Ali Nail Kubalı

Ali Nail Kubalı

ankubali@gmail.com

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Değerli okurlarım geçen Cumartesi başladığım, Pakistanlı düşünür ve köşe yazarı Dr. Ferruh Salim‘in makalesini irdelemeye devam ediyorum. Dr. Salim gelişmiş ülkelerle Müslüman dünyasının eğitim farkını fevkalade çarpıcı örneklerle ortaya koyuyor. Yazar’a göre dünyada 1 milyar 476 milyon Müslüman var. Dünyada her beş kişiden biri müslüman. Her Hindu’ya karşılık iki, her Yahudi’ye karşılık yüz Müslüman var. Yazar soruyor, buna rağmen Müslümanlar neden bu denli güçsüz?
Verdiği cevaplar şöyle: İslam Ülkeleri Organizasyonunda 57 ülke ve bu ülkelerin tamamında 500 üniversite var. Yuvarlak hesap her 3 milyon kişiye bir üniversite. Amerika’da 5,758 üniversite var (her 57 bin kişiye bir üniversite). Şangay JiaTong Üniversitesi 2004 yılında dünya üniversitelerini akademik başarı açısından sıralamaya tabi tutuyor ve tek bir Müslüman ülke üniversitesi ilk 500 arasına giremiyor.
Yazara göre Hıristiyan dünyasında okur yazarlık oranı yüzde 90 ve Hıristiyan ülkelerden yüzde 15’inde nüfusun yüzde 100’ü okur yazar. İslam ülkelerinde okur yazarlık oranı yüzde 40 ve bu oranın yüzde 100 olduğu tek bir Müslüman ülke yok. Hıristiyan ülkelerde okur yazar nüfusun yüzde 98’i ilk okul mezunu iken bu oran İslam ülkelerinde yüzde 50’nin altında. Hıristiyan ülkelerinde okur yazar nüfusun yüzde 40’ı üniversiteye devam etmişken İslam ülkelerinde bu oran yüzde 2’yi geçemiyor.
İslam ülkelerinde her bir milyon kişiye 230 bilim adamı düşüyor. Amerika’da bir milyon kişiye düşen bilim adamı sayısı 4 bin. Japonya’da 5 bin! İslam ülkeleri gayri safi milli hasılalarının yüzde 0,2’sini araştırma ve geliştirmeye harcıyor. Gelişmiş ülkelerde bu oran yüzde 5.
İhracat içindeki yüksek teknoloji ürünlerinin payı Suudi Arabistan, Kuveyt, Fas ve Cezayir’de yüzde 0,3, Pakistan’da yüzde 1. Singapur’da bu rakkam yüzde 58!
İslam Ülkeleri Organizasyonunun 57 üyesinin toplam gayrı safi milli hasılası 2 trilyon dolar. Amerika’nın tek başına GSMH’sı 12 trilyon dolar. Çin’inki 8 trilyon dolar, Japonya 3,8, Almanya 2,4 trilyon dolar (hepsi satınalma gücü paritesi ile).
Yazarın verdiği örnekler uzayıp gidiyor. Ancak sonuçta “Neden İslam ülkeleri bu denli güçsüz?” sorusuna verdiği cevaplar şöyle:
- Yeterli bilgi üretemiyoruz.
- Ürettiğimiz bilgiyi nüfusa ulaştıramıyoruz, yayamıyoruz.
- Ürettiğimiz bilgiyi uygulamalı olarak kullanamıyoruz.
- Gelecek ise bilgi temelli toplumların olacak.
Sonuçta İslam dünyasının neden güçsüz olduğunun cevabı Dr. Ferruh Salim’e göre:
EĞİTİM YETERSİZLİĞİ!
Ziya Paşa (1825-1880) boşuna yazmamış:
“Diyar-ı Küfr’ü gezdim beldeler Kaşaneler Gördüm
Dolaştım Mülk-ü İslam’ı hep viraneler gördüm.”
Eğitim, bu gerçekten yürek burkucu durumu düzeltmenin en etkili, hatta tek yöntemi değerli okurlarım!