye dayalı sorulardan çok genel yeteneğe dayalı sorular vardı. Yetenekliyseniz, aklınızı kullanıp, başarılı olabiliyordunuz.
Ama şimdi sınavların içeriği tümüyle değişti, tıbba girmek için genel yeteneğinize değil, bilginize bakılıyor. Türkçe, Matematik ve Fen’iniz çok iyi değilse, bir değil bin defa sınava girseniz kazanmanız mümkün değil.
Dünle, bugünü karıştıranların hesaba katmadıkları en önemli ayrıntı bu!

Kimin işine yarayacak?
Katsayıların sıfırlanması, ne meslek lisesi mezunlarının ne de diğer liselerden mezunların bir işine yarayacak. Hatta eskisinden daha da tartışmalı hale gelecek. Yeni düzenlemeden en kârlı çıkacak olanlar ise sadece ve sadece dershaneler olacak.
Meslek lisesi mezunları, görmedikleri derslerden sınava girecekleri için çok yoğun bir şekilde dershanelere yönelecek. Bu da son yıllarda kan kaybeden dershanelere, yeni bir can simidi olacak...
İddia ediyoruz! Gelecek yıl dershaneye giden öğrenci sayısında, özellikle meslek lisesi mezunları arasında patlama olacak. Ancak aynı patlama, meslek lisesi mezunlarının üniversiteye geçişlerinde yaşanmayacak. Çünkü dökme suyla değirmen dönmüyor...

Yasal mevzuat?
Katsayıların sıfırlanması, öyle ya da böyle kesinlikle yargıya taşınacaktır. Bırakın daha önce bu yönde alınan kararları ve muhalefeti, mağdur olduklarını hisseden diğer öğrenci ve veliler, ilk önce mahkemeye koşacak.
YÖK ve MEB nedense işin hukuksal boyutunu hiç düşünmüyor. Aldıkları kararlar, üç gün sonra iptal edildiğinde de, kabahati yargıya buluyorlar. Oysa kabahat yargıda değil, hiç düşünmeden şip şak karar alan kendilerinde!..
Şu aşamadan sonra geri adım atmak moralleri daha da bozacağı için mutlaka yeni yasal düzenlemelerin yapılması gerekiyor.
Örneğin sınavsız üniversiteye geçiş avantajı, meslek liselerine tanınan ek puanlar ve liselerdeki branşlaşma konularında yeni yasal düzenlemeler yapılması gerekiyor. Ayrıca eğer alanlara yönelik bir avantaj söz konusu değilse, liselerde onca kafa karışıklığı niye?..

Ne yapılması gerekir?
Katsayıların kaldırılmasının meslek liseleri lehine bir işe yaraması isteniyorsa, yani dershanelere zorunlu kalmaları istenmiyorsa, 4 yıllık fakültelere de, ya birinci basamak sınavı YGS ile öğrenci alınmalı ya da eskiden olduğu gibi bilgiye dayalı değil, yeteneğe dayalı sorular sorulmalıdır. Tabii eğer üniversiteler bu konuda kazan kaldırmazlarsa.
Yine aynı şekilde, meslek lisesi mezunlarının “sınavsız üniversite” ve alanlara yönelik ek katsayı gibi kazanımları, kesinlikle kaybedilmemelidir.
Tabii bu arada, meslek lisesi mezunlarını mağduriyetten kurtaracağız diye diğer lise mezunlarını mağdur etmenin de bir mantığı olamaz. Bu konuda şaşırtıcı olan, MEB’in konuyu enine boyuna hiç araştırmadan, YÖK’ün aldığı kararı alkışlaması. MEB, keşke meslek lisesi mezunları kadar diğer lise mezunlarının da haklarına sahip çıkabilseydi... Ve eğer, bu konuya bir çözüm getirilecekse, bu da umut tacirliği yapılarak değil, eğitim sistemini A’dan Z’ye değiştirerek olur. Yamalarla kara delikler kapanmaz!..
Özetin özeti: Sorunlara doğru teşhis konulmadan doğru tedavi yapılamaz. Katsayılar konusunda da yaşanan budur!..