Ali Nail Kubalı

Ali Nail Kubalı

ankubali@gmail.com

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

DEĞERLİ okurlarım, Milli Eğitim Bakanlğı önemli bir karar aldı, 12 yıllık ilk ve orta öğrenim sonunda mezun olanlar doğru dürüst yabancı dil konuşsun, yazsın ve okusun istiyorlar. Bu projeyi sevinçle karşıladım.
Öyle bir eğitim sistemi, öyle bir öğretim araç ve gereçleri düşünün ki bu sistem altında çalışan öğretmenler yedi yıl öğrencilere lisan öğretmeye çabalıyor. Bu konuda binlerce, on binlerce öğretmene maaş ödeniyor, milyarlarca liralık kitap, araç, gereç bastırıyor. Öğrencilerin ulusal düzeyde milyonlarca saat eğitim zamanı harcanıyor... Ama mezun olan öğrenciler okudukları yabancı dilde bir tek cümle kuramıyor, konuşamıyor, yazamıyor, anlamıyor!
Liselerdeki bazı İngilizce hocalarını, altını çizerek bazı diyorum, İngilizcesini de görme fırsatım oluyor. Bu öğretmenler de hatasız cümleler kuramıyorlar, konuştukları İngilizce aksan bozuklukları nedeni ile anlaşılamıyor, düşüncelerini de İngilizce olarak doğru bir ifadeyle anlatamıyorlar. Sistem onlara İngilizceyi olması gerrektiği gibi öğretememiş. Aynı sistemle öğrencilerine ingilizce öğretmeleri de mümkün olmuyor.
Bu yeni proje ile Milli Eğitim Bakanlığı her yıl yurt dışından 10.000 öğretmen getirmeye karar vermiş. Bunlar kendi anadillerini öğretmek için gelecek sertifikalı öğretmenler olacakmış. Ayrıca bir o kadar Türk öğretmen de yurt dışında başarılı Lisan eğitim sistemlerinde kurs göreceklermiş. Bence Milli Eğitim Bakanlığı’nın bu projesinin başarı şansı var. Yeterki, kitabı, kullandığı eğitim araçları dahil sistemin bütününü ele alsın.
Ancak televizyonlarda, radyolarda izliyorum, yabancı dil öğretmenlerimiz, eğitim sendikacılarımız bu projenin eksikliklerini vurguluyor, neden işlemiyeceğini söyleyip karşı cıkıyorlar. Bakanlık yepyeni bir yabancı dil eğitimi sisteme geçmek istiyor. Mevcut sistemin işlemediği apaçık ortada. Gelecek yabancı öğretmenlerin Türk öğretmenlerle birlikte çalışacağı, onların yerini almayacağı söyleniyor. Ama gene de bu yeni uygulamaya şiddetle karşı çıkılıyor.
Halbuki, Danimarka, Hollanda, İsveç, Norveç gibi birçok ülkede liseden mezun olmuş herkes en az bir yabancı dili anlıyor, konuşuyor ve yazıyor. Bizde neden olmasın?
Öğretmenlerimiz, “Ne yapalım sistem yanlış, bizde hata yok!” diyemezler. Özlük haklarımız verilmediği, atanmalarımız çıkmadığı, yaşamın zor olduğu bölgelere gereğinden fazla bırakıldığımız zaman kıyametleri ayağa kaldırıyoruz. Biz köşe yazarlarını mektuba boğuyoruz. Bunaltıyoruz.
O zaman sormak gerekir: Bunca yıldır, “Biz 7 yıl boyunca yabancı dil öğretirmiş gibi yaparak ülkenin kaynaklarını, öğrencilerimizinn zamanlarını harcıyoruz!” diye bir gün olsun herhangi bir eylem yapmayı neden düşünmedik? Neden köşe yazarlarına, gazetelere mektuplar gönderip sokaklara dökülmedik?
Şimdi bu güne kadar bizim yapamadığımız, yabancı hocalarla birlikte ve yeni bir öğretim sistemi uygulanarak yapılmaya çalışılacak! Tüm yabancı dil öğretmenlerimiz, dilerim hem bu projenin başarılı olması için hem de gidilecek yurt dışı kurslarından ve gelecek öğretmenlerden yararlanmak için gönülden çaba harcarlar, değerli okurlarım.