Ali Nail Kubalı

Ali Nail Kubalı

ankubali@gmail.com

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

DEĞERLİ okurlarım, Japonya tarihinin en büyük felaketini yaşıyor. Deprem, Tsunami ve Fukushima Daiichi Nükleer Santrali’ndeki kazanın birleşmesi, belki de Hiroşima ve Nagazaki’ye Amerikalıların attığı atom bombalarının yarattığı tahribattan daha büyük bir yıkıma neden olacak.
Japonya’nın bu felaketinin global ekonomiye etkisi atmosfere savurmakta olduğu nükleer kirlenmenin yarattığı global panik olacak gibi gözüküyor. Bu panik şimdiden Japonya içinde insanların yüzbinlerle, hatta milyonlarla ifade edilebilecek kitleler halinde Fukuşhima santralinden mümkün olduğunca uzaklara kaçmaya başlamalarına neden olmakta. Santralden 240 küsur kilometre uzaktaki Tokyo’da bile halk bulabildiği olanaklarla hızla Osaka’ya doğru göç etmekte. Büyük alışveriş merkezlerinde gıda mağzaları boşalmış. Herkes felaket günlerinin gereksinmnelerini depoluyor.
* * *
Dünyada felaketlere en hazırlıklı bir yapıya sahip olan bu ülkede, bütün hesapları alt üst eden bir Tsunami, tarihinin en büyük nükleer felaketini doğuruyor. Japonya’nın atmosfere savurduğu radyasyon Alaska’dan başlayarak Kuzey Amerika’ya sokuluyor! Adeta doğa, Hiroşima ve Nagazaki’nin öcünü almak üzere, radyasyonu “Jet Stream” denilen Pasifik ötesi rüzgarlara yükleyip, sinsi bir ölüm meleği gibi milyonlarca Amerikalı’ya korkulu bir ölüm saçmak üzere gönderiyor.
Nükleer bilimciler sadece Kuzey Amerika’nın değil tüm Kuzey yarı kürenin bu radyasyon felaketinden payını alacağını söylüyor. Tek korunma yöntemi iyot tabletleri almak. O da sadece Tiroid bezi kanserlerini önlüyor. Diğer bütün kanserler, yaşamınızın bir bölümünde, kemik iliğinizi, akciğerinizi, beyninizi yakalıyabiliyor. Ve siz yaşamınızın geri kalan bölümünü o kader anının teşhis edileceği günü beklemekle geçiriyorsunuz.

* * *

Avrupa’da Solgar üretimi KELP marka iyot tabletleri karaborsada. Birileri toplamış, Türkiye’de internette 50 tabletlik kavanozu 14.90 liraya satıldığı ilan edilen bu ilacın Avrupa’da 400 Euro’ya kadar satıldığını gene internetten öğreniyoruz. Türkiye’de internet üzerinden satış ilanları hala duran bu ilaç için bütün ilanlar stoklarında kalmadığını söylüyor. Solgar mağzalarını ve şirket merkezini aradığınız zaman ise her seferinde sanki ezberlenmiş gibi aynı cümlelerle ilacın ürün yelpazelerinden çıkarılmış olduğunu söylüyorlar.
Eğer Avrupa, radyasyon döküntülerine hazırlık olmak üzere bu ilacı karaborsaya düşecek kadar satın alıyorsa, Türkiye’nin de bu ilaca gereksinmesi olduğu apaçık ortadadır. Öyleyse ne olmuştur da daha bir hafta öncesine kadar 14 küsur liraya satılan bu ilaç Avrupa’da kara borsaya düşer düşmez Türkiye’de de bulunamaz olmuştur?
* * *
Devlet iyot tabletleri ile ilgili olarak döndürülen bir dolap varsa, birileri bu radyasyon krizini karaborsa yoluyla fırsata çevirmeye çalışıyorsa bunu ortaya çıkarmalıdır. Radyasyon serpintileri Türkiye’ye gelmeden önce bu tabletlerin piyasada kolaylıkla bulunur hale gelmesini sağlamalıdır.
Tiroid kanserinden ölecek insanların vebali, eğer ortada bir oyun var ise, bu oyunu çevirenlerin boynunda olacaktır değerli okurlarım!