Abbas Güçlü

Abbas Güçlü

aguclu@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Van’da eğitim-öğretime bayramdan sonra, kaldığı yerden devam edilecek. Ama öğretmenler de öğrenciler de fazlasıyla tedirgin. Ancak daha da önemli olanı, altyapının yeterli ve güvenilir noktaya henüz gelmemesi.
Anaokulundan üniversiteye eğitim mutlaka başlamalı. Ama devam konusunda çok da katı olunmamalıdır. Hatta isteyenlere öğrenim yılı ya da sömestr sonuna kadar nakil izni verilmelidir. Kesinlikle karşımıza çok büyük rakamlar çıkmayacak. Bu Kocaeli depreminde de böyle oldu, sonrakilerde de... Bir hakkın verilmesi, ille de onun kullanılması anlamına gelmez. Ama müthiş bir güven verir...

4 arkadaşımı kaybettim
Öğrenci ve velilerden barınma konusunda çok ciddi yakınmalar var. Özellikle de üniversiteli gençlerden. İşte onlardan birisi:
“Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi veteriner fakültesi öğrencisiyim.
7.2’lik depremde, kaldığım özel yurt içine girilmeyecek şekilde hasar gördü.
Canımızı zor kurtardık. Günlerdir bu olayın etkisinden kurtulamadım ve her dakika, o anı yeniden yaşıyorum.
Van’daki birçok yurt hasarlı. Evlerin de çok büyük bir kısmı, yıkılmış ya da oturulmayacak durumda.
5600 civarındaki eve oturulamaz raporu verildi. Bu koşullarda, üniversite yönetimi 14 Kasım’da eğitime başlanacağı açıklamasını yaptı. Şu an on binin üzerinde öğrencinin Van’da kalacak yeri yok ve sokaktalar.
Rektörlük bize çadır ve konteyner verileceğini, yemek dağıtımı yapılacağını söyledi. Böyle bir durumda, bu kadar öğrencinin, Van gibi geceleri eksi 30 dereceyi bulan kış koşullarında, yemek, ısınma ve barınma problemi; tuvalet, duş, temizlik gibi zaruri ihtiyaçlarının bile sekteye uğrayacağı aşikârken eğitimin başlaması ne derece doğru bir karardır?
Hem de böyle bir psikolojik çöküntü içerisindeyken...
Ben 4 arkadaşımı depremde kaybettim.
Eşyalarım mahvoldu.
Hayatta kaldığım için Allah’a şükür ediyorum ama bir daha o şehre dönmek bana acıların en büyüğü olacak.
Benim talebim, en azından depremin yaraları sarılana kadar, 1 yıllık bir süre için, herkesin kendi memleketinde, eğitimine kaldığı yerden devam etmesidir. Bu koşullarda kimsenin eğitimi aksamayacak, psikolojik travma atlatılacak, yeni depreme dayanıklı binalar yapılacak, oradaki halk da kendine gelecektir.
Orada o konteyner çadır ve yemeklere ihtiyacı olan binlerce insan varken, özellikle de aileler ve çocuklar varken, bizim derslere devam etmemiz, kabul edilmeyecek kadar güç bir durumdur.
Üniversitenin bir dönem tatil edilmesi, bence de yanlış bir karar olur. Çünkü bu karar, bizim gelecek yaşantımızdan çalınan 1 dönem ya da 1 yıldır. Kimsenin de hayatımızdan böyle bir zamanı çalmaya hakkı yoktur...”

Ev yok, okul yok !..
“Sayın Güçlü, 33 yıllık bir öğretmen olarak bu satırları size yazıyorum. Oğlumun ve gelinimin, Van’a atanmalarının sevincini ailece kutladık. Banka kredisi ile temmuzda düğünlerini yaptık, eşyalarını alıp evlerini kurduk. Her akşam telefonla görüşerek onlara meslek aşkı aşılamaya çalıştık. Derken malum deprem bütün hayallerimizi yıktı...
Oğlum ve gelinim sağ salim kurtulmayı başaranlardan. Evleri hasarlı ve eşyaların tamamı kullanılamaz bir halde. Şu anki psikolojilerini anlatmaya kelimeler yetmez. Bu çocuklar bu psikoloji ile 14 Kasım’da nasıl Van’a gidecekler?
Nasıl öğretmenlik yapacaklar?
Ev yok... Okul yok...
MEB Öğretmen Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği’nin, ‘Genel ve özel hayatı etkileyen nedenlere bağlı yer değiştirmeler’ başlıklı 39. maddesinin 1. fıkrasında, ‘Genel hayatı etkileyen; deprem, sel, yangın ve benzeri doğal afetlerin meydana geldiği yerleşim yerlerinde veya bölgelerde kendisinin veya bakmakla yükümlü olduğu yakınlarından birisinin maddi veya manevi zarara uğradığını kriz merkezlerinden alacağı belge ile belgelendirmeleri ve görev yaptıkları ilin en üst mülki amirinin uygun görmesi kaydıyla öğretmenler olay tarihinden itibaren bir yıl içinde yer değiştirme isteğinde bulunabilirler’ hükmü yer almaktadır.
Devlet Memurlarının Yer Değiştirme Suretiyle Atanmalarına İlişkin Yönetmeliğin, “Olağanüstü Hallerde Yer Değiştirmeler” başlıklı 21. maddesi, “Genel hayatı etkileyen Savaş, Sıkıyönetim, Afet ve diğer olağanüstü hallerde ihtiyacı karşılamak amacı ile yer değiştirme suretiyle atanma herhangi bir şarta bağlı kalmaksızın yapılabilir” hükmünü içermektedir.
Sizden ricamız: Bu yönetmeliğin 21. maddesine göre tayin isteyen öğretmenlere zorluk çıkarmamaları (özellikle de Van valiliği) konusunu yetkililere iletmeniz.”
Özetin özeti: Dayatmayla yol alınmaz, hele ki böylesi bir ortamda...