Abdullah Karakuş

Abdullah Karakuş

akarakus@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Birleşik Arap Emirlikleri, İsrail ve son olarak da Suudi Arabistan ile temaslar başladı. Sırada Mısır var. Türkiye’nin bu temasları bölgede dengeleri değiştirecek gibi gözüküyor. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın geçtiğimiz günlerdeki Suudi Arabistan gezisine katıldım. Arabistan’da çok sıcak karşılanan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kral Selman bin Abdülaziz el-Suudhem ve Veliaht Prens Muhammed Bin Selman’la bir araya geldi.

En son 2017 yılında Arabistan’ı ziyaret eden Erdoğan ile Suudi yönetimi arasındaki ana gündem maddeleri ikili ve ekonomik ilişkilerin geliştirilmesi ile bölgesel konular oldu.

Haberin Devamı

Bir süredir Arabistan ile ilişkilerde soğukluk yaşanıyordu. Ziyarette ilişkilerin geliştirilmesi için atılabilecek ortak adımlar masaya yatırıldı. Geziye 7 bakan katıldı. Hazine, Ticaret ve Turizm Bakanları da heyetteydi.

MİT Başkanı Hakan Fidan’ın da katıldığı gezide önemli konulardan biri de bölgenin güvenliği ve istikrarıydı.

Güvenlik konularının ele alındığı görüşmelerde Cumhurbaşkanı Erdoğan, Körfez bölgesinin güvenliğini Türkiye’nin güvenliğinden   ayrı görmediğini vurguladı.

Ortak çıkarlar ve bölgenin istikrarı için ilişkilerin karşılıklı saygı ve güven temelinde geliştirilmesi hususundaki ortak irade ortaya konuldu.

Arabistan ziyaretindeki önemli konu başlıklarından bazıları da şunlar:

- Gümrüklerdeki sıkıntıların giderilmesi

- Yatırımların teşvik edilmesi

- Türk müteahhitlere yeni projeler

- Savunma sanayiinde ortak projeler

- Arabistan’daki Türk vatandaşlarının ve şirketlerinin sorunları

- İki ülke iş adamlarını ve yatırımcılarını bir araya getirecek organizasyonlar

- Turizmin teşvik edilmesi.

Roketler nereden geliyor?

Ukrayna-Rusya savaşındaki arabuluculuk çalışmalarında Türkiye üzerine düşeni yaptı. Ama batı ülkeleri ve ABD savaşın bitmesini istemediği için bu çatışma biraz daha sürecek gibi gözüküyor.

ABD ve bazı batı ülkelerinin aynı tutumunu Suriye ve Irak’ta da görüyoruz. Türkiye o bölgede huzur ve istikrar istiyor batı ülkeleri terör örgütlerini destekliyor.

Türkiye bölgedeki teröristlerle büyük mücadele içinde. Ancak oradaki teröristlerin kullandığı roketler ise dikkat çekici. ABD maalesef hâlâ terör örgütlerine silah vermeye devam ediyor.

Haberin Devamı

Nereye kadar silah vermeye devam edecek bilinmez ama Türkiye terör örgütlerinin kökünü kazımak konusunda çok kararlı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan Arabistan dönüşü isim vermeden ABD’yi sert şekilde eleştirmiş ve “dünyada güçlü ülkelerden biri, tüm emperyal amaçlarını Suriye’de de kullandı, Irak’ta da kullandı. Yanına yine aynı şekilde Avrupa’dan bir veya iki tane ülkeyi çekmek suretiyle buralara tırlarla dolu araç gereçler gönderdiler. Bunu bölgelerdeki terör örgütlerine verdiler. Bunlara biz eyvallah etmedik, etmeyeceğiz” demişti.

Şanlıurfa’da turizm artıyor

Geçtiğimiz günlerde Şanlıurfa’daydım. Salgın sonrası çok değişmiş gördüm Urfa’yı. Yeşil alanlar artmış, turizme yönelik yeni yatırımlar yapılmış.

Göbeklitepe, Harran, Balıklıgöl, Halfeti... Urfa’da gezilecek yer çok. İl bir çok gizem ve sırları barındırıyor. Peygamberler şehri.

Urfa mutfağı ise ayrı bir tad. Birecik’te patlıcan kebabı yemeden gelmeyin. Birecik Belediye Başkan Yardımcısı Reşat Uzun patlıcanlarının Türkiye’de tek ve özel olduğunu dile getiriyor.

Haberin Devamı

Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Zeynel Abidin Beyazgül ise Urfa’da turizmin günden güne arttığını söylüyor. Antep ile Urfa arasında büyük rekabet var. Otellerin dolmaya başladığını belirten Beyazgül, Antep’i de turist sayısında geçtiklerini dile getiriyor.

Esnaf ise uçak seferlerinin artırılmasını talep ediyor. Yetkililere duyurulur...