Abdullah Karakuş

Abdullah Karakuş

akarakus@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Karadeniz’de bulunan gazın Filyos Limanı’na taşınması için denizaltına döşenecek olan boruların gelmeye başladığını belirten Bakan Dönmez, “Gemi gelince bu yılın yarılarına doğru döşemeye başlarız. Hedef 2023’te Karadeniz gazını vatandaşla buluşturmak” dedi.

Balıkesir

Enerjide dışa bağımlılığı azaltmak için neler yapılıyor? Hangi yerli kaynaklara yönelme var? Doğal gaz aramaları ve vatandaşla buluşturma aşamaları ne durumda? Nükleer santral devreye ne zaman girecek? 2022 ve 2023’in enerji hedefleri neler? Tüm bu soruların yanıtlarını İvrindi ilçesindeki Nurettin Çarmıklı Madencilik Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi açılışı için Balıkesir’e gittiğimiz Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez ile konuştum. Bakan Dönmez, “Temelde amacımız azami ölçüde yerli kaynakları vatandaşımızın hizmetine sunmak. Onun içinde tüm doğal kaynakları, yenilenebilir kaynakları sonuna kadar arayıp bulup, üreteceğiz” dedi. Karadeniz’de bulunan gazın Filyos Limanı’na taşınması için denizaltına döşenecek olan boruların gelmeye başladığını belirten Bakan Dönmez, “Hedef 2023’te Karadeniz gazını vatandaşla buluşturmak” dedi. Akkuyu’da da projenin ilerlediğini belirten Bakan Dönmez, “İlk üniteyi 2023’te devreye almaya gayret ediyoruz. Şu anda küresel anlamda enerji noktasında temiz enerji olarak adlandırılan teknolojilerden birisi oldu” vurgusu yaptı. Bakan Dönmez Milliyet’in sorularını Balıkesir’de şöyle yanıtladı:

Haberin Devamı

KARADENİZ GAZININ BORULARI GELDİ: Sakarya Gaz Sahası Geliştirme Projesi’nde boru hattı yapımında kullanılacak boruların ilk bölümü Filyos limanına geldi. Gemi de gelince bu yılın yarılarına doğru döşemeye başlarız. Hedefimiz de 2023’te o gazı vermek. Yılbaşı’nda ordaydık. Kıyı terminali ile alakalı işler devam ediyor. Önce zemin ıslahı yapılıyor. 1 milyon metrekarelik bir alandan bahsediyoruz. Sonra üst yapıya başlayacağız. Terminali tamamlayacağız.

BOR KARBÜR VE LİTYUM: Bor karbür ile ilgili olarak da 2023’ün başında fabrikayı açarız. Özellikle bor karbür savunma sanayinde yoğun kullanılan bir malzeme. Orada da fabrika inşaatı devam ediyor. Lityum üretimi ile ilgili geçtiğimiz yıl pilot üretim tesisini açmıştık. Şimdi artık seri üretimle ilgili hazırlıklarımızı yapıyoruz. Yıllık 600 ton gibi bir kapasiteye ulaşacağız. Onun da bu sene seri üretim fabrikasının temelini atacağız. Yerli batarya üretimi için kritik öneme haiz lityumu Türkiye’de üretmeye başlayacağız.

Haberin Devamı

AKDENİZ’DE ÇALIŞMALARA DEVAM: Akdeniz’de de MTA Oruç Reis’in sismik araştırmaları devam ediyor. Sismik araştırmalardan sonra değerlendirmeleri yapacağız. Filomuzu takviye ediyoruz, İnşallah bu yıl içerisinde 4. sondaj gemimiz gelmiş olacak.

DOĞAL GAZ ALTYAPI: Elektrikte, doğal gazda altyapı çalışmalarımız, yatırımlarımız devam ediyor. 81 il 644 ilçeye ulaştık doğal gazda. Bu senede yapacağımız ilçeler olacak.

NÜKLEER ENERJİ: Akkuyu’da proje ilerliyor. O da nasipse ilk üniteyi 2023’te devreye almaya gayret ediyoruz. 3 ünitenin inşaatları devam ediyor. Nükleer güç santrali projesini iyi ki başlatmışız. Şu anda küresel anlamda enerji noktasında temiz enerji olarak adlandırılan teknolojilerden birisi oldu. Diğer fosil yakıtlı santrallere göre çevre açısından daha uygunu. Görüyoruz ki Avrupa’da da nükleer güç santralleri tekrardan gündeme gelecek. Ve yeşil yatırım olarak adlandırmaya yönelik de Avrupa Birliği Komisyonları içerisinde bazı girişim ve değerlendirmelerin olduğunu biz de takip ediyoruz, görüyoruz.

Haberin Devamı

KAYNAKLARI SONUNA KADAR ARAYACAĞIZ: Bunların hepsi daha çok yerli daha çok yenilenebilir kaynakları azami ölçüde ülkemize kazandırmak için yaptığımız çalışmalardan başlıcaları. Temelde amacımız azami ölçüde yerli kaynakları vatandaşımızın hizmetine sunmak. ‘Bağımsız enerji güçlü Türkiye’ diyoruz. Onun içinde tüm doğal kaynakları, yenilenebilir kaynakları sonuna kadar arayıp bulup üreteceğiz.

Boruları döşemek beş ay sürecek

Karadeniz gazının boruları yıl ortasında döşenmeye başlanacak ve 5 ay sürecek 170 km uzunluğunda hatta 2 boru hattı olacak. Sakarya gaz sahası geliştirme projesinde yapılacaklar şöyle:

Deniz tabanında açık deniz üretim tesisi

Karada doğal gaz işleme tesisin Bu iki tesisi birbirine bağlayacak yaklaşık 170 km uzunluğunda iki boru hattı yapılması

Boru hattı yapımında kullanılacak boruların ilk bölümü Filyos limanına geldi

Boruların tamamının yaklaşık 10 ayrı seferde gelecek

Her bir boru yaklaşık 12 metre uzunluğundan Boruların taşıma işlemi Haziran 2022 sonuna kadar devam edecek

Tüm borular Filyos limanına getirildikten sonra deniz tabanına serim işlemleri başlayacak

Boru hattı döşeme işlemi yaklaşık 5 ay kadar sürecek

İnşa edilecek boru hatlarının uzunluğu karada yaklaşık 1.5 km, denizde ise yaklaşık 170 km.

Bağımsız enerji güçlü Türkiye

2023’te üretim hedefi günlük 100 bin varil

Sakarya Gaz Sahası’ndaki 405 milyar metreküplük gaz keşfinin ardından, karada üç yeni keşif daha yapıldı. Üç kuyudan elde edilecek ilave 6 bin 800 varille yurtiçi petrol üretimi 60 bin varilin üzerine çıktı. Hedef, yurt içi petrol üretimini 2023’te günlük ortalama 100 bin varil seviyesine çıkarmak.

30 kat fiyat artırımı

Madencilikte yeni dönem hedefi, maden ürünlerini yurt içinde işleyerek, katma değerini artırarak yurt dışına ihraç etme. Böylece ham maddede 1 birim olan değeri, ara üründe 8-10, üç üründe 25-30 birime kadar artıyor. 2021 yılında Cumhuriyet tarihinin rekorunu kırarak 5 milyar 930 milyon dolarlık maden ihracatı gerçekleşti. Bir önceki yıl bu rakam 4-4.5 milyar dolar civarındaydı. 2020 yılıyla kıyasladığında ise yıllık bazda yüzde 40’lık bir artış.