Ali Nail Kubalı

Ali Nail Kubalı

ankubali@gmail.com

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

DEĞERLİ okurlarım, Cumhuriyet Halk Partisi nihayet “adil, dürüst, çağdaş, kalkınmış” özetle “çağı yakalamış” bir Türkiye arzu edenlerin beklentilerine cevap vermeye başladı. Bu gelişme ülkesini seven herkes için mutluluk vermelidir. Çünkü, güçlü ve bir gün iktidara geldiğinde ülkeyi iyi yönetmek için projeleri olduğuna toplumun inanacağı bir muhalefet demokrasinin sigortasıdır.
Böyle bir muhalefetten yoksun ülkeler despotlar tarafından yönetilmektedir. Ancak, Tunus’ta başlayan, Mısır’da devam eden ve Ortadoğu’nun tüm despotlarını hedef alan özgürlük ateşi Tarih’e bu despotların döneminin kapandığını haykırmaktadır. Birleşmiş Milletler’in Libya ile ilgili olarak aldığı son karar bu anlamda bir milattir.
CHP’nin birer birer açıklamaya başladığı projeleri ben de makul ve uygulanabilir projeler olarak görüyorum. Beğendiğim üç proje üzerinde kısaca durmak istiyorum:

Aile sigortası
1) Aile Sigortası çağdaş sosyal demokrasi anlayışının bir ürünüdür. Çağdaş anlayışa göre devletin üretim yapması ancak bir son çare, ve istisna olarak düşünülebilir. Devletin görevi toplumda hiç kimsenin temel gereksinmelerini karşılayamayacak bir yoksulluk çukuruna düşmemesini sağlamaktır. Devlet bu anlamda aynen trapez sporunda olduğu gibi toplumu güvenlik ağları ile donatır. Eğitimde fırsat eşitliği, istihdamda fırsat eşitliği dahil alınacak bir çok önlem yanında aile sigortası da bu anlamda temel bir yöntemdir. Ben böyle bir sigorta için CHP’nin yaptığı kaynak gereksinmesi hesaplarını makul ve uygulanabilir buldum.

Bedelli askerlik
2) CHP’nin “bedelli askerlik” teklifi de iyi düşünülmüş bir teklif görüntüsünde. Bedelli askerliğin en büyük sakıncası olan “varlıklıların askerlik yapmaktan kurtulması” sakıncasını ortadan kaldırıyor. Ayrıca askerlik görevinin gençlerin çalışma yaşamlarını aksatmadan, milli geliri olumsuz etkilemeden yapılmasını da sağlayacak bir sistem içeriyor. Üniversite öğrencilerinin tatil dönemlerinde askerliklerini tamamlamaları, ABD’de çok uzun yıllardır uygulanan bir yöntemdir. ROTC olarak kısaltılmış olan Yedek Subay Eğitim Grubu’nun (Reserve Officers Training Corps) üniformalı öğrencileri Amerikan üniversiteleri kampuslarında senelerdir görülen alışılmış bir görüntüdür. “Yaz tatilinde askerlik olurmuymuş” diye gülüp geçmemeliyiz!

Gençlerin istihdamı
2) “Gençe Artı” projesi de gençlere yönelik, onları daha kolay istihdam edilebilir yapmak için hazırlanmış bir proje. Proje gerçekten de üniversite bitirmeye yaklaşan her gencin en önemli kabusuna el atıyor:
Mezuniyetten sonra iş bulabilmek! CHP projenin amacının, gençlerin,”kişisel gelişimlerine katkıda bulunmak, yeni bir çevre edinmelerini sağlamak,alışma hayatına hazırlanmak için yol göstermek ve özgüvenlerini tazelemek” olduğunu söylüyor. Aslında bu projenin ikinci ayağı da gençlerin iş sahaları açmalarına destek vermek olmalı. Bu gün Türkiye’de ve dünya’da çok az sermaye ile gerçekleştirilebillen, internet bazlı ve çoğunlukla 20’li yaşlardaki gençlerin başarılı olduğu yeni yatırım alanları var. Gençler sadece “iş arayan” değil “iş yaratan” da olmalıdırlar!
Ben umut ediyorum ki “Halk Partisi” üretmekte olduğu projelerle “Halkın Partisi” de olur. Bu CHP’yi ciddi bir iktidar adayı yapabilir, değerli okurlarım!