Abbas Güçlü

Abbas Güçlü

aguclu@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı


Yüz binlerce ailede şu günlerde konuşulan en güncel konu, üniversite tercihleri. Hangi üniversite, hangi fakülte, en önemlisi de hangi meslek? Oturulan ilde mi olsun, yoksa başka bir kentte mi? Özeller mi ya da aynı parayı gözden çıkardıktan sonra yurtdışı mı? Yurtlara başvuranların yarısı açıkta kaldığına göre, ya barınma sorunu ne olacak? Burslar hala 15 milyon lira. Oysa üniversite harçlarına yüzde 60 zam geldi, en ucuzu 100 milyon lira. Bu para nasıl ödenecek?..
Tercih sıralaması yapılırken benzeri konuşmalar uzayıp gidiyor. Bu arada zaman da giderek azalıyor. Bunun için kafanızı daha fazla karıştırmadan şu "tercih belası"ndan bir an önce kurtulmak gerekiyor. Eğer siz de kararlıysanız, gelin ilk adımı bugün atalım: Tercih sıralamasında önemli olanın herhangi bir fakülteye girmekten çok, severek okuyacağınız, severek yapacağınız bir mesleği kazandıracak bir yükseköğretim kurumuna yerleşmek olduğunu hatırlattıktan sonra altın kurallara geçelim:
* ÖSS sınav sonuç belgesiyle gelen tercih kılavuzunda öğrenim görebileceğiniz fakülteleri hiçbir kısıtlama koymadan bir bir belirleyin.
* Kazandığınızda, bir kez daha sınava girmeyi düşündüklerinizi liste dışı bırakın. Yoksa gelecek yılki kazanma şansınızı şimdiden sıfıra indirmiş olursunuz.
* Belirlediğiniz fakülte ve yüksekokulları puan türlerine göre ayırın. Gerekirse 0.2 ile çarpılacakları da liste dışı bırakın.
* Elemeden geriye kalanları bu kez de illere göre sıralayın. Öncelikle okumak istediğiniz ildekileri öne alacak şekilde yeni bir düzenleme yapın.
* Evet şimdi de kalanları devlet ve özeller diye ikiye ayırın.
* Sanıyorum, geriye kalanların sayısı 5 ile 25 - 30 arasında değişiyordur. Ve işte en önemli karar aşaması...
* Sıralamada puan mı, yüzdelik sıra mı, yoksa ilgi ve yetenek mi daha önemli? En fazla sorulan bu sorunun tartışmasız yanıtı: Kesinlikle ilgi ve yeteneğiniz doğrultusunda bir ömür boyu severek yapacağınız alan olmalıdır.
* Bu aşamada şu soruyu kendinize sorun: Hiçbir ön koşul olmasaydı listedeki fakültelerden hangisinde okurdum? A fakültesi diyorsanız, onu birinci sıraya alın. "Eğer o olmasaydı hangisi olurdu?" sorusunun cevabını da ikinci ve sonraki sıralara koyarak tercih listenizi tamamlayın.
* Peki puanın hiç mi önemi yok? Elbette önemli. Ama kesinlikle istek sırasının önüne geçmemeli. Örneğin şu anda öğretmenlik yapan on binlerce tıp, mühendislik, iktisat, işletme, hukuk mezunu, bu fakülteleri puanı yüksek diye üste yazıp kazanmışlar ve bitirmişler. Ama gönüllerinde öğretmenlik yattığı için şimdi öğretmenlik yapıyorlar. Ya da öğretmen olmak için çaba harcıyorlar...
Özetin özeti: Bu konuya devam edeceğiz. Siz de bu arada bol bol beyin jimnastiği yapın. Ayrıca, sakın ha mesleklerin bugünkü popülaritelerine kanmayın! 15 yıl öncesinin gözde mesleklerinin bugün yüzüne bakan yok!..




Yazara E-Posta: a.guclu@milliyet.com.tr