Abbas Güçlü

Abbas Güçlü

aguclu@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Birkaç gündür yurtdışından üniversite yöneticileri geliyor. Türkiye ve dünyadaki üniversiteleri konuşuyoruz. Yükseköğretimin geleceğine yönelik görüş alışverişinde bulunuyoruz.
Üniversiteler her şeyi bilir, herkese akıl verir ama bunun ne kadarını kendileri gerçekleştirir noktasına gelindiğinde Harvard örneği aklıma geldi.
Ekonomi alanında, hiç tartışmasız dünyanın bir numarası. Hem de yıllardır. Ama ne gariptir ki dünyanın bir numaralı bu üniversitesi, ne küresel krizi görebildi ne de kaynaklarının neredeyse yarı yarıya yok olup gitmesini önleyebildi. Milyarlarca doları buhar olup uçtu.
Oysa mum dibine ışık vermeli. Yoksa üniversitelerin ve akademisyenlerin inandırıcılığı kalmıyor!
Yükseköğrenime olan talep bütün dünyada giderek azalıyor. Bizim gibi bu konuda çılgınlık noktasında olan ülkelerde bile 110 bin kontenjan boş kalıyorsa, gerisini siz düşünün.
Yükseköğrenim konusunda dünya geneline bakıldığında en dikkati çeken unsurlardan biri, başarılı öğrencilerin altın değerinde olması. Hemen her ülke vizyon sahibi gençlerin peşinde. Bulduklarında her türlü bursu vermeye hazırlar. Ama başarı ölçütleri bizdekilerden çok farklı. Ezberci değil, yaratıcı ve girişimci gençler arıyorlar.
Sadece derslere odaklı değil, sanatı ve sporu da hayatının bir parçası haline getiren öğrenciler istiyorlar. Bulduklarında da hiç kaçırmıyorlar.

Öğretmen atamaları
Kasım ayında gerçekleşmesi beklenen 10 bin öğretmen ataması için top TBMM’de. Komisyonlardan geçip Genel Kurul’a gelen yasa teklifinin kabul edilmesi halinde, başvurular bu ay içerisinde gerçekleşebilecek. MEB yetkilileri, başvurular sanal ortamda yapılacağı için, bayram süresince de devam edecek diyorlar. Yani, öğretmenlere 24 Kasım’da müjdeli haber gelebilir.
Öğretmen adayları en azından bu konuda artık rahatlamalı.

Erken tatil olur mu?
Okullar domuz gribi nedeniyle yarıyıl tatiline erken girer mi? Son birkaç gündür en çok sorulan soru bu. MEB bu konuda ne evet diyor ne de hayır. Bakanlık, Çubukçu’nun talimatıyla her türlü senaryoya göre kendini hazırlamış. Gözleri, kulakları Sağlık Bakanlığı’nda, onların istekleri doğrultusunda hareket edecekler.
Sağlık Bakanlığı eğer “Öğrenciler riskli dönemi okulda değil de evde geçirsinler” yönünde bir tavsiyede bulunursa, MEB bunu anında yerine getirecek. Yani bir anlamda, bekle gör politikası izlenecek.

Girişimcilik Genç Bakış’ta
Bu hafta girişimcilik haftası. “Girişimcilik öyle önemli bir şey mi ki adına dünyada hafta düzenleniyor?” diyenleriniz çıkabilir. Evet, gerçekten çok önemli. Girişimciliğin ne anlama geldiğini, kişilerin ve ülkelerin yaşamlarını nasıl değiştirdiğini merak ediyorsanız, bu gece ekran başına geçip Ali Sabancı’yı izlemenizi öneririz. Babası, kayınpederi ve eşi dolar milyarderi olan Ali Sabancı, sadece Ali olarak, neden her şeye sıfırdan başladı ve girişimciliği sayesinde neleri başarıp, nerelere geldi? Çok ilginç anekdotlarla, başarı dolu çok renkli bir yaşam ve girişimcilere sunulacak müthiş olanaklar... Genç Bakış, Çukurova Üniversitesi, Kanal D, 00.40
Özetin özeti: Ah bir sermaye bulsam ya da bir fırsatını yakalasam neler yapmazdım ki diyorsanız, bu gece ekran karşısında olun.