Ali Rıza Kardüz

Ali Rıza Kardüz

Tüm Yazıları

Ankara’daki  sevimli lokanta


Niki’de İspanyol, İtalyan, Fas ve Fransız mutfaklarının karması bir mönü var.
Ankara’da Kavaklıdere’de sokak içinde küçük ama şirin bir binada, Divan otelinin bir şubesi var. Otelin giriş katında kendi kafeteryası ve lokantası hizmet veriyor. Asma katında ise Niki isminde sevimli, servisi güzel, mutfağı doğru düzgün bir lokanta var.
Niki’yi yıllar önce Ankara’da Piknik birahanesini açan daha sonra RV lokantasını kuran iki kardeşten Reşat Onat’ın kızı ve damadı açmışlar, işletiyorlar.
Gülen ve Salim Köse, ABD’de Kentucky Üniversitesi’nde ekonomi okurken evlenmişler. Sonra damat kayınpederinin, karısı babasının mesleğini sürdürmeye soyunmuş. Ankara’da İran Caddesi’nde açtıkları lokantayı yedi yıl işlettikten sonra iki yıl önce Divan’ın içine taşımışlar.
Niki adının mitolojideki zafer tanrısından esinlendiğini söylüyorlar. Ben sözlüğe baktım. Kelimenin doğrusu “nike”... Ama herhalde kolay okunması işin “niki” yapmışlar.

Kıtır kıtır patatesler
Her ne ise... Yeğenim Aytaç Kardüz beni Niki’ye götürdüğünde, kapıdan girerken doğru dürüst bir lokantaya gitmekte olduğumuzu anladım. Kapının karşısındaki küçük bar tezgahının çevresinde kadınlar, erkekler ve de neşeli gençler vardı.
Sonradan adının Mehmet Ali Ağa olduığunu öğrendiğimiz bir servis elemanı güler yüzle buyur etti. Masaların yarısının dolu, kalanların büyük bölümünün rezerve olmasına rağmen bizi mutlu edecek bir masa buldu.
Anıl Örnek isminde (üniversitede turizm okuduğunu öğrendiğimiz) bir başka servis elemanı su bardaklarımızı doldurdu. Masaya üzerine kırmızı yağ dökülmüş bir humus tabağı ile küçük bir sepet içinde az miktarda ısıtılmış ince pide parçaları bıraktı. Sonra şarap tavsiyesinde bulundu. Bir şişe az soğutulmuş, Egeo’nun Cabarnet Sauvignon / Merlot 64 açtı (71 TL). Usulünce (azar azar) şarap bardaklarına döktü.
Daha sonra yemek listesini verdi. Yemek listesinde iştah açıcı tadımlık yemekler olarak fırında mücver, Fas usulü yufkaya sarılmış baharatlı ördek, pırasalı ve peynirli İspanyol böreği (12’şer TL) dikkatimizi çekti.
Tatmak için birer tabak ısmarlayıp paylaştık. Üçü de gerçekten çok lezzetli idi.
Ana yemek listesinde dikkat çeken çeşitler paella (2 kişilik), istiridye buğulama, bademli somon balığı, kızartılmış ördek, Fas usulü tavuk, böf straganof, kuzu incik, kaburga ve Akdeniz köftesi idi (Ana yemekler 30 TL dolayında).
Biz bir tabak böf straganof’u paylaştık. Röşti (kibrit) patatesler kıtır kıtırdı, yağ emmemişti. Eti pamuk gibi pişmişti. Sosu lezzetli idi.

Akşamları canlı popüler caz
Niki lokantası açılırken ABD’de lokanta deneyimi olan Süleyman Ferahoğlu mutfağın sorumluluğunu üstlenmiş. İspanyol, İtalyan, Fas, Fransız karması Akdeniz mutfağının hakim olduğu mönüler hazırlamış. Daha sonra ABD’ye dönmüş ama arada sırada gelerek mutfağa ve mönüye nezaret ediyormuş. Şimdilerde mutfak sorumluğunu Hüseyin Altuntaş ve Murat Kocabay’ın yardımı ile Mehmet Salim Köse taşıyormuş.
İşletme sahibinin önünde önlüğü hem mutfağa nezaret etmesi hem de arada sırada salona uğrayarak müşterilere merhaba demesi çok iyi oluyor.
Niki’nin bir özelliğinden daha söz edeyim. Niki’de akşamları hafif müzik var. Eller havaya müziği veya alaturka müzik değil. Hafif batı müziği ve popüler caz... Ersun ve Tuba Çavuşoğlu insanı rahatsız etmeyen, kendilerini dinleten müzik yapan bir baba-kız. Tuba’nın çok güzel sesi var.
Ankara’da doğru dürüst bir lokantada doğru dürüst yemek yemek isteyenlere tavsiye olunur.