Abbas Güçlü

Abbas Güçlü

aguclu@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Türkiye’de Ak Parti iktidarıyla neler değişti? Adil Gür’ün son anketi bunu çok çarpıcı bir şekilde ortaya koyuyor. Peki, sosyal güvenlik alanında? Bunu da Ali Tezel çok çarpıcı verilerle tespit ediyor. Son zamların iptali için Danıştay’a başvuran Gürsel Tekin’in anlattıkları da bir o kadar ilginç. İşte önceki gece Yıldız Teknik Üniversitesi’nde gerçekleşen Genç Bakış’ta dikkati çeken satır başlarından bazıları:

Adil Gür (Araştırma Şirketi Başkanı)
- 26-27 Aralık tarihlerinde DSP için 7 bölge, 1892 hanede yaptığımız araştırmadan çarpıcı sonuçlar çıktı.
“Türkiye’nin sorunlarında 6 yılda ne değişti?” sorusunun cevapları çarpıcı. Eskiden en önemli sorunlar geçim sıkıntısı, ekonomi, işsizlik, enflasyon, eğitim, Kürt sorunu, terör şeklinde sıralanırken bugün, işsizlik birinci sırada. 6 yılda iki katına çıktı. Yüzde 42.4’ten yüzde 79.6’ya yükseldi. Kürt sorunu ise 2.2’den 16.7’ye tırmandı. Terörü sorun olarak görenlerin oranı da 0.6’dan 38.2’ye çıktı. Hükümetin en başarılı uygulaması ise sağlık alanındaki icraatları olarak görülüyor. TOKİ’ler, duble yollar, fakirlere yardım, okullarda ücretsiz kitap dağıtımı ve enflasyonun düşürülmesi, kamuoyu tarafından sayılan diğer başarılı uygulamalar.
- “Hükümet başarılı mı?” diye sorulduğunda yüzde 45-50 başarılı bulan var, fakat “Muhalefet başarısız mı?” diye sorduğunuzda oran yüzde 75-80’lere çıkıyor.
- 2010 yılı sonbaharında bir seçim bekliyorum. Çünkü krizin etkileri gün geçtikçe artıyor.
- Sadece iktidar değil, pek çok parti oy kaybediyor. Bu sürecin kârlı partileri ise milliyetçi partiler, yani MHP ve BDP.
- Güç birliktelikleri ve yeni oluşumlar dengeleri değiştirebilir.
Gürsel Tekin (CHP İstanbul İl Başkanı)
- Özellikle son yerel seçimlerden sonra Türkiye bugüne dek görmediği oranda zamlar gördü.
- Başbakan “3 Y Formülü”nü ortadan kaldıracağım, yolsuzluğu, yoksulluğu bitirip, yasakları kaldıracağım dedi. İnsanlar buna oy verdi ama yolsuzluk belki de cumhuriyet tarihinde ilk kez bu kadar büyüdü.
- Başbakan’ın çocukları da, AKP’de bildiğim önemli bazı isimler de ticaret yapıyor. Buyursunlar Doğu ve Güneydoğu’da ticaret yapsınlar. Başbakan’ın oğlu Şırnak’ta fabrika açsın. Önce kendileri örnek olsunlar.
- Yerel seçimlerden sonra İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nde sadece taşeron firmalarda çalışan 4500 kişi işinden edildi. Bu bir sistem sıkıntısı.
- Şu anda Türkiye’deki tüm belediyeler iflas etmiş durumda. Belediyelerin borcunu bilen hiçbir kurum yok. Sadece İMF biliyor. Bir rivayete göre, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin borcu 7 milyar dolar.
- Yakında çok yüksek oranda emlak vergileri ve inşaat harçları gelecek.
- Hakkımda usulsüzlük iddiasına konu olan sinema 20 yıllık. Tüm vasıfları uygun. Daha önce kaymakam ve emniyet ruhsatı var. En ufak bir şaibe söz konusu değil. Ben inanıyorum ki bu yargıdan geri dönecektir.
- Recep Tayyip Erdoğan’ın erken seçim isteyen muhalefeti vatan haini olarak görmesi beni dehşete düşürüyor.
Ali Tezel (Sosyal Güvenlik Uzmanı)
- Şu anki “Tam Gün Yasası” muayenehanelerin kapatılması anlamını taşıyor. “Tam Gün Yasası” 1979’da Mete Tan’ın Tam Gün Yasası gibi çıkarsa çıksın, buna taraftarım ama şimdiki biraz göz boyama.
- Eczacıların haklı oldukları yerler var, kârları azaldı. İlaç firmalarına “Benim depomdaki değer kaybını karşılayın yoksa sizin ilaçlarınızı satmam” deselerdi bu doğru bir eylemdi. Ama vatandaşa “Size ilaç satıyorum, benim haklarımı koruyun” demek çok yanlış.
- Başbakan emekliye yapılan “60 TL’lik” zammı “yüzde 20.4” diye açıkladı. Bana göre bu hiç doğru değil, kendisine yakıştıramadım. Dobra dobra konuşuyorsa, 60 TL yaptık, imkânımız bu kadardı diyecekti.
- Eğer gerçek bir intibak yapılsa, örneğin şu an 600 TL olan bir SSK emeklisinin maaşı 1300 TL’ye çıkar.
- IMF son sosyal güvenlik reformunda genel sağlık sigortasının çıkması için 7 defa gözden geçirmeleri iptal etti.
- TÜİK milli gelirin ne kadarının emekliye, ne kadarının sermayeye ve rantiyeye verildiğini bir süredir açıklamıyor. Çünkü ücretlilerin payı yüzde 32’den yüzde 16’ya düştü. Ayrıca AKP 2007 yılında milli gelirin hesaplanma sistemini değiştirdi. Kişi başı milli gelir 3 bin değil 10 bin dolar dedi. Ve böylece milli gelir birden 576 milyardan katrilyona çıktı. Ama işçi ücretlerine bakıyorsunuz 160 milyarda kalmış. Onu zıplatamamışlar.
- Evlilik konusunda bakış açım çok farklı. Keşke olsa da evlilik 5’er yılda bir bitip yeniden başlasa diyen birisiyim.
- Şu anda gayri safi milli hasılanın yüzde 15’ini rantiye sınıfı alıyor. Bu yıl bütçeden 100 milyar TL veriyoruz. Kime gidiyor bu para? Biz öyle bir sınıf yarattık ki, oranı yüzde 1, fakat gayri safi milli hasılanın yüzde 17’sini alıyor. Yüzde 40‘ı oluşturan ücretli kesimin de aldığı pay aynı oranda.
- Bugün TEKEL işçilerine teklif edilen, işçi kadrosundan 4 C’ye geçmek köleliğin bir başka adıdır.
- Ak Parti birinci döneminde halkın içinden gelmiş, daha çok alt tabakayı düşünen bir gruptan oluşuyordu. İkinci döneminde ise sınıf değiştirip zengin sınıfı oldular. Bu yüzden oy kaybediyorlar.
Özetin özeti: Dünden bugüne çok şey değişiyor ve hiçbir şey gizli kalmıyor...

Son 6 yılda hangi sorunlar çözüldü, hangileri öne çıktı