Yurtdışına eğitim amaçlı gitmek kadar, zamanlama ve donanım da çok önemli.
Dil öğrenmek için ne kadar erken gidip gelinmeye başlanırsa o kadar iyi olur.
Eğitim için ise ne kadar geciktirilirse yan etkileri o kadar az gerçekleşir. Çünkü gençlerde taşların ve yaşın yerle yerine oturması zaman alıyor.
Liseli yıllardaki değişim programı, dil öğrenmede ve sonraki yıllarda gerçekleşecek lisans ya da yüksek lisans eğitiminde fazlasıyla yararlı oluyor. Bu yüzden, gerek lisedeyken, gerekse üniversitedeyken, öğrenci değişim programları, hep aklınızın bir köşesinde bulunsun.
Yurtdışı eğitiminde öncelik lisan eğitimi mi yoksa master veya doktora mı olmalı? Ya da farklı bir pencereden bakıldığında hangi yaş gurubundayken yurtdışına açılmak çok daha yararlı olur?
Ve çok önemli bir nokta: Yurtdışı hep yarar mı getiriyor? Götürüleri yok mu?
Olmaz olur mu diyen çok çıkacaktır. Çünkü yaşayanlar da çok iyi biliyor ki aileden uzak geçen her gün çok uzun ve çok sorunlu. Yani kazanımları kadar, zor olan yanları da var. Artılar ve eksiler, kişiden kişiye değişiyor. Sonuçları da çok uzun yıllar sonra ortaya çıkıyor...
İşte bu yüzden, yurtdışı eğitime karar verirken, her yönüyle düşünüp, özellikle de bu süreci daha önce yaşayanlardan fikir almak, doğru aracılarla yola çıkmak ve en önemlisi de doğru ülkeyi seçmek sizi olası maceralardan kurtarmış olur?..