Abbas Güçlü

Abbas Güçlü

aguclu@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

ÖSYM Başkanı Ali Demir gibi YÖK Başkanı Yusuf Ziya Özcan da koltuğuna bir türlü ısınamadı. Aklına geleni söylüyor. Bugüne kadar ortaya o kadar çok yeni fikirler attı ki bir tanesi bile gerçeğe dönüşmedi. Son “bombası“ ise, olgunluk sınavı, yani bakalorya, yani abitur, yani lise bitirme sınavı.
Hani ÖSYM kuruluncaya kadar Türkiye’nin de denediği, istismar ediliyor diye vazgeçtiği, ne zaman gündeme gelse uygulanması mümkün değil diye rafa kaldırılan lise bitirme sınavı...
Prof. Özcan, bu göreve atanıncaya kadar, eğitim bilimleriyle uzaktan yakından ilgisi olmadığı için bu tartışmaların çok uzağında kalabilir. Ama en azından büyük laflar etmeden önce, bir kez düşünmesinde yarar var. Çünkü oturduğu koltuk, çok önemli bir koltuk!..

YGS tarih oluyormuş!
Özcan, şifre iddialarıyla gündeme gelen YGS’nin kaldırılarak, yerine olgunluk sınavı getirileceğini söylemiş.
Akşam gazetesinin haberine göre, şifre iddialarıyla tartışmalara neden olan Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) tarih olacakmış.
Oysa daha getirileli iki yıl olmuştu. Ve ortaya atılan onca iddiaya karşı en güvenilir sınav olduğu her defasında vurgulanmış, herhangi bir istismarın söz konusu olmadığı özellikle dile getirilmişti.

Peki o zaman niye tarih oluyor!..
Özcan, bakın neler neler söylemiş:
“YGS’yi kaldırıp yerine ‘olgunluk’ sınavını getiriyoruz. Böylece lise bitirme sınavını getirip ortaöğretim başarı puanını da bu sınavın sonucundan alacağız. Bu sınavı MEB yapacak, biz sadece LYS yapacağız. Öğrenciler lise son sınıfta ‘lise bitirme sınavı’na girecekler bu sınav öğrencinin lisede gördüğü derslerle ilgili olacak. Eğer hazırlıklarımızı yapabilirsek bu sınavda açık uçlu soru da sorabiliriz. İşte o zaman öğrencinin lise eğitimini desteklemiş oluruz. Öğrenciler bu sınavı geçmeden üniversiteye gidemeyecekler. Bu sınavı geçen öğrenciler LYS’ye katılıp tercih yapabilecekler. Sınavın bize bir faydası da öğrencinin hangi dersten başarılı olduğunu göreceğiz. O zaman belki LYS’de de öğrenciyi buna göre yönlendireceğiz. Ama tekrar söyleyeyim bundan sonra top MEB’dedir.
İlerleyen zamanda öğrencileri aynı gün sınav yapmayıp randevu sistemiyle sınav yapacağız. Ve bir de IB, SAT gibi sınavlarla da üniversitelere öğrenci alacağız.”

Demir niye istifa etsin!
Özcan, YGS’deki şifre iddialarıyla ilgili ise şöyle konuşmuş:
“Yargı süreci bittiği gün konuşmaya başladık. Karışmak zorundayız çünkü ÖSYM’nin müşterisiyiz. Ayrıca öğrenciye özgü soru ve cevap kâğıdı isteğimiz dahilinde gelişti. Ali Bey’in isteğiyle ilgili değil. Bu medyaya yansımadı. Süreç iyi idare edilemedi. Ali Bey’in yeni olması, sistemin zor olması, yeni şifreleme, güvenlik vs... Bilinenin aksine ÖSYM’deki kadro eski, hiç değişmedi. Eğer yeni elemanlarla yeni ekip kurulsaydı belki sorunlar azalabilirdi. ÖSYM’nin başkanı görevinin başındadır. Bence ÖSYM bundan sonra Metaksan’la devam etmemeli. Metaksan kadrosunu değiştirmeyecekse Ali Bey tekrar düşünmeli. ÖSYM Başkanı olsaydım sorunu tam tespit etmeden basın toplantısı yapmazdım. Eğer yapılan iş kimseye ayrıcalık tanınmamışsa ki yargı da onu söylüyor istifa etmemi gerektirecek bir durum olmazdı.”

Özcan’ın gözünden kaçanlar
YÖK Başkanı Özcan da, ÖSYM Başkanı Demir de dünya tatlısı insanlar. Her ikisi de tam bir beyefendi. Nazik, sabırlı, alçakgönüllü ve oldukça da mütevazılar. Ama oturdukları koltuğun hakkını verdiklerini söylemek abartı olur.
Özcan, Demir için daha yeni atandı, acemi diyor. Oysa kendisinin görev süresi bitmek üzere. Kaldı ki bu koltuklar, çırakların acemilik atma yeri değil, ustaların hünerlerini gösterecekleri en yüce makamlar. Yani hata kaldırmaz. Durum böyle iken Pof. Özcan hâlâ uygulanabilirliği var mı yok mu demeden, güya ortaya yeni fikirler atıyor ve aklınca MEB’i köşeye sıkıştırmaya çalışıyor.
Oysa olgunluk sınavının üniversiteye girişte uygulanamayacağını en iyi kendisinin bilmesi gerekir. Bırakın onlarca gerekçeyi sadece ve sadece eski mezunlar ne olacak onu söylesin yeter!
Bir milyon 700 bin adayın, bir milyondan fazlası eski mezun, peki şimdi bakolarya gelirse onlar ne olacak? Sil baştan lise bitirme sınavlarına mı girecekler? Ayrıca ölçme değerlendirme sistemimiz ne kadar objektif?..
Özetin özeti: Sakın temcit pilavı gibi ısıtılarak yeniden getirilen bu proje, YGS’ye yönelik iddiaları unutturmaya yönelik olmasın!..