Abbas Güçlü

Abbas Güçlü

aguclu@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Abbas GÜÇLÜ

ÜNİVERSİTE başvuruları bu akşam sona eriyor. Ama hala eski mezunları mağdur edici puanlama sistemi değiştirilmedi.
YÖK ve ÖSYM'nin yanlışını, çok büyük bir ihtimalle adli makamlar, sınav öncesinde düzeltecektir. Ancak, her iki kurum yetkilerinin, bugüne kadar ortaya koydukları tavrın, bir bilim adamına hiç yakışmadığını hatırlatmak istiyoruz. Aldıkları karar ne akla, ne de hukuka uygun. Tamamen bilimsellikten uzak.
Gelecek yıl, yeni mezunların başarı oranı yüzde 80'lere yükselip, eski mezunların başarısı da yüzde 20'lerde kalırsa ne olacak? Bu kez de eski mezunlara çok, yeni mezunlara az mı puan verecekler?..
Bu konuyu bıkmadan, usanmadan yazmaya devam edeceğiz. Çünkü yüz binlerce gencin kaderini ilgilendiriyor. Onlar nasıl ki hatada ısrar ediyorsa, biz de doğruda ısrarlı olacağız. Bilsinler ki, bu kez "doğru", "yanlış"ı yenecektir. Ama tarih, yanlışta ısrar edenleri, önlerinde bilim adamı sıfatı olduğu için bir değil, iki kez yargılayacaktır...
YÖK ve ÖSYM yanlışta ısrar ediyor da, Milli Eğitim Bakanlığı farklı mı davranıyor. Alın birini, vurun diğerine. Onlar da on binlerce 15, 16 yaşındaki öğrenciyi sokağa atmanın vicdani rahatsızlığını hiç ama hiç duymuyorlar.
Tarih, sınava girmiş, kazanmış, ikinci sınıfa başlamış lise öğrencilerini, sırf inat uğruna sokağa atan kadroyu da yargılayacak.
Milli Eğitim Bakanı Hikmet Uluğbay, göreve geldiğinden bu yana sessizliğini sürdürüyor. Cevap bekleyen konulara açıklama getirme yerine suskun kalmayı tercih ediyor.
Örneğin, bu yıl Anadolu liseleri ve kolejlere nasıl öğrenci alınacak? On binlerce öğrenci ve veli bu konuda aylardır bir açıklama bekliyor. Not ortalamasına göre mi öğrenci alınacak? Yoksa ortaokuldan sonra bir sınav yapılacak mı?..
Son 15 yılda bir tek vakıf üniversitesi açılırken, son bir yılda 15 özel üniversite açıldı. Üç - beş hoca, birkaç bina bulan kapısına üniversite tabelası asıyor. Ne denetleyen var, ne de sorgulayan. Neredeyse sıfır puanla öğrenci alıyorlar. Hem de tıbba, mühendisliğe, hukuka, iktisata, işletmeye. Yarın hepsi diplomalı cahiller olacak. Tıpkı siyasi amaçlarla açılan devlet üniversitelerinden mezun olanlar gibi.
Özel vakıf üniversitelerinin gelişmesini istemek başka, dejenere olmalarına ortam sağlamak başka. Biz de gelişmelerini istiyoruz ama, sağlam temellere dayandırılmak koşuluyla. Yeni bir özel yüksek okullar faciası, Türkiye'ye pahalıya malolur.



Yazara EmailA.Guclu@milliyet.com.tr