Ali Nail Kubalı

Ali Nail Kubalı

ankubali@gmail.com

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

GEÇEN pazar günü Milliyet Gazetesi’nin 14’üncü sayfasında bir haber vardı. “Balyoz” davasında, emekli orgeneral Çetin Doğan’ın duruşması ile ilgili. Haber 14’üncü sayfada bile manşet olamamıştı. Ama bu davaların ne hale geldiğini göstermesi bakımından fevkalade önemli idi.
Haberde iki olay vardı. Olaylar biraz karmaşık, ancak dikkatle izlendiğinde resim berraklaşıyor. Sade o resim değil, bu davalarda mahkemeye sunulan deliller ve onlara temel teşkil eden araştırmaların nasıl hazırlandığı da aydınlanıyor. Bu anlatacaklarımı dikkatle izlemenizi rica ediyorum. Haberi özetleyerek naklediyorum.
Birinci olay: İddianameye göre balyoz hareketini hazırlayanlar devleti ele geçirdiklerinde bazı dernekleri kapatacaklar. Gene iddianameye göre bu derneklerin listesi 11 numaralı CD’de yer alıyor. TÜBİTAK’ın verdiği bilirkişi raporuna göre de 11 no’lu CD 27 Aralk 2002’de Kubilay Akta tarafından oluşturuluyor, içindeki en son bilgi ise 24 Şubat 2003’te Süha Tanyeri tarafından kaydediliyor.
Bu CD’de, kapatılacak dernekler listesinde yer alan bir dernek de 27’nci sıradaki “Liberal Avrupa Derneği”. Halbuki Milliyet’teki habere göre bu dernek “Liberal Avrupa Derneği” adını 2006’da alıyor. Yani bu CD’ye son kayıt yapıldığı 24 Şubat 2003’te bu derneğin adı farklı. Eski adı “Hür Demokratlar Derneği”. Dernek adını 8 Nisan 2006’daki dernek genel kurulunda, CD’ye son kayıt yapıldıktan 3 yıl 1 ay 12 gün sonra “Liberal Avrupa Derneği”ne değiştiriyor. Yani CD yapıldığında ortada “Liberal Avrupa Derneği” adında bir dernek yok.
İkinci olay: Bu olayda da mahkemeye verilen iddianamede sivil memur Sevilay Erkan Bulut’un ifadesinde içinde eylem planları bulunan 17 nolu ve biraz önce adı geçen 11 no’lu CD’lerin, Birinci Ordu Komutanı için özel olarak hazırlatıldığı belirtiliyor. Haberde, iddianamede, “alınan ifadelere göre her iki CD’nin de ordu komutanına özel olarak hazırlandıkları, bu konuda ifade veren Bulut’un ifadesinde bu CD’leri net olarak hatırlıyor olmasından anlaşılmıştır” denildiğini naklediyor.
Halbuki iddianamenin ekleri arasında yer alan Sevilay E. Bulut’un ifadesinde, “iddianamede yer aldığı gibi 11 ve 17 numaralı CD’lerin komutana (Çetin Doğan) özel olarak hazırlandığı ya da 11 ve 17 numaralı CD’leri net olarak hatırladığı yönünde bir söz yok.” Haber aynen böyle.
Söz konusu davayı sık tarakla tarayan dikkatli bir göz, binlerce sayfalık evrak arasından bu çelişkileri bulup ortaya çıkarmış. Bu davaların iddianameleri ve eklerindeki belgeler 10 binlerce sayfa. Acaba bu tür daha ne kadar çelişkili “delil”, kaç suçsuz vatanseverin geleceğini karartacak?
Gazetede yer alan haber gerçekleri yansıtıyor ise, bu fevkalade korkutucu bir durum. Suçsuz insanların mahkum olmalarının birileri tarafından kurgulanmış olması ihtimali benim vicdanımı fevkalade rahatsız ediyor, değerli okurlarım.