Ali Eyüboğlu

Ali Eyüboğlu

aeyuboglu@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

1983’te Zeki Müren, “Gitme Sana Muhtacım” şarkısını o yılın Türkiye Güzeli Neşe Erberk’le dans ederek söylerken, Halit Abi de çekimin sürprizini yapıp, Ajda Pekkan’ı dansa kaldırdığında pist ünlülerle dolmuştu. Medya gerçek bir “İstanbul Beyefendisi”ni yitirdi...

O, Türk televizyon tarihindeki birçok “ilk”e imza atan sunucuydu...

Dört Olimpiyat ve birçok uluslararası müsabakayı, TRT’nin tek tabanca olduğu yıllarda Türkiye hep onun anlatımıyla dinledi...

FIFA Dünya Kupası’nı televizyondan ilk sunan da oydu, 10 FIFA Dünya Kupası finalini radyo ve televizyondan anlatan da...

Haberin Devamı

Anlattığı Dünya Kupaları’ndan bir kısmını, Papa ve Pele’yle yaptığı röportajı kaçırmış olabilirim ama TRT’de yıllarca sunduğu kültür-sanat ve müzik eğlence programlarını izleme, tanışma ve sohbet etme şansım oldu.

Bugün son yolculuğuna uğurlayacağımız Halit Kıvanç’la tanışmamızın üzerinden 39 yıl geçti, ama o gün, dün gibi hâlâ hafızamda…

En ünlü en üretken en saygın sunucuydu

Zeki Müren’e nispet!

1983 yılı aralık ayının son günleriydi... Pera Palas Oteli’nde TRT’nin 1984 yılbaşı gecesinde yayınlayacağı eğlence programının çekimleri vardı... Ajda Pekkan’dan Zeki Müren’e, Altan Erbulak’tan Sezen Aksu’ya, Sibel Egemen’den Füsun Önal’a, Belkıs Akkale’den Selami Şahin’e, o dönemin birçok ünlüsünün katılacağı çekimlere giderken, 36 pozluk üç kutu film almıştım yanıma...

Zeki Müren, “Gitme Sana Muhtacım” şarkısını o yılın Türkiye Güzeli Neşe Erberk’le dans ederek söylerken, Halit Abi de çekimin sürprizini yapıp, Ajda Pekkan’ı dansa kaldırdığında pist ünlülerle dolmuş, yanımdaki üç filmi bitirince hayatımda ilk kez meslektaşlarımdan borç film istemiştim. O yüzden her karşılaştığımızda Halit Abi’ye, “Beni borçlandıran tek ünlü
sensin” diye takılırdım.

En ünlü en üretken en saygın sunucuydu

En ünlü en üretken en saygın sunucuydu

TRT’nin 1984 yılbaşı çekiminde Zeki Müren, Neşe Erberk ile Halit Kıvanç da Ajda Pekkan ile dans etmişti. Zeki Müren, Ajda Pekkan ile dans ederken de Halit Kıvanç onları alkışlamıştı.

Çocukların ‘Abi’siydi

Halit Kıvanç, her yıl TRT’nin naklen yayınladığı 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlamalarının vazgeçilmez sunucusuydu. 23 Nisan’ı 16 yıl o sundu, bu sayede çocukların ve yeni kuşakların da ‘Halit Abi’si oldu.

Haberin Devamı

Halit Kıvanç yıllarca, çok özel geceler, konserler ve defilelerin de aranan sunucusuydu.

2005’te meslekteki 50’nci yılını bir jübileyle kutlayan, yıllarca NTV, NTV Radyo ve FB TV’de programlar yapan Halit Kıvanç, anılarını ve kendini anlatan birçok kitap yazdı:

“Ve Allah Gazeteciyi Yarattı”, “Kazulet Hanımın Minisi” (Altan Erbulak’la), “Mikrofonunu Kordonuna Göre Uzat”, “Beckenbauer Futbol Okulu” (çeviri), “Gülmece Güldürmece”, “Ve Karşınızda Halit Kıvanç”, “Gelin Yarışalım ile Halit Kıvanç Anlatıyor Üç Yüz Otuz Üç Fıkra”, “Gol Diye Diye”, “Hadi Anlat Bakalım Anılar 1”, “Bulutlarla Yarışan Kadın, Halit Kıvanç, Sabiha Gökçen’le Söyleşiyor”, “Çok Affedersiniz Ama...”, “Telesafir Bizde TV Böyle Başladı”, “Kupaların Kupası Dünya Kupası, 1930’dan 2002’ye”,
“Futbol! Bir Aşk...” ve “Ağlama Palyaço Makyajın Bozulur”…

Onu anlatan kitap

16 kitap yazan, üç plak çıkaran, radyo-televizyon sunucusu ve gazeteci Halit Abi’nin bu çok yönlü kişiliğini en iyi anlatan Aydın Engin’in hakkında yazdığı kitap ve adı oldu: “Bir Koltukta Kaç Karpuz:
Halit Kıvanç Kitabı.”

Haberin Devamı

Halit Abi, Milliyet’in haftalık televizyon dergileri Oscar TV ve Milliyet Televizyon’un sıkı takipçilerinden biriydi... Milliyet Televizyon’da veya Oscar TV’de beğendiği bir konu, bir söyleşi gördüğünde telefon açıp, tebrik etmeyi ihmal etmezdi...

Bazen önerilerde bulunur, bunu yaptığımızda da, telefon açıp, “Elinize sağlık, çok güzel oldu” derdi...

İsteklerinin hiçbiri kendi adına değil, televizyon dünyası içindi...

Televizyon dünyası ve medya gerçek bir “Üstad” ve “Usta”sının yanı sıra gerçek bir “İstanbul Beyefendisi”ni yitirdi.

Mekanı cennet olsun, ailesinin ve sevenlerinin başı sağ olsun.

Milliyet’te yıllarca görev yaptı

En ünlü en üretken en saygın sunucuydu

Önceki gün kaybettiğimiz duayen gazeteci, televizyon - radyo sunucusu ve spor spikeri Halit Kıvanç (97), Milliyet Gazetesi’nde yıllarca çalışmıştı. Milliyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Abdi İpekçi’nin sağ kolu olan Halit Kıvanç, 60’lı yılların ikinci yarısında Altan Erbulak ile birlikte Milliyet’te “Pazarlık” köşesini hazırlamıştı.

Usta kalem renkli yazılarıyla, Altan Erbulak ise çizgileriyle her pazar Milliyet okurlarının evlerine konuk olmuştu. Milliyet’te yöneticilik de yapan Kıvanç, yazılarıyla spor sayfalarına da büyük değer katmıştı.

En ünlü en üretken en saygın sunucuydu

Bugün uğurluyoruz

Halit Kıvanç’ın vefatını Twitter hesabından duyuran oğlu, gazeteci - yazar, belgesel sinemacı Ümit Kıvanç, cenaze töreninin de bugün yapılacağını açıkladı. Ümit Kıvanç, “Halit Kıvanç’ı kaybettik. Bizimle birlikte sevenlerinin de başı sağolsun. Cenaze 27 Ekim Perşembe günü, öğle namazından sonra Zincirlikuyu Mezarlığı içindeki camiden kalkacak, aynı mezarlığa defnedilecek” dedi.

‘En büyük mutluluğum işim ve evliliğim’

En ünlü en üretken en saygın sunucuydu

1955’te Bülbin Kıvanç ile evlenen Halit Kıvanç, “En büyük mutluluğunuz nedir?” sorusunu şöyle yanıtlamıştı: “İşim, evliliğim... Karım eczacı. Babası çok kıymetli bir öğretmendi. Birçok konuda karımla aynı şeyleri seviyor değiliz ama hiçbir zaman birimizin daha az sevdiğini öteki daha az sevmiş değildir. En azından onun kadar sever görünürüz. Mesela eşimin futbola ve spora ilgisi yoktu. Ama benimle birlikteyken o da memnun olurdu. Başarılı işler yapmamda karımın kültürüyle ve sabrıyla çok büyük rolü var.”

‘Altın Ayaklar’da tören

En ünlü en üretken en saygın sunucuydu

Halit Kıvanç, Eskişehir’de Türk futbolunun unutulmaz isimlerinin ayak ve el izleriyle ölümsüzleştirildiği “Altın Ayaklar” sergisinde de anıldı.