Abbas Güçlü

Abbas Güçlü

aguclu@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı


TBMM'deki her bütçe döneminde yeniden bir durum değerlendirilmesi yapılıyor. Milli Eğitim bütçesi Plan ve Bütçe Komisyonu'nda görüşüldü. Yakında da Genel Kurul'da ele alınacak. Tartışmaların odağı geçen yıl olduğu gibi yine YÖK Başkanı Gürüz. Ocak ayında 22 üyeli YÖK'te 6 üyenin görev süresi doluyor. Hem de 5'i, 9 kişilik Yürütme Kurulu üyesi. YÖK'teki dengeler altüst olabilir. Muhtemel başkanın da yine bu dönemde YÖK üyeliğine atanacağı Ankara'da dilden dile dolaşıyor. Gürüz'ün koltuğu nasıl boşaltacağına ise henüz formül bulunmuş değil. Her ne kadar Ankara'da istenmeyen adam ilan edilse de istifayı düşünmüyor. Görevden alınmasına ise askerlerin sıcak bakmayacağı belirtiliyor. Yeni bir YÖK yasasıyla, yeni bir başlangıç, en uygulanabilir yöntem olarak gösteriliyor.

Rakamlarla eğitim

TBMM'ye yansıyan eğitime yönelik rakamlar gerçekten ilginç. Öğrenci sayısı 13 mü, 15 milyon mu derken 17 milyona çıkmış. İşte bazı sayılar:
* 250 bini okul öncesi, 10 milyonu ilköğretim, 2.5 milyonu ortaöğretim, 1.5 milyonu yükseköğretim ve 3 milyonu yaygın eğitim olmak toplam 17 milyon öğrenciye eğitim ve öğretim veriliyor.
* 8 yıllık kesintisiz zorunlu eğitimde okullaşma oranı kız öğrencilerde yüzde 89'a, erkek öğrencilerde yüzde 99'a ulaştı.
* İlköğretime giden kız öğrenci sayısı Türkiye genelinde yüzde 6 artarken, Iğdır'da yüzde 16, Şırnak'ta yüzde 23, Hakkari'de yüzde 27 arttı.
* 8 yıl için yapılan yasal kesinti ve bağışlardan üç yıl içinde 971 trilyon lira gelir sağlandı.
* Son dört yılda 156 bin öğretmenin ataması yapıldı, 73 bin derslik hizmete girdi.
* Derslik başına düşen öğrenci sayısı bir önceki yıla göre şehirlerde 61'den 53'e düştü.
* İlk ve orta dereceli okullarda halen 103 bin bilgisayar kullanılıyor.
* MEB son bir yılda 20 milyon ders kitabı bastırıp, 7 milyon 700 binini kırsal bölgelerde ücretsiz dağıttı.
* MEB bünyesinde Avrupa Birliği Eğitimini Araştırma ve Geliştirme Kurulu oluşturuldu.
* 2001 MEB bütçesi 4 katrilyon 46 trilyon lira olarak öngörüldü. Ancak bunun 3 katrilyon 171 trilyonu maaşlara gidecek...

TED ve ODTÜ farkı

TED ve ODTÜ, sadece başkentin değil Türkiye'nin de gözde eğitim kurumları. Her ikisi de üniversite kurma hazırlığı içinde. TED, yeni kampüsüne gitmeye hazırlanan kolejin Cebeci'deki merkezinde, ODTÜ de KKTC'de Güzelyurt'ta prestij üniversite açacak. Her ikisi de vakıf üniversitesi statüsünde olacak. TED ve ODTÜ ayrıca her ile bir prestij kolej açma kampanyasını da sürdürüyor. Mezunlarının desteğiyle iyi okul nasıl olur, herkese gösteriyorlar. Benzeri diğer eğitim kurumlarından da, benzeri girişimler bekliyoruz. Eğitime destek lafla değil, böylesine takdire şayan hizmetlerle olur.

Sokrates projesi

Avrupalı üniversiteli gençler, öğrenimlerinin bir yılını bir başka AB ülkesinde yapmak zorunda. Amaç ortak Avrupa kültürünü yaratmak. Masraflar özel fonlardan. Sevindirici olan, Türkiye de bu kapsama alındı. Dışişleri, Maliye ve DPT bu konuda biraz hantal. MEB ise payımıza düşeni yapmaya hazırız diyor. Bakalım öğrencilerimizin Avrupa yolu ne zaman açılacak?..


Yazara E-Posta: aguclu@milliyet.com.tr