Ali Eyüboğlu

Ali Eyüboğlu

aeyuboglu@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Kenan İmirzalıoğlu’nun konuk olduğu Ahmet Mümtaz Taylan’ın ‘Empati’ programında anlattıklarının çoğu haber oldu medyada... Programda oyuncunun anlattığı, ama haber olmayan bir konu, insanoğlunun gelecek planlarıyla gerçekleşen arasındaki büyük farkı göstermesi adına ilginçti.

Kenan İmirzalıoğlu nasıl ters köşe oldu

Taylan’ın, “Oyunculuk çocukluk hayalin miydi? Oyuncu olmak isteseydin baban kızar mıydı?” sorusu üzerine İmirzalıoğlu, önce adının nereden geldiğini anlatarak, yanıt verdi.

Babasının çok sevdiği oyuncu Kenan Pars’ın ismini kendisine verdiğini açıklayan İmirzalıoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

Haberin Devamı

“Çocukken oyunculuk diye bir şey aklımda yoktu. Hatta üniversitede matematik okurken bile yoktu. Şöyle bir anım var, matematikte (Yıldız Teknik Üniversitesi) okurken Levent adında bir arkadaşım vardı. Sinemaya, tiyatroya çok düşkündü, giderdi, izlerdi.

Pera Sanat açılmıştı, orada yönetmenlik dersleri almayı düşünüyordu. Levent’e, ‘Oğlum biz analitikçi insanlarız, ne işin var orada? Biz matematiğe geldik’ dedim. Bunları söylediğim Levent hâlâ matematik öğretmeni, ben ise oyuncu oldum!”

Kişinin geleceğine dair yaptığı planlarla gerçekleşen arasındaki farkın sebebine ister ‘alın yazısı’ deyin ister ‘kader’, sonuç ortada...

Matematikçi olmayı planlayanı oyuncu, yönetmenlik isteyeni matematik öğretmeni olarak sürdürür yaşamını...

Bağışçı sanatçılar için iki vakıf ne yapıyor?

Zeki Müren, Safiye Ayla ve Seyfi Dursunoğlu’nun, tüm mal varlıklarını bağışladığı vakıfların sanatçıların isimlerini yeni nesillere tanıtma adına ciddi etkinlikler yapmamasının altında yatanlar üstüne bir yazı yazmıştım perşembe günü...

Sanatçıların vasiyetnamelerinde, isimlerini yaşatmak adına her yıl ulusal çapta bir etkinlik yapmak gibi bir şart koymadığı için vakıf yönetimlerinin kendilerince bir şeyler yaptığına dikkat çeken bir yazıydı bu...

‘Vasiyetnamelerde unutulan detay’ başlıklı yazım üzerine Mehmetçik Vakfı ve Türk Eğitim Vakfı’nın genel müdürleri aradı.

Kenan İmirzalıoğlu nasıl ters köşe oldu

TEV Genel Müdürü Banu Taşkın, bağışçı sanatçıların anıları ve mirasını yaşatmak için yaptıklarını anlattı:

Haberin Devamı

Mehmetçik Vakfı’yla ortaklaşa Zeki Müren adına gençlere eğitim desteği.

Mehmetçik ailelerine yardım.

Zeki Müren’in ölüm yıl dönümü olan her 24 Eylül’de Mehmetçik Vakfı’yla birlikte Bodrum ve Bursa’da sanatçının anılması, Zeki Müren Sanat Müzesi’nde halka açık mevlit okutulması ve Bodrum Antik Tiyatro’da ücretsiz Zeki Müren konseri...

TEV’in Safiye Ayla için yaptıkları:

Safiye Ayla’nın bağışıyla burs verilen öğrencilerle birlikte her yıl sanatçının mezarı başında anma töreni.

Sanatçının 20’nci ölüm yıl dönümünde (2019) Safiye Ayla’nın evinde özel koleksiyonunun yer aldığı bir sergiyle anma.

Yazımda adı geçmiyordu, ama TEV’in genel müdürü, Ferdi Özbeğen için de her yıl mezarı başında anma töreni düzenlediklerini vurguladı.

Mehmetçik Vakfı Genel Müdürü emekli Tuğgeneral Engin Durak, Zeki Müren’in servetini bölüştürdüğü TEV’le ortak hareket ettikleri için aynı şeyleri anlattı ve ekledi:

“İki yıl pandemi ve ardından gelen deprem nedeniyle etkinliklerimizin çoğunu yapamadık, ama TEV’le ortaklaşa değerli sanatçımızın adını ve anılarını yaşatacak Zeki Müren filmi üzerindeki çalışmalarımız sürüyor.”

Haberin Devamı

Bunlar elbette ki güzel, ama çekilmesi düşünülen Zeki Müren filmi dışında hiçbiri o sanatçıları yeni nesillere tanıtma için yeterli değil.

Zeki Müren ve Safiye Ayla adına her yıl ulusal düzeyde bir yarışma, ödül veya festival gibi etkinliklerle ancak mümkün olur bu.

GÜNÜN SÖZÜ

“İnsan için en zor olan şey, her gün insan kalmaktır.” (Cengiz Aytmatov)