Zihni Şardağ’ın yarattığı şehrin ünlü barlarından Zihni, her zaman belli bir çizginin üzerinde bir yer oldu
Zihni Şardağ, Nişantaşı Bronz Sokak’tan Ortaköy’e taşınmıştı. Şimdi tekrar Nişantaşı’na döndü. Mimar Vedat Tek’in (1873-1942) kendine ev olarak 1913 yılında inşa ettiği, Nişantaşı’nda ayakta kalabilmiş en eski tarihi binaya Park Otel’in ünlü tarihi barını yerleştirdi. “Zihni sever”leri ağırlıyor.
Zihni Şardağ bundan 40 yıl önce Nişantaşı Bronz Sokak’ta bir antikacı dükkanına sahipti. 30 yıl önce eski Park Otel’in tarihi (ve de ünlü) Amerikan barını satın alıp dükkanın içine yerleştirince kahve-lokanta-bar haline dönüştü.
Öğle yemeği saatlerinde Nişantaşı hanımları, akşam üzerleri işten çıkanlar, geceleri de her kesimden müşteri gelirdi. Ama Zihni Bronz Sokak’taki dükkanını boşaltmaya mecbur kalınca sihir bozuldu.
Ama Zihni kaybeder gibi olduğu sihri bu defa Süleyman Nazif Sokak’ın başındaki yeni işyerinde tekrar yakaladı. Vedat Tek’in evinin içi zaten müze gibi. Zihni ünlü Park Otel’in bar tezgahını salona yerleştirmiş. Adem Isahoğlu ile Murat Şentürk barın arkasına geçmiş. Kapıdan girerken Gökben Kızılcınak isimli zarif bir hanım misafirleri buyur ediyor. Masaya oturanları İlkay Biber, Songül Işık, Ahmet Üren ağırlıyor. Servis sorumlusu Abdullah Eser 16 yıldır Zihni’de.
Canlı müzik 22.00’de başlıyor
Zihni’de şimdilerde öğle servisi yok. Servis 18.00’de başlıyor. Müşteriler binayı terk edinceye kadar devam ediyor. Mönüyü Elif Edes Tapan düzenlemiş. Mutfak sorumlusu Selahattin Güneysu.
Park Otel’in tarihi Amerikan barının önündeki yüksek taburelere tüneyerek bir şeyler içmek pek zevkli. Barda bir şeyler yeme imkanı da var. Bar mönüsünde pate, acı soslu karides, fıstık soslu tavuk, mini bonfile şişleri, çıtır patlıcanlı mozarella peyniri, börek, küçük pizza dilimleri var (8-18 TL arasında).
Yemek mönüsünde salatalar 16-23 TL, makarna ve pizzalar 18-23 TL. Ana yemek olarak porçini mantarlı bonfile, antrikot, kuzu beğendi, buharda levrek ve tavuk külbastı var (25-34 TL arasında). Kaliteli şarapların şişesi 80-95 TL arasında. Barda viskinin bardağı 23 TL, rakının dublesi 14 TL.
Salı akşamları Gülcan Altan, cuma akşamları Güvenç Dağüstün müzik yapıyor. Canlı müzik 22.00’de başlıyor.
Okullu sanatçı başka oluyor
Geçen salı akşamı Zihni’de yemek yedik, Gülcan Altan’ı dinledik. Önce Mimar Vedat Tek’in yüz yıl önce kendine ev olarak inşa ettiği binanın güzelliği bizi sarstı. Zihni binayı önemli harcama ile restore etmiş. Sadece bu binayı müze gibi ziyaret etmek bile insanı mutlu eder.
Antrikot ile bonfileyi paylaştık. Pizza yedik. Yemekler lezzetli, servis düzgündü. Gülcan Altan’ın sesine, şovuna hayran olduk. Buğulu sesi ile dinleyenleri büyüledi. Okullu sanatçı başka oluyor.
Yazıyı 20’nci yılında yazdıklarımdan bir aktarma ile tamamlayayım: “Zihni’yi kuran ve yaşatan Zihni Şardağ genç ve zarif bir kişi. Özelliklerini, kişiliğini işlettiği müesseseye yansıtıyor. Salonun dekoru, duvarları süsleyen tablolar, iskemleler, bardaklar, vitrindeki eski cam tabaklar, servisteki düzen, mutfaktan çıkan yiyecek belli bir çizginin üzerinde. İşinin başında... İşinin başında olduğu için ki ‘müessese’yi yaşatabiliyor.”
Zihni’ye uğrayınız. Benzerlerinden farklı, bambaşka bir bar-lokanta... Vedat Tek’in binası güzel ama Zihni’nin yemekleri, servisi de güzel.