Abdullah Karakuş

Abdullah Karakuş

akarakus@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

İş insanları salgın döneminde ne yaptı? Yeni yol haritaları ne? Hangi sıkıntıları yaşıyorlar? İhracat hedefleri ne? İş insanları Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a hedef olarak ne söyledi?

İş insanlarının salgın dönemi ve sonrasına yönelik düşüncelerini Ankara'da yapılan genel kurulda yeniden Türkiye Genç İş İnsanları Konfederasyonu (TÜGİK) Başkanlığına seçilen Erkan Güral ile konuştuk. Salgın döneminde frene basmadıklarını, çalışmaya devam ettiklerini belirten Güral, "Gaza basmak istiyoruz. Tam kapasite çalışmayan sektörlerin tam kapasiteye çıkması ve yeni yatırımlar çok önemli. İş dünyasının gözünün daha uzak pazarlarda olduğunu hep görüyorum. Bu şekilde ihracatımızı artıracağız" diyor. Güral Milliyet'in sorularını şöyle yanıtladı:

Haberin Devamı

TEDBİRLERLE AŞIYORUZ:

Frene basmadık, çalışmaya devam ediyoruz. Biz bu dönemlere fevkalade dönemler diyoruz. Bu dönemler bir takım tedbirler alınarak aşılabiliyor. Pandeminin ilk başlangıcında dünya bir şaşkınlık yaşadı. Ancak belirli bir süre nasıl yaşayacağımızı ve çalışacağımızı öğrenme fırsatını bulduk. Bir takım tedbirler aldık. Almış olduğumuz tedbirler çerçevesinde biraz tedirgin de olsak yaşamımıza ve çalışmaya devam ettik. Aşının bulunması dünyada yeni bir milat oldu. Aşı ile beraber hepimiz morallendik, güçlendik. O korkuları üzerimizden attık. Tekrar eski seyrimize döndük diye düşünüyorum. Hayatımızda bazı kısıtlamalar hala oluyor ancak korkusuz bir yaşam bizlere güç, kuvvet verdi, moral verdi.

ÜRETİMDE AKSAMALAR OLDU:

Üretimde bir takım aksamalar oldu. Bu aksamalar doğal olarak arz talep dengesizliğine, o da fiyatların yükselmesine ve enflasyona sebep verdi. Bu kötü sonuçlardan bir tanesiydi. Adı üstünde pandemi. Dünyada yaşanan bir sorun. Bir kaç ay içinde biteceğine yönelik söylemler var. Umuyorum bu söylenenler gerçekleşir ve eski yaşamımıza dünya olarak insanlık olarak döneriz.

GAZA BASMAK İSTİYORUZ:

Frene basmadık, gaza basmak istiyoruz. Şartlar uygun olursa. Şu anda en önemli sorunlardan bir tanesi finansmana erişim. Bankalardaki faiz oranlarının yüksekliği yatırıma girmek isteyen, yatırım planlayan sanayicilerin biraz önünü kapatıyor. Fakat tabii bu bir realite, realiteye de uymak zorundayız. Biraz öz sermaye, biraz banka desteği ile bu yatırımların yapılması için planlar devam ediyor. Ancak çok kolay olmuyor. Tabii finansmana erişim problemi olduğu sürece de bu yatırımların eski hızına erişmesi şu anda çok mümkün gözükmüyor. O yüzden planlı, programlı, dikkatli iyi hesap yaparak yeni yatırımlara girmemiz lazım. Çok güzel bir atasözü vardır: Ayağımızı yorganımıza göre uzatacağız. Ama hayal ve hedeflerimizi her zaman canlı tutacağız.

Haberin Devamı

‘Frene basmadık ihracatımızı artıracağız’

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın da katıldığı genel kurulda yeniden TÜGİK'e genel başkan seçilen Erkan Güral ile salgın ve sonrasını, üretimi, yatırımı, ekonomiyi, ihracatı ve iş insanlarının yeni yol haritasını konuştuk.

Yeni hedef 300 milyar dolar

İhracat olarak yeni hedefimiz 300 milyar dolar. Bu düşüncemizi, hedefimizi Cumhurbaşkanımız huzurunda ilettik. Bu mümkün olabilir. Özellikle kurların böyle yüksek seyretmesi zaten herkesi ihracata yöneltti. İhracatın bu kadar canlı olduğu bir dönemi hiç yaşamadım, görmedim. Şu anda herkes ihracata hedeflenmiş vaziyette. 300 olmaz 280 olur. Ancak biz hedefi böyle koyduk. Türk iş dünyası olarak bunu gerçekleştirebileceğimizi düşünüyorum. Bizim başladığımız bir yatırım proğramımız vardı. Birinci bölümü tamamlamak üzereyiz. Bir bitince ikinci için şartlara bakacağız.

Haberin Devamı

‘Ticaret peşine döndü’

Ticaret canlı, tüm sektörler tam kapasite çalışıyor. Doğal gaz kısıtlaması dışındakileri söylüyorum. O da geçici. O da geçince tam kapasiteye çıkacaktır. Pandemi dönemindeki duraklama şu anda talep patlaması yarattığı için tüm sektörler tam kapasite çalışıyor. Şu anda satışla ilgili herhangi bir şey yok. Ancak tabii fiyatlandırma oluşturmakta bir takım sorunlar oluyor. Artan elektrik doğal gaz vb fiyatları. Ticaret çoğunlukla şu anda peşine dönmüş durumda. Eskiden 90 - 120 günler konuşulurdu ancak maalesef şu anda o vadeli satışları çok konuşmak mümkün olmuyor. Maliyetlerin günlük artma ihtimali hepimizi buna yöneltti. Ama ben bunun geçeceğine inanıyorum. Bunun bir kırılganlık noktası olacaktır.

HERKESİN B PLANI OLMALI: Geleceğe yönelik çok umutluyum. Her zaman için umutluyum. Öyle olmak zorundayım. Çalışmaya devam edeceğiz. Bizim her zaman cebimizde bir B planı olması gerektiğini hep söylerim. Herkesin bir B planı olmalı. Hiç bir zaman için seyir aynı noktada olmuyor. İnişler çıkışlar olabiliyor. İş dünyasının zaten kuralı bu. Bunu yerine getirenler ve uygulayabilenler ayakta kalıyorlar. Bu tecrübe, bilgi ve yönetim becerisine sahip değilseniz maalesef oyundan çıkmak zorunda kalıyorsunuz. Sizin yerinize başkası giriyor. O yüzden yeni dünyanın kurallarına uymalı ve bunu en iyi şekilde yapmak için yeni dünya düzeni içerisine adapte edebilmeliyiz.

HEDEF NASIL TUTACAK?: En kolayı tam kapasite çalışmayan sektörlerin tam kapasiteye çıkarılması. Yeni yatırım yapılması da son derece önemli. Bu iki faktörün devreye girmesi ve ihracat kültürümüzün Türk iş dünyasında daha da artırılması. İş dünyası buna daha yatkın, yakın. İş dünyasının gözünün daha uzak pazarlarda olduğunu hep duyuyorum, görüyorum, tanıklık ediyorum. Bu şekilde ihracatımızı artıracağız. Öncelikle eksik çalışanların tam kapasiteye çıkması ve yeni yatırımların olması.

İlk madde daha kolay ve elimizin altında.